Kings suddenseger avslutade onsdagsnattens action

Tre matcher spelades under natten mot torsdagen. Boston Bruins kopplade grepp om sin matchserien mot Toronto Maple Leafs medan Vegas Golden Knights tog andra raka mot Dallas Stars.

Boston fixade 2-1 i matcher mot Toronto efter att veteranen Brad Marchand spelat en huvudroll. Vegas tog andra raka mot Stars i en jämn tillställning som slutade 3-1.

Mötet mellan Edmonton Oilers och Los Angeles Kings gick till förlängning efter 4-4 under ordinarie tid.

Här är NHL.com/sv's Nattens Stanley Cup

Toronto Maple Leafs - Boston Bruins 2-4 (Bruins leder med 2-1 i matcher)

Bruins har kopplat grepp om matchserien mot Maple Leafs. Boston vann match 3 i Scotiabank Arena i Toronto med 4-2 efter två mål och en assist från Brad Marchand samt 28 räddningar från Jeremy Swayman.

– Vi höll i vårt spel hela matchen, det var inte alltid snyggt och som jag sa för någon dag sedan, de kommer ut hårt och spelar väldigt fysiskt, men jag tyckte vi lyfte oss till en annan nivå från var vi varit de första två matcherna och det var bra, det betalade av sig, säger Marchand.

Toronto saknade William Nylander för tredje matchen i rad på grund av en ospecificerad skada. Han har deltagit på Maple Leafs morgonvärmningar, men är ännu inte spelklar.

R1, M3: Höjdpunkter Maple Leafs-Bruins

Marchand spelade huvudrollen i slutet av matchen. Vid ställningen 2-2 fick han pucken av Danton Heinen och hittade en lucka över axeln på Toronto-målvakten Ilya Samsonov. Målet betydde 3-2 och kom efter 11:53 av den tredje perioden. Han satte sedan också 4-2 i tom kasse.

– Marchand har alltid blivit fram i stora ögonblick. Tittar man på hans totala poäng i slutspel, det är wow, säger Bruins coach Jim Montgomery om Marchand som gjort 55 slutspelsmål i karriären.

Maple Leafs tog ledningen med 1-0 i den andra perioden genom Matthew Knies, men gästande Bruins kämpade sig tillbaka och kvitterade genom Trent Fredric och tog sedan också ledningen genom Jake DeBrusk. Tyler Bertuzzi kvitterade till 2-2. Men sedan tog Marchand över.

Swayman spelade sin andra match i serien, också i match 1. Båda gångerna har Bruins vunnit. Linus Ullmark vaktade målet i match 2.

Match 4 spelas i Toronto på lördag.

Dallas Stars - Vegas Golden Knights 1-2 (Golden Knights leder 2-0 i matcher)

Golden Knights lämnar Dallas med två raka bortasegrar och en 2-0-ledning i matchserien mot Stars. Vegas, som tog sig till slutspel via en andra wildcard-plats i Western Conference, vann även onsdagsnattens match 2 mot segraren i Central Division.

Match 2 i American Airlines Center slutade 3-1 till Golden Knights.

– Vi förväntade oss att de skulle trycka på hårt första 5-10 minuterna och det gjorde dem. De spelade fysiskt, de hade några chanser. Logan Thompson gjorde några viktiga räddningar. Det är ett väldigt desperat lag, och ett bra sådant. De gav oss fullt upp, säger Vegas-centern Jack Eichel.

Det var dock hemmalaget som tog ledningen. I den första perioden hittade Jason Robertson rätt efter 16:47 på ett skott från den vänstra tekningscirkeln i powerplay.

Men målet stod sig inte särskilt länge. Efter 18:09 kvitterade gästerna genom Jonathan Marchessault efter att Jack Eichel serverat honom öppen kasse.

Vegas tog ledningen i mittperioden genom Noah Hanifin som satte 2-1-målet efter 18:53. Backen hittade rätt från den vänstra tekningscirkeln med sitt första slutspelsmål i karriären.

R1, M2: Höjdpunkter från Stars-Golden Knights

Hemmalaget Dallas lyckades sedan inte kraftsamla tillräckligt för att få till en kvittering. Golden Knights målvakt Logan Thompson, som gjorde 20 räddningar i matchen, stoppade det som kom hans väg och sent i den tredje perioden kunde Eichel fixa 3-1 i tom kasse.

– Jag tyckte vi förtjänade bättre i match 1, men man måste hitta sätt att vinna den matchen. Ikväll var det en liten marginal, det var 1-1 långt in i matchen. De hittade sätt att vinna båda matcherna, konstaterar Stars coach Peter DeBoer.

Den regerande mästaren Golden Knights vänder nu hem till Vegas för match 3 och 4. Match 3 spelas på lördag i T-Mobile Arena.

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 4-5 (Kvitterat till 1-1 i matcher)

Anze Kopitar blev matchvinnare i sudden för Los Angeles Kings, fixade en 5-4-seger i Rogers Place i Edmonton och utjämnade serien till 1-1.

Kopitar avgjorde efter 2:06 av förlängningen på ett friläge.

– Det var lite konstigt ärligt talat, där Mikey (Anderson) skickade den längs sagren och jag tror att det var Byfield som styrde den, eller försökte stoppa den för att undvika icing. Sen fick jag den på klubban, så jag tänkte att jag skulle göra det bästa av det, säger Kopitar.

Kings var i förarsätet under merparten av matchen. Adrian Kempe gav laget en drömstart i öppningsperioden när han satte både 1-0 och 2-0. Brett Kulak reducerade för Oilers, men innan första 20 var till handlingarna hade också Drew Doughty fixat en 3-1-ledning till Kings.

Oilers hämtade ikapp i den andra. Dylan Holloway reducerade till 3-2 innan Zach Hyman fixade 3-3 i powerplay med sitt fjärde slutspelsmål.

Kings tog ledningen på nytt i inledningen av den tredje perioden genom Kevin Fiala som hittade rätt med ett skott utifrån sargen. Ledningen höll sig däremot inte i mer än 1:37 minuter innan Holloway kontrade in sitt andra mål för kvällen till 4-4. Resultatet stod sig perioden ut och matchen gick till förlängning. I den avgjorde Kopitar efter att Oilers först haft chanser att få in pucken.

–  I första perioden grävde vi oss själva ett djupt hål genom att hamna i underläge med 0-2 och 1-3, men efter det tycker jag vi spelade mycket bättre, speciellt i andra perioden, säger Oilers coach Kris Knoblauch.

Match 3 spelas i Los Angeles natten mot fredag.

R1, M2: Höjdpunkter från Oilers-Kings