Golden Knights vinner match 5, säkrar Stanley Cup

Vegas Golden Knights är Stanley Cup-mästare 2023. Laget säkrade Cupen natten mot onsdag svensk tid efter att ha besegrat Florida Panthers med 9-3 i match 5. Golden Knights vinner matchserien med 4-1 i matcher.

Stanley Cup-titeln är den första för Golden Knights, som trädde in i NHL till säsongen 2017-18.

Vegas hade sju målskyttar och hela 15 spelare som gjorde poäng i match 5. Mark Stone gjorde ett hattrick i match 5 medan Jack Eichel spelade fram till tre mål.

• Det går inte förklara känslan just nu. Det är allt man hade kunnat föreställa sig. Först en lång 82 matcher lång grundserie, fyra slutspelsrundor, man kämpar och kämpar. Och till slut är man sista laget kvar. Det är helt otroligt, säger Stone till Turner Sports.

Jonathan Marchessault vann Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare. Marchessault var en av de första spelarna i Golden Knights och noterades för en assist i den avgörande finalmatchen. Totalt blev det 25 poäng på 22 matcher i slutspelet för Marchessault.

• Det känns helt otroligt. Nu är vi i Golden Knights vinnare. Det är den bästa känslan i världen, säger Marchessault till NHL.com/sv.

Florida hade bäst chans att ta ledningen matchen när Anton Lundell fick schansenfrån nära håll efter 2:24. Men Adin Hill, som gjorde 31 räddningar i matchen, stoppade honom med benskyddet.

VGK-FLA, M5: Hill stänger igen för Lundell

Istället var det hemmalaget och Stone som öppnade målskyttet i numerärt underläge. Lagkaptenen visade kyla framför mål och satte 1-0 med sitt första av tre i matchen. Målet kom efter 11:52 och knappt två minuter senare satte Nicolas Hauge 2-0 framspelad av Eichel och Marchessault.

VGK-FLA, M5: Hague dubblar ledningen

I inledningen av mittperioden tände Aaron Ekblad gästernas hopp, men med ytterligare fyra mål under periodens tio sista minuter avgjorde Vegas i princip matchen. Alec Martinez skickade in 3-1 och Reilly Smith gjorde 4-1 läckert framspelad av William Karlsson, som la pucken mellan sina ben och friställde Smith.

• Jag vet inte om det går att beskriva, att få vinna i sig är stort. Men att göra det i Las Vegas, något man aldrig trodde för några år sedan, det är bara sjukt alltihop. Jag är så tacksam att jag får vara här och kriga med gubbarna, och vinna, säger Karlsson till Viaplay.

Mark Stone satte sitt andra i matchen och totalt tionde slutspelsmål efter 17.15 innan Michael Amadio gjorde 6-1 med två sekunder kvar att spela. Eichel gjorde sin tredje assist i matchen fram till Ivan Barbashevs 7-1 en bit in i den tredje perioden. Det blev sedan en lång väntan på att till slut få fiar titeltn.

• Man väntade bara på att klockan skulle ticka ner. Det var en intressant tredje period. De hade en del chanser och vi en del, men otroligt att se Stone få göra ett hattrick, säger Eichel till NHL Network.

Panthers reducerade två gånger om, först genom Sam Reinhart och sedan genom Sam Bennett.

Mark Stone fullbordade sedan sitt hattrick fram till 8-3 efter 14:06 av tredje perioden. Nicolas Roy fastställde sedan slutresultatet med 1:02 kvar att spela.

VGK-FLA, M5: Stone sätter hattrick

• Jag vill gratuela Golden Knights. De var mycket bra, och vi hade inget svar mot dem, säger Panthers tränare Paul Maurice.

Florida kom till spel utan Matthew Tkachuk, som missade matchen på grund av en ospecificerad skada. Tkachuk skadade sig i match 3 och spelade begränsat i den tredje perioden av match 4 och var inte med på isen i det femte mötet. Efter match 5 bekräftade coach Maurice att Tkachuk spelat med ett brutet bröstben.

• Han kommer att läka fint från det. Våra killar har gett allt de kan, säger Maurice.

Panthers målvakt Sergei Bobrovsky gjorde 23 räddningar, men efter att ha slagit ut Boston Bruins, Toronto Maple Leafs och Carolina Hurricanes under slutspelets gång tog det stopp i finalen. Panthers, som gjorde sin andra final genom tiderna, får därmed fortsätta jaga sin första Cup.

• Det är tufft att se tillbaka just nu. Den här gruppen har gett allt varje kväll. Det är jobbigt just nu, men det är något jag kommer minnas resten av mitt liv. Varje gång jag går ut på isen, oavsett om det är träning eller match, kommer jag komma ihåg den här gruppen. Vilken resa, säger Panthers lagkapten Aleksander Barkov.