hedman_lightning_recap

Tampa Bay Lightning är Stanley Cup-mästare.
Efter att Dallas Stars räddat den första matchbollen genom att vinna match 5 med 3-2, slog Lightning under natten in den andra genom att vinna match 6 med 2-0. Målskyttar blev Brayden Point och Blake Coleman.

• Det här är det bästa ögonblicket i våra liv som hockeyspelare, sade Lightnings svenske back Victor Hedman efter triumfen. Jag är fylld av så mycket känslor just nu. Det kommer ta månader för allt att sjunka in, men vi kommer vara mästare för evigt - våra namn kommer finnas på den där Cupen för evigt. Det här är vad du drömmer om hela livet som hockeyspelare.
    Andrei Vasilevskiy räddade alla 22 skott han ställdes inför och noterade sin första slutspelsnolla i karriären. Målvakten startade alla 25 matcher för Lightning under slutspelsresan och spelade varje minut för sitt lag längs vägen.
    - På tiden (att jag höll nollan), sade Vasilevskiy. Jag sa det till killarna i omklädningsrummet; det här är helt otroligt. Vi spelade oerhört bra och tillät bara ett fåtal riktiga chanser mot oss. Jag är tacksam att nollan kom ikväll vid en av de viktigaste tidpunkterna i våra liv.

DAL-TBL, M6: Point slår in sin egen retur

Dallas blev nollade för tredje gången i slutspelet och avslutar säsongen två segrar från Stanley Cup.
- Alla som någonsin vunnit Stanley Cup kan intyga att du behöver ha tur och du behöver hålla dig frisk, sade Stars tränare Rick Bowness. Jag är stolt över våra spelare. De gav oss allt de hade. Hade vi tillräckligt med energi kvar ikväll? Nej, det hade vi tyvärr inte. Men våra spelare ska ha all heder att de har tagit den här serien till match 6 med allt vi gått igenom. Jag är otroligt stolt över dem och jag är stolt över att vara deras tränare.
Trots att de bara dagar innan tappat en ledning och gått miste om möjligheten att vinna Stanley Cup fanns ingen tvekan hos Lightnings spelare inför match 6 - de skulle inte låta den här chansen glida dem ur händerna.

Och det gjorde de heller inte.
Ett rasande kvickt Lightning kom ut och tog kommandot från första pucksläpp och vann bland annat skotten i första perioden med 11-4.
Brayden Point kunde även ge Tampa ledningen efter 12:23 då han, i numerärt överläge, följde upp sin egen retur och rakade in 1-0. Målet föregicks av ett läckert snurrpass från Nikita Kucherov och ett smart uppspel från Victor Hedman.
Dallas-backen John Klingberg satt utvisad två minuter för tripping vid tillfället.
- Det gör ont, sade Klingberg efter matchen. Det är en dröm att få spela på världens största scen. När det slutar med en förlust… det svider, det gör ont.
Målet var Points 14:e i slutspelet - bäst av alla spelare.
Totalt blev det 33 poäng på 23 matcher för Point, en mindre än kedjekamraten Nikita Kucherov som - i och med assisten till Points mål - vann slutspelets poängliga på 34 poäng, spridda över 25 matcher.
- Han (Kucherov) är en otroligt speciell spelare som ser isen så väl, berömde Point. Han jobbar konstant med att utveckla sig själv för att ge sig själv små fördelar i matchsituationer.

DAL-TBL, M6: Coleman överlistar Khudobin

Tampa Bay hade ett rejält spelövertag även i period två och kunde utöka ledningen till 2-0 efter 7:01 då Blake Coleman direktsköt in pucken. Pat Maroon bröt ett uppspel, varpå Cedric Paquette serverade Coleman som i sin tur drog till direkt.
Efter att ha tappat en 2-1-ledning i tredje perioden av match 5 var det nog en och annan Tampa Bay Lightning-spelare (och supporter!) som hade hjärtat i halsgropen under matchens avslutande 30 minuter, men tryggt försvarsspel och en orubblig Andrei Vasilevskiy såg till att Lightning kunde hålla undan och säkra sin andra Stanley Cup-titel i organisationens historia.
- Den där sista perioden var förmodligen den längsta perioden i mitt liv, sade Hedman. Just nu saknar jag min familj och våra fans förstås, men vi kände verkligen allt stöd hemifrån. Det är svårt att beskriva känslan just nu.
Victor Hedman utsågs efter matchen till 2020 års mest värdefulla spelare i Stanley Cup-slutspelet och belönades med Conn Smythe Trophy av NHL-kommissionär Gary Bettman. Svensken noterade totalt 22 poäng (tio mål, tolv assist) på 25 matcher i slutspelsbubblorna i Toronto och sedan Edmonton.
- Att se 'Heddy' vinna Conn Smythe, att se honom vara den bästa spelaren i hela världen under slutspelet, att få vara hans vän och se vår relation växa till var den är idag… just nu känner jag bara kärlek och beundran, sade en känslosam Steven Stamkos om bäste vännen Hedmans prestation.
Lightning-kaptenen Stamkos begränsades på grund av skador till en match i Stanley Cup-slutspelet; match 3 i finalen där han noterade ett mål på totalt 2:47 i istid.

• Det här är en av de bästa känslorna i världen och jag är så tacksam att jag får dela det här ögonblicket med Hedman.