WPG COL Sad Avalanche

Jääkiekossa pitäisi yleensä olla vahvoilla, jos vastustajan verkko soi ottelun aikana kuusi kertaa. Aina näin ei kuitenkaan ole. Siitä Colorado Avalanche antoi sunnuntaina varoittavan esimerkin.

Läntisen konferenssin pudotuspelisarja Coloradon ja Winnipeg Jetsin välillä käynnistyi Manitobassa varsinaisella maali-iloittelulla. Jets nappasi voiton numeroin 7-6.

– Asenteemme ja mielentilamme olivat kunnossa. Jets pelasi todella hyvin ja hyödyntää kyllä kaiken, minkä annamme. Meidän pitää siis pystyä samaan. Tänään siihen pystyttiin ajoittain, Avalanchen puolustaja Cale Makar summasi.

Puolustuksen tai maalivahdin tilastoja lukuun ottamatta Avalanchen illassa oli monta asiaa kohdallaan. Se iski kuusi osumaa, johti peliä pari kertaa ja sai ylivoimallakin kaksi onnistumista. Sekään ei silti riittänyt.

Jets takoi ottelun keskivaiheilla neljä peräkkäistä maalia, jotka käänsivät pelin lopullisesti kotijoukkueen eduksi. Aleksandar Georgijev torjui Avalanchen maalilla vain 16 kertaa. Justus Annusen piti toimia hänen varamiehenään, mutta hän putosi pois kokoonpanosta juuri ennen ottelun alkua sairastumisen takia.

– Georgijevin pelaamisen olisi varmaan pitänyt olla parempaa. Pelasimme hyvin ja loimme tilanteita. Hän otti jokusen hyvän torjunnan, mutta tarvitsemme muutaman enemmän voittaaksemme. Kasaamme tästä rivimme. Teimme hänen edessään joitakin virheitä, jotka pitää siivota pois, jotta voittaminen olisi mahdollista. Kyse on joukkuepelistä, Avalanchen päävalmentaja Jared Bednar totesi.

Coloradon suomalaiset kirjauttivat kukin tehopisteitä. Artturi Lehkonen teki yhden Avalanchen kavennuksista ylivoimalla kolmannessa erässä ja syötti toisen osuman ottelun viimeisillä hetkillä. Mikko Rantanen oli syöttämässä kahta maalia. Joel Kiviranta alusti yhden maalin.

WPG-COL: Lehkonen ohjaa kavennuksen ylivoimalla

Makar keräsi kolme pistettä ja Nathan MacKinnon kaksi. Kolme Coloradon neljästä ketjusta onnistui tekemään vähintään yhden maalin. Miten siis on mahdollista, että Avalanche jäi Canada Life Centressä tyhjin käsin?

– Tällaista pudotuspeleissä on. Molemmat joukkueet haastavat toisensa ja pakottavat toisen pelaamaan eri tavalla. Valitettavasti kaikki virheemme johtivat päästettyihin maaleihin. Näin se joskus menee. Pari asiaa pitää siivota pois, ja sitten pitää kääntää uusi sivu, Makar sanoi.

Jo ensimmäinen erä antoi osviittaa siitä, mitä tuleman pitää. Valeri Nitshushkin teki sarjan ensimmäisen maalin, kun pelattuna oli kuusi minuuttia, ja Josh Morrissey toi Jetsin tasoihin alle kaksi minuuttia myöhemmin. Seuraavien kymmenen peliminuutin aikana verkot soivat vielä neljä kertaa. Winnipeg johti, Colorado tasoitti. Colorado johti, Winnipeg tasoitti.

Taukosummerin soidessa tilanne oli 3-3. Lukema olisi ollut kelvollinen tilanne 60 minuutin kohdalla, mutta avauserän lopputuloksena se oli kaukana ainakin suomalaisesta tarkan ja puolustuksellisen pudotuspelijääkiekon stereotypiasta.

– Tässä oli paljon tunteita. Heillä oli pari loistavaa paikkaa, samoin meillä. Tilanteita riitti koko illan. Tasatilanne ensimmäisen erän jälkeen oli meidän osaltamme aika hyvä, Georgijev arvioi.

Toisessa erässä verkko heilui vain kerran, kun Adam Lowry vei Jetsin 4-3 johtoon. Winnipeg sai erässä myös yhden ylivoiman, joka jäi tuloksettomaksi.

WPG-COL: Lowry viimeistelee osuman ylivoimahyökkäyksestä

Kolmannen erän alussa Lowry osui toistamiseen, ja lähes heti perään Avalanche joutui maksamaan hintaa rangaistuksestaan. Nitshushkin seurasi jäähyaitiosta, kun Kyle Connor pyssytti isännät 6-3 johtoon.

Juonenkäänteitä pursuava kiekkotarina oli kuitenkin vielä kesken.

Avalanchen kavennus syntyi puoli minuuttia Connorin osuman jälkeen Lehkosen lavasta Coloradon omalla ylivoimalla. Connor turvasi johtoa uudelleen, mutta seuraavakin Jets-jäähy kostautui Makarin maalin muodossa. Ero kutistui kahteen osumaan, missä se myös pysyi viimeiselle peliminuutille asti.

Rantanen ja Lehkonen petasivat vielä Casey Mittelstadtin 7-6 kavennuksen. Peliaikaa oli kuitenkin jäljellä enää 30 sekuntia, eikä Colorado ehtinyt rakennella tasoitusta viedäkseen trilleriä jatkoeriin.

– Aloitimme tänään loistavasti. Emme olleet runkosarjassa hyviä Jetsiä vastaan. Tämä oli ensimmäinen maistiainen siitä, kun molemmat pelaavat kovaa. En usko, että kauhean moni asia muuttui osaltamme. Joukkueemme pelasi niin kovaa ja puhtaasti kuin pystyi, Bednar sanoi.

Ottelu oli kautta aikain kolmanneksi runsasmaalisin ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjan avaus NHL:n historiassa. Vuonna 1982 Edmonton Oilers ja Los Angeles Kings käynnistivät pelinsä 18 osuman ottelulla, vuonna 1985 Chicago Blackhawks ja Detroit Red Wings tehtailivat 14 osumaa.

Jetsille seitsemän tehtyä maalia yhdessä playoff-ottelussa sivuaa seuraennätystä. Samaan se ylsi vuonna 2018 toisen kierroksen kolmannessa koitoksessaan. Pudotuspelien avausottelussa joukkue ei ollut koskaan aiemmin tehnyt yli viittä osumaa.

Coloradon pelaajista historiaa teki erityisesti Makar, joka ohitti Sandis Ozolinshin ja nousi seuran puolustajien kaikkien aikojen playoff-pistepörssin kärkeen 68 tehopinnallaan. Lisäksi hän saavutti 50 syöttöpisteen rajapyykin 62. pudotuspelissään, mikä on NHL-puolustajien historiatilastossa kolmanneksi kovin noteeraus. Vähemmän pudotuspelejä 50 syötön saavuttamiseen ovat tarvinneet vain Bobby Orr (59) ja Al MacInnis (61).

Sarjan toinen ottelu pelataan Winnipegissä tiistaina.