Capitals Win over NJD to end skid

Mål för andra matchen i rad från Alex Ovechkin, två fullträffar från Dylan Strome och säsongens första poäng från Nicklas Bäckström banade vägen för Washington Capitals när laget tog sin andra seger för säsongen via 6-4 över New Jersey Devils i Prudential Center, New Jersey.

En dag efter att ha förlorat med 1-4 hemma mot Toronto Maple Leafs trots ett skottövertag på 38-17 var det dags för Capitals att resa till New Jersey för att ge sig i kast med Devils. Och omständigheterna var onekligen inte de roligaste för gästerna, som stod på tre inspelade poäng med endast en seger över de inledande fem matcherna (1-3-1).

Men Alex Ovechkin, Dylan Strome och övriga stod för en imponerande bortamatch när man först gick upp i 3-0-ledning i första perioden och sedan återhämtade sig från att ha släppt in fyra mål i andra perioden till att till sist vinna med 6-4.

– Över de senaste matcherna här när vi inte spelat på topp så har de misstagen vi gjort byggts på och satt sig i huvudet hos oss, förklarade T.J. Oshie, som stod för en assist i matchen mot Devils, för NHL.com/sv.

– Idag lärde vi oss av det och kunde släppa motgångarna, hitta tillbaka till vårt spel och ta en meriterande seger över ett riktigt bra lag.

Hos New Jersey var tongångarna betydligt mindre positiva.

– Vårt spel med pucken var vedervärdigt, dundrade Devils tränare Lindy Ruff. Vi kunde inte sätta en enda passning på bladet och vi spelade mjukt och svagt. Vi fick vad vi förtjänade ikväll.

Capitals gav Hunter Shepard, lagets tredjemålvakt bakom Darcy Kuemper och Charlie Lindgren, chansen mellan stolparna mot New Jersey – 27-åringens första NHL-match i karriären. Minnesota-bördige Shepard räddade 18 av 22 skott (81,8 procent) och kunde inkassera sin första vinst i NHL-sammanhang.

– Det har inte riktigt sjunkit in ännu, erkände Shepard efter matchen. Jag ser fram emot att komma ut (ur omklädningsrummet) och träffa mina föräldrar. Det har varit en dag med mycket känslor. Jag hade 13 eller 14 personer som tog sig hit från Minnesota med en dags varsel. Jag är lyckligt lottad att ha den stöttningen.

NJD-WSH: Strome faller till isen men lyckas näta

Capitals inledde strålande och kunde, via mål från Anthony Mantha, Strome och Sonny Milano, gå till pausvila i ledning 3-0. För Mantha och Milano var målen deras första för säsongen. Men i andra perioden skedde en rejäl scenförändring. Istället var det nu hemmalaget som styrde och ställde; speciellt kedjan med Tyler Toffoli, Timo Meier och Jack Hughes. Över en period på 2:11 i andra perioden – från 04:31 till 06:42 – hämtade Devils upp underläget och kvitterade till 3-3 genom mål från Toffoli, Meier och Nico Hischier. Toffoli gav sedan Devils ledningen efter 10:01 spelat av mittakten.

NJD-WSH: Devils tar ikapp genom tre snabba mål

Toffoli noterades för två mål och en assist i andra perioden, medan Jack Hughes – som numera leder NHL:s poängliga med 17 poäng (4+13) på sex matcher – stod för tre assist.

Men Capitals kunde skaka av sig kollapsen i andra perioden och istället vända på steken i tredje via mål från Strome, Connor McMichael och Ovechkin – som gjorde sitt andra mål på två dagar när han satte 6-4 i tom bur med 1:35 kvar att spela.

Det var 54:e gången i 38-åringens karriär han gjorde mål i två matcher efter varandra. De enda spelarna som lyckats med den bedriften oftare än så är Gordie Howe (72), Phil Esposito (63), Wayne Gretzky (62), Bobby Hull (61) och Frank Mahovlich (55).

– Budskapet efter andra perioden var ganska enkelt egentligen, förklarade Oshie. Det rörde sig egentligen bara om en fråga från vår tränare om vi ville spela som vi gjorde i första perioden eller som vi gjorde i andra perioden. Vi lyckades skaka av oss andra perioden, vilket är ett gott tecken.

Tränaren ifråga, 41-årige Spencer Carbery som gör sin första säsong i NHL, strålade inte direkt av lycka men var nöjd över att kunna lämna matchen med två poäng:

– Vi gjorde tillräckligt med bra saker i matchens sista tio minuter för att hålla undan och vinna, sade Carbery. Vi stod för smarta beslut, läste spelet bra och behandlade pucken smart samt höll dem på utsidan.

NJD-WSH: McMichael skickar in en backhand i nät

Nicklas Bäckström bokfördes för säsongens första poäng, en assist, när han satte igång anfallet som ledde till McMichaels 5-4-mål 02:09 in i tredje perioden. Ett skönt kvitto för svensken som lämnat de inledande fem matcherna utan poäng, detta trots en hel del chanser samt ett bortdömt mål senast mot Toronto Maple Leafs.

Capitals, som i och med segern skaffar sig lite andrum och åtminstone tillfälligt kan värja sig från stämpeln som krislag, reser nu hem till Washington för att inleda en fem matcher lång hemmasvit i Capital One Arena. Återstår att se om den positiva energin laget kunde inhämta från nattens seger går att omvandla till framgång även på hemmaplan.