DevilsSabresRecap105

New Jersey Devils spelare, ledare och anställda gör bokslut på årets upplaga av NHL Global Series med breda leenden på läpparna. Detta efter att för andra dagen i rad ha oskadliggjort Buffalo Sabres och plockat hem två poäng – idag via slutresultatet 3-1 efter mål från Seamus Casey, Paul Cotter och Timo Meier.

Sabres enda mål för kvällen gjordes av Tage Thompson. Jack Hughes bokfördes för två assist hos Devils och även Jesper Bratt (assist) lyckades skriva in sig i poängprotokollet.

Båda lagen hade inför lördagen gett sig på ett målvaktsbyte. Hos New Jersey fick Jacob Markström en välförtjänt vilodag – ersatt av Jake Allen – medan Buffalo satte in Devon Levi istället för Ukko-Pekka Luukkonen. Såväl Allen som Levi fick också chansen att glänsa, men kanske särskilt då Levi som stod för 34 räddningar på 37 skott (91,9 procent).

Allen lämnade matchen med 17 räddningar på 18 skott (94,4 procent).

Första perioden passerade utan mål från endera lag, detta trots en intensiv Devils-press som tvingade Levi till 12 räddningar. New Jersey fortsatte att dominera matchbilden även i den andra perioden, men det var Buffalo som till sist bröt dödläget genom utpräglade målskytten Tage Thompson.

NJD-BUF: Thompson petar in pucken för Sabres

Alex Tuch slängde in pucken mot Allen, varpå den väldige Thompson – alla 197 centimeter och 100 kilo av honom – störtade mot kassen och bökade in pucken i nätmaskorna. 1-0 till Sabres 8:18 in på den andra perioden och precis den typ av mål som hade kunnat inspirera Sabres att ta tag i matchen.
Men så blev inte fallet.

Istället kunde 20-årige backtalangen Seamus Casey, vald av Devils i andra rundan (46:e spelare totalt) av 2022 års NHL-draft, ordna en blixtsnabb kvittering när han pricksköt in pucken i numerärt överläge med 11:59 på klockan.

1-1 efter två perioder – men ett kraftigt skottövertag för Devils som vid det här laget redan utsatt Levi för 28 skott, att jämföra med Sabres 11.

I tredje perioden var det Devils forward Paul Cotter som klev fram och satte det så för matchen viktiga 2-1-målet. Cotter jobbade själv fram ett pucktapp från Sabres i defensiv zon, varpå han skickade pucken upp i banan till Jack Hughes. Hughes höll undan Mattias Samuelsson, snurrade och hittade den framstörtande Cotter som iskallt skickade upp pucken i nättaket bakom Levi just som klockan slog över till 7:18.

NJD-BUF: Hughes, Cotter i samarbete

Ett kvitteringsjagande Sabres tvingades nu ta fler risker, vilket kom att straffa sig. Med drygt sex minuter kvar att spela hittade Hughes upp till en framåtgalopperande Jesper Bratt till vänster i mittzon. Bratt susade förbi sin försvarare, fick med sig Levi på en skottfint och rundade sedan lekfullt kassen innan han serverade Timo Meier öppet mål.

3-1 till Devils stod sig sedan matchen ut, även om Sabres kom nära att reducera då man – med Levi utplockad – prickade stolpen via ett skott från Alex Tuch.

Med två matcher spelade reser nu Devils hem till Nordamerika obesegrade, medan Sabres alltså får finna sig i att inleda säsongen med två raka förluster.