swe-fin-wjc-123123

På nyårsafton avslutades JVM:s gruppspel. Straffar fick avgöra när Sverige föll med 4-5 och åkte på sin första förlust inför fullsatta läktare i Scandinavium, Göteborg.

– En dålig start. Det är det som drabbar oss. Sen tycker jag det är starkt av oss att komma tillbaka. Vi steppar upp i andra och hämtar upp ett underläge och visar att vi har en styrka i den här gruppen. Sen är det oturligt att vi släpper in ett mål med en och en halv minut kvar, Sveriges lagkapten Liam Öhgren till NHL.com/sv.

Konsta Helenius och Jani Nyman satte sina straffar för Finland, medan Jonathan Lekkerimäki blev enda svensk att göra mål i straffläggningen.

Sverige var redan inför matchen klar gruppetta efter tre raka segrar under inledningen av turneringen. För Finland stod desto mer på spel, nämligen att undvika fjärdeplatsen i grupp A och därmed få möta USA (etta i grupp B) i kvartsfinal. Sverige såg länge ut att gå segrande efter ordinarie tid, men Finland kvitterade till 4-4 med 1:32 och tog matchen till förlängning.

Det syntes att Finland hade mycket att spela för och gjorde första perioden jobbig för Sverige, som inte alls fick till spelet med puck och bara fick iväg fyra skott mot det finska målet.

Med 7:35 kvar av öppningsperioden tog Finland också ledningen, direkt efter en tekning i offensiv zon. På en retur från den svenska målvakten Melker Thelin tryckte Tommi Männistö in 1-0. Målet var det första Sverige släppte in under turneringen.

Sverige släppte in sitt andra mål i turneringen med 1:39 kvar av öppningsperioden. Efter att de gulblåa inte lyckats få pucken ur zon kunde Lenni Hämeenhaho raka in 2-0.

– Jag behövde inte säga så mycket. De var besvikna själva, och lite irriterade att vi var så tempofattiga i alla våra delar. Med all respekt för Finland. De var mer påkopplade. Men det var en uppryckning och jag var glad för reaktionen. För sedan blev det åka av, säger Hävelid.

Ja, Sverige kom ut betydligt bättre i mittperioden.

Isac Born tog Sverige in i matchen redan efter 3:25 in i den andra perioden när han lyckades få pucken mellan benen på Noa Vali fram till 2-1. Sverige såg ut som ett nytt lag och pressade Finland, och efter att Kalle Kangas dragit på sig en utvisning satte Jonathan Lekkerimäki 2-2 med ett distinkt skott från höger i numerärt överläge efter 6:38. Kvitteringsglädjen blev dock kortvarig. Liam Öhgren visades ut för slashing strax efteråt och i det efterföljande powerplay-spelet behövde Finland bara åtta sekunder på sig att göra 3-2. Kasper Haltuunen gjorde målet på ett hårt direktskott från vänster tekningscirkel.

Målet sänkte inte Sverige som efter 8:59 kvitterade genom backen Theo Lindstein. Från blålinjen pricksköt han in 3-3 på ett tillbakatryckt finskt försvar.

– Vi sa att vi har mycket mer i oss och att det inte var sättet vi ville spela på. Vi behövde steppa upp och det tycker jag vi gjorde i den andra perioden, säger Öhgren.

Efter 14:53 tog ett rappt och intensivt Sverige ledningen för första gången i matchen. Filip Bystedt skrevs som målskytt i powerplay efter att han fått in ett lågt skott mellan benen på Vali.

Sverige höll undan länge i den sista perioden, även om Finland hade chanser. Med sex minuter kvar drog Sverige på sig en utvisning, men tillät inte det finska powerplay-spelet att komma igång. Finland tog sedan också ut målvakten Vali för att få till en kvittering, och så blev det. Med 1:32 kvar satte Nyman 4-4, ett mål som tog matchen till förlängning och straffar.

– Det är klart att det är surt. Vi kommer ut väldigt dåligt och sätter inte oss själva i en bra sits. Men vi kommer ut ganska bra i den andra och får publiken som stöd, säger Unger Sörum.

Sveriges motstånd i kvartsfinalen blir Schweiz.

– Ett motstånd som vi har stor respekt för. Vi mötte de ganska nyligen och spelade en tät match som slutade med vinst för oss med uddamålet. Vi ser fram emot att få komma ut på tisdag inför ett fullsatt Scandinavium, säger Hävelid.

MER FRÅN JVM-DAGEN

USA-Slovakien 10-2
Kampen om förstaplatsen i Grupp B, blev ingen kamp. USA var överlägset Slovakien, som inför matchen ledde gruppen med en poängs marginal. Den amerikanska segern innebär gruppseger för USA som lag om till slutspelet fick igång den offensiva nyckelspelaren Cutter Gauthier. Han gjorde sitt första mål i turneringen och spelade dessutom fram till två. Isaac Howard gjorde två mål.
Det amerikanska segerrycket kom i slutet av den andra, via två mål, och i den tredje då det ringde i det slovakiska målet hela fem gånger.

Kanada-Tyskland 6-3
Tyskland hade chans på slutspel och pressade länge Kanada. Men vid ställningen 3-3 drog Kanada ifrån med tre mål på tolv minuter och vann till slut med 6-3. Kanada blir därmed tvåa i grupp A och ställs nu mot Tjeckien i kvarten.

För Tyskland väntar nedflyttningsmatch mot Norge.

Tjeckien- Schweiz 4-2
Det blir Schweiz för Sverige i kvarten, detta efter att Tjeckien vunnit med 4-2 och tagit tredjeplatsen i grupp B.

Tjeckien avgjorde sent i den tredje perioden genom Jiri Kulich. Schweiz, som behövde en seger för att undvika Sverige, hämtade ikapp 0-2 till 2-2 innan Kulich satte det avgörande målet.