053022_FI_ManninenWorldsGold

Sakari Manninen och Mikael Granlund blev stor guldhjältar för Finland i VM-finalen mot Kanada. Manninen avgjorde finalen mot Kanada i förlängning och Finland vann med 4-3.

Manninens matchvinnande mål kom med ett direktskott i numerärt överläge sedan Mikael Granlund hittat honom med en genomskärare efter 6:42 av förlängningen. Granlund, som tillhör Nashville Predators, gjorde två mål och en assist i matchen.
- Det här är otroligt. Att vinna VM-guld här hemma i Finland är inte ens något man drömmer om. Det är galet. Så som matchen gick, oh boy. Jag hade inte velat vara ett fan ikväll, det var nervöst även för oss spelare, säger Granlund till NENT/Viaplay.
VM-finalen i ett utsålt Nokia Arena i Tammerfors i Finland blev med andra ord dramatisk. Finland ledde, men Kanada kom tillbaka i slutet av den tredje perioden innan hemmanationen kunde säkra sitt första VM-guld på hemmaplan. Finland har nu vunnit både VM och OS det här året, precis som Sverige gjorde 2006. Finland vann dessutom VM 2019. Det var tredje året i rad som lagen möttes i en VM-final.
Finland såg länge ut att säkra VM-titeln redan under ordinarie tid. För med tre raka mål i den tredje perioden vände Finland 0-1-underläget som Dylan Cozens satt laget i i den andra perioden.
Watch: Youtube Video
Granlund gjorde först 1-1 i spel fem-mot-tre efter 4:13 av den tredje perioden framspelad av Miro Heiskanen. Vid målet tvingades Kanadas målvakt Chris Driedger till en lång sidledsförflyttning och skadade sig. Istället byttes Matt Tomkins in. Tomkins överlistades av Granlund efter 5:57 när finländaren hittade krysset från den högra tekningscirkeln fram till 2-1 i powerplay. Finland gjorde 3-1 efter 14:04 genom Joel Armia som direkt efter en tekning skickade in pucken högt på Tomkins.
Men precis som mot Sverige i kvartsfinalen satte Kanada in en push under slutminuterna av den tredje perioden. Med två snabba mål tog de matchen till sudden.
Med 2:12 kvar på matchuret reducerade Kanada genom Zach Whitecloud. Backen hittade rätt med ett direktskott, och godkändes först efter videogranskning eftersom målburen misstänkts ha varit ur läge. Efter 18:36 tryckte Max Comtois in pucken från nära håll framspelad av Barzal, som också fick assist på Whitecloud samt Cozens mål.
Till slut var det ändå Finland som lyckades knyta ihop säcken.
- Det är små saker. Vi har spelat bra hela turneringen, vi lyckades bli bättre ju längre turneringen gick. Idag var det ingen skillnad mellan lagen. Det är ett mål, annars var det jämnt, säger lagkaptenen Valtteri Filppula som nu vunnit VM- OS- och Stanley Cup.
Finland har totalt arrangerat nio VM-turneringar, men guldet var det första på hemmaplan.
- VM är stort här i Finland. Hela landet tittar på oss. Det är något speciellt, säger Granlund om att vinna på hemmaplan.

053022_FI_WorldsGoal1

\\*
För första gången sedan 2012 har Tjeckien tagit medalj i ett VM. Tjeckerna säkrade brons efter seger med 8-4 mot USA, och gjorde det via sex raka mål och ett hattrick från David Pastrnak, till vardags i Boston Bruins.
Efter tio år utan medalj har Tjeckien lyckats i ett VM igen. Trots att USA gått ifrån till 1-3 i den första perioden efter två mål från Karson Kuhlman blev det seger med 8-4. Den stora målexplosionen kom i den tredje perioden när Tjeckien gjorde tre mål inom loppet av två minuter och 46 sekunder fram till 5-3. Pastrnak satte 3-3 efter 51 sekunder, Roman Cervenka gjorde 4-3 innan Pastrnak också satte 5-3.
- Efter andra perioden gick vi in i omklädningsrummet och sa att vi måste ge allt. Vi gjorde mål tidigt och målen kom efter varandra. Vi kontrollerade matchen och var bättre och snabbare och klarade det, säger Cervenka till IIHF.
David Kämpf gjorde sedan två raka mål för Tjeckien, som gick ifrån till 7-3 innan USA reducerade igen.
Pastrnak fullbordade sedan sitt hattrick med att sätta 8-4 i slutet av matchen. Pastrnak, som anslöt till Tjeckiens lag mitt i turneringen, hann med att göra tio poäng (7+3) på sju matcher.
- Det blir stort för Tjeckien, för barnen som vill spela hockey. De här spelarna är deras idoler och nu ser dem hur de vinner en VM-medalj. Förhoppningsvis ger det en push för juniorerna också, säger Tjeckiens finske förbundskapten Kari Jalonen till IIHF.com.