I po čtvrtstoletí od konce aktivní kariéry se kolem Gretzkyho vznáší opar geniality jako nad hokejovým Mozartem, k jehož umění je možné se přiblížit, ale ne ho překonat.
"I kdyby nedal ani jeden gól, tak má nejvíc bodů v historii (1963 asistencí), což je pro současnou generaci hráčů asi těžko pochopitelné," mínil Tavares, který si cení i Gretzkyho postřehů, jež sype na diváky v současné roli experta TNT.
"Snaží se navázat kontakt s generacemi, které přicházejí. Vybudoval si vztah s McDavidem, chválí (Connora) Bedarda, už dříve mluvil velmi pochvalně o (Eliasi) Petterssonovi a dalších mladých hráčích. Stále hokej miluje a má k němu co říct," prohlásil Tavares.
"Určitě je vždycky pěkné slyšet pochvalu od nejlepšího hráče všech dob," podotkl z vlastní zkušenosti Vrbata.
Mýtus o hokejistovi s číslem 99 překročil i oceán a vstoupil do Evropy. O Gretzkyho mimořádných kouscích se vědělo také za železnou oponou, i když tu zápasy NHL skoro nikdo nespatřil. Ale třeba televizní přenosy z Canada Cupu 1987 se vpálily do sítnic českých i slovenských fanoušků.
"Já se narodil až v roce 2000, ale když jsem vyrůstal, nikdo si ani ve Švédsku nedovolil nosit číslo 99. I když já ho chtěl, protože bylo nejvyšší, co jste mohli mít. To mi bylo tak deset, jedenáct, táta si mě vzal stranou a povídá: 99 nosit nebudeš, to je bez šance," pousmál se obránce Washington Capitals Rasmus Sandin.
"Teď je tu sice nová éra s McDavidem, který je a bude opravdu moc dobrý. Ale Gretzky náš sport vybudoval a zasloužil se o to, aby šel tím správným směrem. A pořád podporuje mladší kluky, kteří do NHL teprve vstupují. Je úžasné vidět, že se takový člověk stále tak angažuje v hokeji," řekl německý forvard Ottawa Senators Tim Stützle.
I za deset, dvacet či třicet let se Gretzkyho odkaz bude tyčit nad NHL jako nepřekonatelný horský masiv.
"Je to GOAT (Greatest of All Time - nejlepší v historii). Rád ho poslouchám ve vysílání TNT, když rozebírá zápasy. Myslím, že je to jedna z nejlepších věcí, které NHL v poslední době udělala. Gretzky je skvělým vyslancem našeho sportu i vynikajícím člověkem," shrnul pocity své hokejové generace Jack Hughes z New Jersey Devils.