Njut av höjdpunkterna från söndagens slutspelsmatcher

Stanley Cup-slutspelets andra dag – och 12 timmars oavbruten hockeyshow i form av fyra högoktaniga match 1. Går det att föreställa sig en bättre söndagskväll- och natt?

Panthers och Lightning sparkade igång hockeysvepet med ett tidigt pucksläpp (18.30 svensk tid) och visade direkt varför detta delstatsderby kommer bli en matchserie värd att följa. Rangers och Capitals förde showen vidare under söndagskvällen och byggde vidare på kvällens tema: dominanta hemmalag. Jets och Avalanche bjöd på ett klassiskt målkalas tidigt under natten mot måndagen, varpå Canucks och Predators avslutade omgången i stor stil.

Här är NHL.com/sv’s Nattens Stanley Cup.

Vancouver Canucks – Nashville Predators 4-2 (1-0 i matcher till Canucks)

Canucks var länge illa ute i drabbningen med Predators och befann sig i underläge under stora delar av denna match 1… men slutet gott, allting gott. Åtminstone för Vancouver.

Jason Zucker gav Predators ledningen via ett snärtigt handledsskott från höger tekningscirkel med 3:45 kvar att spela av första perioden – ett mål som stod sig som matchens enda under de inledande 20 minuterna.

Redan 47 sekunder in på den andra perioden var det sedan dags för Canucks stundtals hårt kritiserade Trade Deadline-värvning, Elias Lindholm, att kliva fram. Lindholm skrinnade in till vänster i Predators zon och avlossade ett lurigt handledsskott som smet förbi en överrumplad Juuse Saros i motståndarmålet. Målet var Lindholms första i slutspelssammanhang sedan den 24 maj 2022 då han nätade mot Edmonton Oilers.

Kvitteringen fick fart på Canucks, men det var Predators som sköt matchens nästa mål. Gästernas topptrio i form av Ryan O’Reilly, Gustav Nyquist och Filip Forsberg kombinerade för att sätta 2-1 i numerärt överläge 10:46 in på mittakten; med O’Reilly sist på pucken.

Predators i utmärkt utgångsläge inför tredje perioden, med andra ord.

Men med 11:01 kvar att spela av den tredje perioden skickade Quinn Hughes in en puck mot mål som Pius Suter lyckades styra in. Och blott 12 (!) sekunder senare skickade Dakota Joshua in 3-2 för Canucks. En dubbelsalva som Predators inte orkade resa sig från.

Istället kunde Joshua skicka in 4-2 i tom bur och fullborda sin andra slutspelsmatch någonsin med tre poäng (2+1) på kontot.

R1, M1: Höjdpunkter från Canucks-Predators

Winnipeg Jets – Colorado Avalanche 7-6 (1-0 i matcher till Jets)

Jets kom undan med blotta förskräckelsen i denna första duell med Avalanche. Matchen bjöd på totalt 13 mål, varav fördelningen blev lite lustig: sex mål i första perioden (3-3), ett mål i andra perioden (4-3) och sedan återigen sex mål i den avslutande perioden (7-6). Hemmalaget hade vid ett tillfälle ledningen med 6-3 och även 7-4, men Avalanche vägrade ge sig och kom tillbaka gång efter annan.

Kyle Connor (2+1), Mark Scheifele (1+2) och Adam Lowry (2+0) utmärkte sig för hemmalaget, medan backen Cale Makar (1+2) blev Avalanche poängmässigt bästa spelare.

Målvakterna hade mindre roliga kvällar: Alexandar Georgiev bokfördes för en räddningsprocent på 69,6 (16 räddningar på 23 skott), medan motsvarande för Connor Hellebuyck lydde 87,0 procent (40 räddningar på 46 skott).

– Man ska aldrig klaga på en seger, särskilt inte vid den här tiden på året, sade Jets tränare Rick Bowness. Det blev inte riktigt som vi tänkt oss, men så är det ibland. Deras bästa spelare klev fram, våra bästa spelare klev fram. Det blir så ibland. Den här gången hittade vi ett sätt att vinna.

R1, M1: Höjdpunkter från Jets-Avalanche

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 3-2 (1-0 i matcher till Panthers)

Panthers gav hemmapubliken en tidig anledning att jubla när klubbens specielle målskytt Sam Reinhart – som noterade hela 57 mål i grundserien och slutade på andra plats bakom Auston Matthews i den totala målligan – styrde in 1-0 6:17 in på den första perioden.

Aleksander Barkov vann tillbaka en puck som tycktes vara på väg ut ur Lightnings försvarszon, varpå Gustav Forsling skickligt fick iväg ett skott från blålinjen som Reinhart stod perfekt placerad att styra. Lightnings målvakt Andrei Vasilevskiy fick pucken på benskyddet men kunde inte hålla den på rätt sida om mållinjen.

Tampa Bay hade svårt att skapa lägen och hade, med drygt fem minuter kvar att spela av första perioden, endast mäktat med ett skott mot Panthers målvakt Sergei Bobrovsky. Men som en blixt från klar himmel lyckades bortalaget kvittera med 3:56 kvar att spela av öppningsakten.

Anthony Cirelli fick med sig pucken i samband med en tilltrasslad tekningssituation, varpå centern fick iväg ett skott. Bobrovsky lämnade en retur rakt ut i slottet, varpå Brandon Hagel påpassligt höll sig framme och vräkte in 1-1-pucken. 1-1 stod sig sedan perioden ut.

I andra perioden grävde båda lagen ner sig i varsin skyttegrav och premierade ställningskrig över anfallshockey, vilket resulterade i att 1-1 stod sig även över denna period. Panthers fick dock med sig ett powerplay när Nicholas Paul ådrog sig en holding mot Anton Lundell i slutminuten av andra perioden.

Ett kostsamt misstag, skulle det visa sig. För Aleksander Barkov kom att visa upp varför han är en av de absolut främsta passningsläggarna i NHL just nu. 58 sekunder in på tredje perioden, i numerärt överläge, skickade finländaren en perfekt passning från höger tekningscirkel till Carter Verhaeghe som dök upp på bortre stolpen. 2-1 var ett faktum.

Panthers kunde sedan rida på fullträffen hela vägen in i mål, ackompanjerat av ett 3-1-mål signerat Matthew Tkachuk när Lightning plockat ut Andrei Vasilevskiy för att jaga kvittering.

Steven Stamkos reducerade visserligen till 3-2 i powerplay med tio sekunder kvar att spela, men närmare än så kom inte Lightning.

R1, M1: Höjdpunkter från Panthers - Lightning

New York Rangers – Washington Capitals 4-1 (1-0 i matcher till Rangers)

Fansen i Madison Square Garden fick flera anledningar att jubla under söndagen, den första av vilka signerades publikfavoriten Matt Rempe som gav hemmalaget ledningen 4:17 in på den andra perioden – detta efter en mållös förstaperiod. Rempes fullträff, hans första i Stanley Cup-sammanhang, blev startskottet på en intensiv målkavalkad. För redan 33 sekunder efter 1-0 kunde Artemi Panarin skicka in 2-0 efter förtjänstfullt förarbete från Vincent Trocheck och Alexis Lafrenière. Men Rangers var inte klara; 3-0 kom via Jimmy Vesey med 6:23 på klockan.

Tre mål inom loppet av 2:06 och Capitals vacklade.

Gästerna fick visserligen stopp på blödningen genom att reducera till 3-1 genom Martin Fehervary, fint framsplead av Tom Wilson efter 7:31, men skadan var skedd. Rangers, med målvakten Igor Shesterkin i spetsen, stängde dörren resten av matchen. Capitals orkade inte ge upphämtningen en ordentlig chans i tredje perioden utan förlorade fakiskt skotten med 6-15... och släppte dessutom in ett fjärde mål.

Chris Kreider fastställde slutreslutatet till 4-1 när han lirkade in ett frilägesmål med 3:43 kvar att spela av slutakten, påpassligt assisterad av gode vännen Mika Zibanejad.

R1, M1: Höjdpunkter från Rangers-Capitals