utah_092324c

Försäsongen går vidare i NHL. Under natten mot tisdagen, svensk tid, spelades sex matcher – och det bjöds på flera storsegrar.

Calgary Flames stod som segrare två gånger om i ett dubbelmöte med Edmonton Oilers, Montreal Canadiens och Buffalo Sabres noterade varsin utklassningsseger och Dallas Stars samt Utah Hockey Club såg båda till att förbli obesegrade hittills under försäsongen. För Utah var segern den första någonsin hemma i Delta Center, Salt Lake City.

Emil Heineman visade vägen för Canadiens med ett mål och en assist, medan Erik Portillo fanns mellan stolparna för Kings

Nedan följer en sammanfattning av nattens sex matcher.

UTAH HOCKEY CLUB – LOS ANGELES KINGS 3-2 (ÖT)

Utah gjorde sin första match någonsin hemma i Delta Center, Salt Lake City. Och vilket bättre sätt att fira det än att vinna ”hemmapremiären”?

Lawson Crouse och Alex Kerfoot såg till att ge hemmalaget en smakstart med varsitt powerplaymål i slutet av den första perioden, båda målen med assist från finska spelgeniet Matias Maccelli samt backen Sean Durzi.

Svenske målvakten Erik Portillo stod mellan stolparna för Kings och fick alltså kapitulera två gånger om i första perioden, men höll sedan tätt i mittakten innan han ersattes av Carter George i tredje perioden. Portillo bokfördes för 14 räddningar på 16 skott (87,5 procent).

Kings jobbade sig in i matchen och reducerade samt kvitterade i andra perioden, målen signerade Jeff Malott och Alex Turcotte (med assist till Jacob Moverare).

Tredje perioden förflöt utan mål, varpå stora stjärnan Clayton Keller säkrade segern för Utah med sitt avgörande mål 19 sekunder in på övertidsperioden.

UTA-LAK: Keller med snabbt avgörande

MONTREAL CANADIENS – PHILADELPHIA FLYERS 5-0

22-årige Emil Heineman från Leksand, vald av Florida Panthers i andra rundan (43:e spelare totalt) i 2020 års draft men numera i Montreal Canadiens, stod i centrum när Canadiens besegrade Philadelphia Flyers med 5-0.

Heineman, som gjorde fyra NHL-matcher för Canadiens i fjol, låg bakom ett mål (3-0) och en läcker assist (5-0) i matchens tredje period – där hemmalaget gick från 1-0 till 5-0.

Forwarden stod för 29 poäng (15+14) på 48 matcher för Laval Rocket i AHL förra säsongen, men hoppas nu kunna säkra en plats i Canadiens NHL-uppställning för 2024-25.

MTL-PHI: Heineman sätter pucken högt

COLORADO AVALANCHE – DALLAS STARS 2-3

Avalanche föll hemma mot Stars i vad som var lagets försäsongspremiär. För Stars var matchen däremot lagets andra – och andra raka seger.

Nils Lundkvist spelade fram Wyatt Johnston som gav gästerna ledningen i första perioden; målet i numerärt överläge. Matthew Phillips kvitterade dock innan perioden var över, varpå Calum Ritchie satte 2-1 till Avalanche i andra perioden (framspelad av Oskar Olausson).

I tredje perioden kunde dock Arttu Hyry kvittera, framspelad av Oskar Bäck. Matchen såg ut att gå mot övertid, men i tredje periodens allra sista sekund (!) susade Lian Bichsels slagskott in i nätmaskorna och Stars kunde lämna matchen som vinnare.

CALGARY FLAMES – EDMONTON OILERS 6-1

Flames gick segrande ur båda matcherna i dubbelmötet med rivalerna Oilers. På hemmais kunde man komfortabelt defilera i mål som segrare efter att Connor Zary (2+1), Yegor Sharangovich (2+0), Nazem Kadri (1+0) och Mikael Backlund (0+2) visat vägen.

Oilers enda mål gjordes av Mike Hoffman, som är i processen att via ett tryout-kontrakt spela sig till en plats hos Edmonton. Hoffmans mål assisterades av Viktor Arvidsson.

EDMONTON OILERS – CALGARY FLAMES 3-6

Oilers stod upp aningen bättre på hemmais, men fick likväl se sig besegrade även där.

Justin Kirkland (mål, två assist), Samuel Honzek (tre assist) och Jonathan Huberdeau (tre assist) stod för tre poäng vardera för Flames, medan målvakten Devin Cooley briljerade med 44 räddningar på 47 skott (93,6 procent). Även Matt Coronato (2+0), Anthony Mantha (2+1) och svenska backen Rasmus Andersson (1+0) var framträdande för gästerna.

Connor McDavid skrev in sig i poängprotokollet med ett mål och en assist för hemmalaget.

BUFFALO SABRES – COLUMBUS BLUE JACKETS 6-1

Buffalo hade, för andra matchen i rad, lekstuga hemma i KeyBank Center.

Zach Benson (1+1), Peyton Krebs (1+1), Jack Quinn (0+2), JJ Peterka (0+2) och Bowen Byram (0+2) stod alla för två poäng vardera för Sabres, som nu gjort 13 mål över sina två första försäsongsmatcher.

Devon Levi räddade 25 av 26 skott (96,2 procent) för hemmalaget, som hade Felix Sandström i båset som andramålvakt.

Blue Jackets enda mål gjordes av Mathieu Olivier.