Sverige gruppetta efter nolla mot Kanada

Hugo Hävelid höll nollan när Sverige säkrade gruppsegern i grupp A i JVM i Göteborg. Under fredagskvällen besegrade Sverige Kanada med 2-0 i Scandinavium, Göteborg.

– Han är grym. Det har varit mycket snack om att han kanske inte håller, att målvakterna inte håller. Men han visade mot Lettland och här idag att han är en sjukt bra målvakt och att han kommer ta oss långt i den här turneringen, säger Sveriges lagkapten Liam Öhgren till Viaplay om Hävelid.

Sverige håller fortsatt tätt i JVM. På de tre inledande gruppspelsmatcherna kan svenskarna fortsatt stoltsera med noll insläppta mål. För andra matchen i turneringen fick Hävelid chans mellan stolparna – och stoppade allt som kom i hans väg, oavsett om det var frilägen, närskott eller chanser i numerärt underläge.

– Jag tycker vi är väldigt konsekventa i det vi gör, både anfallsmässigt och försvarsmässigt. Vi håller disciplinen uppe hela matchen och ett bra försvarsspel såklart. Hugo i mål var fantastiskt bra, säger förbundskapten Magnus Hävelid till Viaplay.

Tom Willander och Noah Östlund gjorde Sveriges mål i matchen, som tack vare segern är klar etta i grupp A. Sverige besegrade tidigare i turneringen Lettland med 6-0 och Tyskland med 5-0.

– De kan nog inte bli bättre. En riktigt bra match över 60 minuter så vi är skitnöjda, säger Buffalo Sabres-draftade Östlund till Viaplay.

Efter en mållös och tajt öppningsperiod öppnade backen Willander målskyttet tidigt i den andra. Efter 1:53 pricksköt högerskytten in 1-0 bakom Mathis Rousseau i Kanadas målbur. För förarbetet stod Theo Lindstein och Otto Stenberg.

Sverige skapade momentum i och med målet och efter 10:39 vann Noah Östlund sin kamp framför mål och kunde raka in 2-0, assisterad av Jonathan Lekkerimäki och Lindstein.

Kanada skapade en del farliga chanser, framför allt i kontringar, men kunde inte överlista Hävelid.

– Den (Hävelids insats) betyder jättemycket. Han ger ett lugn och självförtroende där ute. Så han betyder jättemycket för vårt lag, säger Östlund om Hävelid.

Kanada var inte ofarligt i den tredje perioden och pressade för en reducering i slutet av matchen. Men kanadensarna drog på sig en utvisning för för många spelare på isen och Sverige fick spela powerplay under matchen sista minuter.

Det gjorde att Kanada inte lyckades slå hål på den svenska försvarsmuren eller Hävelid. Juniorkronorna höll istället undan och kunde inför ett utsålt Scandinavium fira gruppsegern.

Sverige, som hade sju raka förluster mot Kanada i U20-sammanhang, avslutar gruppspelet på nyårsafton i ett rivalmöte med Finland (14.30).

Inför matchen valdes Henrik Lundqvist in i svensk hockeys Hall of Fame (https://www.nhl.com/sv/news/henrik-lundqvist-hyllades-i-scandinavium) med en ceremoni i Scandinavium.

ÖVRIGA RESULTAT FRÅN JVM

Finland-Lettland 4-0

Efter att ha förlorat sina två inledande matcher i turneringen tog Finland en efterlängtad seger. 4-0 blev slutresultatet mot ett Lettland som ännu inte gjort mål i turneringen.

Jere Lassila, Jesse Pulkkinen, Kasper Halttunen och Oiva Keskinen gjorde de finska målen medan Noa Vali räddade 23 skott och höll nollan.

Tack vare segern har Finland tre poäng och en plats i kvartsfinalen. Ska Lettland ta sig dit måste laget besegra Tyskland under lördagen och sedan hoppas att Tyskland förlorar mot Kanada på söndag.

AP23363593190318

Slovakien-Norge 8-4

Slovakien ångar på och tog sin tredje raka seger i turneringen. Bakom segern låg Servac Petrovski och Dalibor Dvorsky som båda gjorde två mål och två assist. Filip Mesar och Maxim Strbak gjorde tre assist.

Ett annat stort skäl till segern var slovakernas powerplay som hittade rätt hela fyra gånger i matchen. Tre av de powerplay-målen kom i den andra perioden i vilken Slovakien gjorde hela fem mål och gick ifrån till 7-1. Slovakien är nu klart för kvartsfinal och toppar grupp B, en poäng före USA.

Michael Brandsegg-Nygård gjorde två mål och en assist för Norge, som måste besegra Schweiz imorgon lördag för att ha chans att undvika nedflyttningsspel.

TeamUSA_2024WJC

USA-Tjeckien 4-3 efter straffar

Isaac Howard avgjorde i den sjunde straffomgången när USA besegrade Tjeckien under fredagen. Resultatet bäddar för en avgörande match i Grupp B på nyårsafton mellan USA och Slovakien.

Lagen följdes åt målmässigt under hela matchen även om Tjeckien ledde med både 2-1 och 3-2. Men en 3-3-kvittering från Ryan Chesley i den andra perioden fastställde slutresultatet efter ordinarie tid. Och efter en mållös tredje period och sudden klev Howard fram och avgjorda.

Tjeckien, som slutade tvåa förra året, kan bli bäst trea i gruppen, och avslutar gruppspelet mot Schweiz på nyårsafton.