nyr_sider_050924

New York Rangers har Carolina Hurricanes i brygga i andra rundan av Stanley Cup-slutspelet. Artemi Panarins mål 1.43 in på förlängningen i PNC Arena i Raleigh under natten mot fredagen, betydde 3-2 i matchen och 3-0 i matchserien lagen emellan.

Panarin styrde in pucken sedan Vincent Trocheck stått för förarbetet.

– Det är väldigt mycket känslor just nu, sade Panarin. Jag kan nästan inte förstå vad som hände… men det var kul att se pucken gå in, särskilt i den här matchen.

Artemi Panarin har gjort nio poäng (4+5) på de sju matcherna i slutspelet. Ett härligt styrkebesked för den 32-årige ryssen från Korkino som gjorde 120 poäng (49+71) i grundserien, men som gick in i slutspelet med frågetecken kring förmågan att hålla produktionen uppe när hockeyn blir tätare.

Panarin kom till Manhattan från Columbus 2019, och på 350 matcher för Rangers i grundserien har han spelat ihop 461 poäng, ett snitt på 1.32 poäng per match. Men lunken i grundserien har hittills varit en sak för Panarin, slutspelshockeyn en helt annan: Panarin gick in i slutspelet 2024 med ett poängsnitt på 0.67 på 30 matcher för Rangers. Bara hälften mot i grundserien. De två senaste åren har Panarin snittat 0.22 mål per match i slutspelet, mot 0.46 mål i grundserien under samma period.

Nu håller Artemi Panarin på att skaka av sig det som NHL-kommentatorerna brukar beteckna som slutspelsbesvär. Lag- och kedjekamraten Alexis Lafrenière är imponerad av Panarins spel:

– Han stängde ju matchen… han har varit suverän för oss hela året och han har fortsatt att vara det i slutspelet. Det är rätt uppenbart att han är en viktig spelare för oss.

CAR-NYR, M3: Panarin styr in pucken i mål på övertid

Men inte bara Panarin visar styrka. Hela Rangers gör det. Rangers är ett lag i harmoni, hittills helt felfritt i slutspelet: efter 4-0 i matcher mot Washington Capitals i första omgången har laget från Manhattan nu 3-0 mot Carolina Hurricanes. Och de spelare som ska göra det för Rangers, gör det också: Panarin producerar. Mika Zibanejad har gjort poäng i varje slutspelsmatch så här långt; den 31-årige stockholmaren passade fram Chris Kreider till kvitteringen till 1-1 i mitten av andra perioden och kan räkna in tolv poäng (3+9) på de sju matcherna. Vincent Trocheck är också felfri i slutspelet, 30-åringen från Pittsburgh som hade två målgivande passningar i matchen, toppar Rangers interna poängstatistik med tolv poäng, varav fem mål.

Alexis Lafrenière, 22-åringen från St-Eustache i Quebec som gjort fem poäng (3+2) i de tre matcherna mot Carolina och totalt nio poäng varav tre mål, imponerar också.

– För att vara en så ung kille har han [Lafreniere] otroliga vanor, sade Chris Kreider. Det sätt han bara dyker upp på där ute på isen, hur han arbetar i matcherna… han vill bara bli bättre, han vill göra skillnad, han vill vinna.

Och i mål gör Igor Shesterkin en helgjuten insats: sju raka segrar, ett insläppta målsnitt (GAA) på 2.01 och en räddningsprocent på 93.5 för den 28-årige ryssen från Moskva som allt mer kliver fram som en värdig arvtagare till Henrik Lundqvist i Rangersmålet. Shesterkin räddade 45 skott i den tredje matchen, och mot Hurricanes har han ett GAA på 2.67 och en räddningsprocent på 92.8.

Hurricanes tränare Rod Brind’Amour var imponerad av Shesterkins insats:

– Det var speciellt en räddning i andra perioden… han är världsklass och han var fantastisk i kväll. När de tappade lite och vi kom närmare, då var han väldigt skarp, sade Brind’Amour.

Slutspelet så här långt har också visat upp ett New York Rangers med en stor förmåga att ta sig ur besvärliga lägen, och att hitta vägar att vinna: mot Washington vann Rangers alla matcher under ordinarie tid och bara en med uddamålet. Men den tredje segern mot Carolina var också den tredje med uddamålet och den andra på övertid. Det sedan Andrei Svechnikov kvitterat till 2-2 för Carolina med 1.36 kvar av den tredje perioden efter att Rod Brind’Amour kallat målvakten Pyotr Kochetkov till båset.

CAR-NYR, M3: Svechnikov kliver fram för Hurricanes

– Det var olyckligt att de kunde dra av målvakten när vi var bara en och en halv minut från att vinna. Men jag gillade det sätt vi genomförde matchen på och att vi kunde rida ut stormen under förlängningen, sade Rangers tränare Peter Laviolette.

– Det gör ont, man måste vara realistisk, sade Hurricanes tränare Rod Brind'Amour. Men vi måste ta oss upp igen och komma tillbaka. Vi är fortfarande med i matchen. Man måste ge dem kred: de gör ett bra jobb med att stänga matcherna. Tre matcher i rad, samma historia. Jag gillar det inte för vi spelar riktigt bra, spelarna gör allt vi har bett dem att göra.

I nästa match spelar Carolina Hurricanes för sitt slutspelsliv och New York Rangers för ett avancemang till finalen i Eastern Conference. Det mot segraren i matchserien mellan Florida Panthers och Boston Bruins (1-1 just nu). Matchen spelas i PNC Arena under natten mot söndagen (nedsläpp klockan 01.00, svensk tid). Skulle det inte gå vägen för Rangers där så vänder matchserien tillbaka till Madison Square Garden under natten mot tisdagen.