teravainen 9/25

NHL:ssä pelattiin keskiviikkona vilkas kahdeksan harjoitusottelun kierros. Suomalaispelaajista maalinteossa onnistuivat Niko Huuhtanen, Teuvo Teräväinen, Olli Määttä, Miro Heiskanen ja Brad Lambert . Myös maalivahtiosastolla nähtiin hienoja suorituksia, kun Ville Husso ja Kaapo Kähkönen johdattivat joukkueensa voittoihin.

Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 2-4

Blackhawks ja Red Wings avasivat harjoituskautensa keskiviikkona, ja ilmassa oli odotetusti pientä moottorien käynnistystä. Vierasjoukkue ei kuitenkaan odotellut turhia, sillä konkarihyökkääjä Tyler Motte vei Red Wingsin johtoon jo 70 pelisekunnin jälkeen.

Toisessa erässä saatiin hieno näyte siitä, mihin suomalaishyökkääjä Teuvo Teräväinen ja supertähti Connor Bedard pystyvät yhdessä. Kesän 2023 NHL Draftin ykkösvaraus tarjoili Chicagoon palanneelle Teräväiselle namupassin, josta tämä siirsi kiekon ovelasti vastustajan verkkoon.

Tasainen ottelu ratkesi vasta päätöserässä, kun Red Wingsin Lucas Raymond ja Olli Määttä löivät molemmat kiekon onnistuneesti maaliin. Detroitin Ville Husso pelasi ensimmäiset kaksi erää, joiden aikana hänelle merkittiin yhteensä 15 torjuntaa.

Winnipeg Jets - Edmonton Oilers 6-1

Jetsin ja Oilersin välisestä ottelusta odotettiin tasaväkistä kamppailua, mutta kotijoukkue löi viime kauden finalistille luun kurkkuun jo avauserän aikana. Tiivisti viisikkona hyökännyt Winnipeg onnistui ensimmäisen 20-minuuttisen aikana maalinteossa vain kerran, mutta joukkueen kokonaispanos oli erittäin vakuuttava.

Jetsin painostus palkittiin toisessa erässä, kun maaliverkkoja heiluttelivat Kyle Connorin lisäksi myös puolustajat Colin Miller ja Neal Pionk. Päätöserässä nähtiin ehkä kierroksen komein suomalaismaali, kun Brad Lambert ohitti Oilers-maalivahti Collin Delian millintarkalla laukauksellaan. Ilman supertähtiään pelannut Oilers oli lähellä jäädä nollille, kunnes Connor Brown osui tolppien väliin ajassa 56.32.

Jetsin suomalaispelaajat onnistuivat hienosti, sillä Lambertin (1+1) lisäksi myös Rasmus Kuparille merkittiin tilastoihin yksi syöttöpiste. Kesällä Winnipegiin siirtynyt maalivahti Kaapo Kähkönen pelasi täydet 60 minuuttia ja torjui yhteensä 26 laukausta.

WPG-EDM: Brad Lambert ampuu kiekon ylivoimalla ohi Collin Delian

Dallas Stars - Minnesota Wild 5-2

Dallas jatkoi vahvoja harjoituskauden otteitaan, kun se kohtasi kotikaukalossaan Central-divisioonasta tutun Wildin. Suomessa kaksi runkosarjaottelua marraskuussa pelaava Stars sai keskiviikon otteluun unelmalähdön, kun Kyle McDonald ja Miro Heiskanen onnistuivat maalinteossa jo avauskympin aikana.

Wild tuli peliin mukaan tshekkihyökkääjä Jakub Laukon maalilla, mutta vierasjoukkue ei päässyt missään vaiheessa täysin mukaan pelin rytmiin. Kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia kaikissa kolmessa erässä, mistä kertoivat myös laukausluvut 40-25.

Loput Starsin maaleista merkittiin Mason Marchmentin, Jamie Bennin ja Mathias Pettersenin nimiin. Wildin toinen osuma kirjattiin vahvaa syksyä pelaavan nuoren Graeme Clarken tilille.

Heiskasen lisäksi myös Stars-puolustaja Esa Lindell pääsi tehopisteille, kun hänelle merkittiin syöttöpiste Dallasin avausosumaan. Kotijoukkueen Roope Hintz ja Arttu Hyry jäivät tällä kertaa ilman tehomerkintöjä.

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 8-7

Orlandossa pelattu Floridan paikalliskamppailu oli peräti 15 maalin näytös, joka päättyi lopulta kotijoukkueena pelanneen Lightningin dramaattiseen voittoon. Verkot heiluivat jo ensimmäisen 20-minuuttisen aikana hurjaan tahtiin, kun molemmat ryhmät onnistuivat maalinteossa kahdesti.

Joukkueet nakuttelivat täysosumia vuorotellen, ja Lightningin hyökkääjä Niko Huuhtasen kolmannen erän 5-4 osuma näytti hetken aikaa jopa voittomaalilta. Hallitseva mestari Panthers löi kuitenkin kaasun pohjaan ja karkasi päätöserässä vielä kahden maalin karkumatkalle. Tampa Bay ei tästä hätääntynyt, ja lopulta voitto tuli ajassa 59.58 syntyneellä Connor Geekien ylivoimaosumalla.

Lightningin maaleista vastasivat Huuhtasen ja Geekien lisäksi Darren Raddysh, Tobie Bisson, Maksim Groshev ja Dylan Duke. Panthersin maalisarakkeeseen kirjattiin puolestaan Zac Dalpen, A.J. Greerin, Sandis Vilmaniksen, Jesper Boqvistin, Wilmer Skoogin, Tobias Björnfotin ja Ryan McAllisterin nimet.

Lightningin Jesse Ylönen ei päässyt keskiviikon ottelussa tehopisteille.

Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 3-0

Blue Jackets otti kotikaukalossaan puhtaan 3-0 voiton onnistuttuaan maalinteossa kertaalleen jokaisessa erässä. Kesän 2022 NHL Draftin ensimmäisellä kierroksella varattu Denton Mateychuk avasi maalihanat avauserän lopussa, Kirill Martshenko lisäsi johdon kahteen, ja Kent Johnson viimeisteli loppulukemat tyhjään verkkoon.

Columbuksen maalivahdit Elviz Merzlikins ja Zach Sawchenko torjuivat yhdessä kaikki Bluesin 41 laukausyritystä, ja latvialaistorjuja Merzlikins palkittiin ottelun ykköstähtenä. Columbuksen Mikael Pyyhtiä ja Bluesin Kasperi Kapanen jäivät molemman ilman tehopisteitä.

New Jersey Devils - Washington Capitals 3-5

New Jersey ja Washington hakivat kumpikin vielä harjoituskauden ensimmäistä voittoaan, sillä molemmilla joukkueilla oli alla kaksi tappiota. Kotijoukkue Devils sai kamppailuun paremman alun, kun kesällä paholaisten vahvuuteen liittynyt puolustaja Brenden Dillon siirsi kiekon maaliin avauserän jälkimmäisellä puoliskolla.

Vierasjoukkue Capitals otti ottelun haltuunsa toisessa erässä, jossa vieraille merkittiin kolme osumaa alle seitsemässä minuutissa. Kokenut puolustaja John Carlson avasi Capitalsin maalihanat tarkalla rannelaukauksella ajassa 34.28, jonka jälkeen Dylan Strome ja Brandon Duhaime venyttivät vieraiden johdon kahteen maaliin.

Kahden maalin iltoja viettäneet Strome ja Duhaime olivat Capitalsin suuria sankareita, sillä Devils viritteli ottelun viimeisellä viidellä minuutilla vielä varteenotettavan kirin. New Jerseyn tärkeimmät hyökkääjät Nico Hischier ja Jack Hughes onnistuivat molemmat saamaan kiekon Capitals-maalivahti Logan Thompsonin selän taakse, mutta harjoituskauden ensimmäinen voitto jäi silti vielä haaveeksi.

Vancouver Canucks - Calgary Flames 4-3 ja.

Abbotsfordissa pelattu Canucksin ja Flamesin välinen kamppailu oli kierroksen ainoa jatkoajalle edennyt vääntö. Kanadalaisjoukkueet vuorottelivat maalintekoa aina päätöserän puoliväliin asti, jolloin vierasjoukkueeksi merkitty Flames karkasi 3-2 johtoon Dryden Huntin täysosumalla.

Tilanne näytti Calgaryn kannalta hyvältä, kunnes Martin Pospisil passitettiin rangaistusaitioon pelin viivyttämisestä. Jäähy osoittautui kohtalokkaaksi, sillä Canucksin Daniel Sprong löi pelin ylivoimalla tasoihin vain 15 sekuntia ennen loppusummeria.

Kotijoukkueen sankariksi nousi jatkoajalla hyökkääjä Jake DeBrusk (2+0), joka viimeisteli voittomaalin jo ensimmäisellä ylityöminuutilla. Canucksin Aatu Räty jäi keskiviikon kamppailussa ilman tehopisteitä.

Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 2-3

Keskiviikon viimeisessä ottelussa nähtiin tiukka puolustustaistelu Vegasin ja Los Angelesin välillä. Vierasjoukkue Kingsin voiton siemen kylvettiin jo avauserässä, kun Alex Laferriere ja Tanner Jeannot onnistuvat maalinteossa vain 20 sekunnin välein.

Golden Knights tuli mukaan otteluun Noah Hanifinin osumalla, mutta maalia lähemmäs kotijoukkue ei päässyt missään vaiheessa. Kings-hyökkääjä Warren Foegelen toisen erän osuma jäi lopulta kamppailun voittomaaliksi.