Panthers övertidsseger bland höjdpunkterna

New York Rangers och Florida Panthers utökade sina respektive försprång i Stanley Cup-slutspelet till 2-0 i matcher vardera under natten mot onsdagen, svensk tid.

Rangers genom en tät 4-3-seger över Washington Capitals med Mika Zibanejad i en av huvudrollerna och Panthers genom en om möjligt ännu tätare 3-2-seger på övertid mot Tampa Bay Lightning.

Colorado Avalanche däremot lyckades kvittera i matchserien mot Winnipeg Jets genom att få med sig en 5-2-seger. Även Nashville Predators gick upp jämsides med sin motståndare då man, anförda av Filip Forsberg, besegrade Vancouver Canucks med 4-1 i match 2.

Här är NHL.com/sv’s Nattens Stanley Cup.

New York Rangers – Washington Capitals 4-3 (Rangers leder med 2-0 i matcher)

Allt från serien mellan Rangers och Capitals

Mika Zibanejad stod för ett mål och en assist och Erik Gustafsson noterade två assist när Rangers för andra matchen i rad fick in fyra puckar bakom Capitals målvakt Charlie Lindgren. Den här gången hade gästerna mer att komma med, dock, och faktum är att Washington pressade New York hela vägen fram till slutsignalen i Madison Square Garden. Men Igor Shesterkin höll tätt och Rangers kan därmed bege sig till den amerikanska huvudstaden i ledning 2-0 i matcher.

Zibanejads mål tillkom i powerplay 14:28 in på den första perioden och betydde 2-1 till Rangers vid tillfället; ett välplacerat handledsskott.
Assistpoängen kom 16:52 in på andra perioden när han läckert hittade en släpande K’Andre Miller för ett mål i numerärt underläge (!).

– Mika har varit grym för oss hela säsongen, men särskilt de här två senaste matcherna (i slutspelet), sade Miller. Han gör allt för oss; han spelar powerplay, boxplay, fem mot fem, skyddar ledningar i slutet av matcher och sätter tonen i början. Han gör allt som efterfrågas av honom och han är en speciell spelare för oss. Vi är lyckligt lottade som har honom.

Vincent Trocheck noterade ett mål och en assist för Rangers medan Alexis Lafrenière bokfördes för två assist. Hos Capitals stod Tom Wilson för ett mål och en assist.

Lindgren räddade 23 av 27 skott (85,2 procent), medan Shesterkin tog 22 av 25 (88,0).

R1, M: Höjdpunkter från Rangers mot Capitals

Vancouver Canucks – Nashville Predators 1-4 (Kvitterat till 1-1 i matcher)

Canucks föll tungt i match 2 utan skadade målvakten Thatcher Demko – mycket tack vare Predators skarpskytt Filip Forsberg som noterade sitt första mål för slutspelet och dessutom stod för en assist.

Anthony Beauvillier öppnade målskyttet redan 1:14 in på den första perioden när han styrde in ett skott från Forsberg. Svensken, som noterade 48 mål i grundserien, presenterade sig sedan även i slutspelet när han snärtade dit 2-0 6:29 in på andra perioden – framspelad av en av sina främsta parhästar den här säsongen, Gustav Nyquist.

Colton Sissons petade in 3-0 för gästerna innan Canucks back Nikita Zadorov kunde stoppa blödningen och reducera till 3-1. Kiefer Sherwood fastställde sedan slutresultatet till 4-1 genom att sätta en puck i tom bur i slutet av den tredje perioden.

– Det här har varit en jämn serie hittills, men kanske att de haft lite mer tid i offensiv zon än oss, sade Forsberg. Det är något vi kan jobba på. Det är ett bra lag vi möter och de skapar lägen.

R1, M2: Höjdunkter från Canucks-Nashville

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 3-2 ÖT (Panthers leder med 2-0 i matcher)

Carter Verhaeghe blev stor matchvinnare för sitt Panthers när han tålmodigt väntade ut Andrei Vasilevskiy och lyfte in 3-2 redan 2:59 in på övertidsperioden.

Dessförinnan hade hemmalaget hunnit med att först gå ifrån till en 2-0-ledning i första perioden – målen signerade Sam Bennett och Vladimir Tarasenko – för att sedan tappa den ledning i andra perioden.

Ett inspirerat Lightning hade förstås en del att göra med den saken också. Brayden Point styrde in 2-1-reduceringen redan 48 sekunder in på mittakten, varpå Steven Stamkos dunkade dit kvitteringen efter 5:46 – båda målen framspelad av en för kvällen utmärkt Victor Hedman.

14:02 in på mittakten hade Matt Dumba dessutom möjlighet att ge Lightning ledningen, men Sergei Bobrovsky räddade med plockhandsken bakom (!) ryggen i vad som sannolikt kommer utses till hela säsongens räddning.

R1, M2: Höjdpunkter från Panthers-Lightning

Winnipeg Jets – Colorado Avalanche 2-5 (Kvitterat till 1-1 i matcher)

Ett uppretat Avalanche kom ut revanschsugna till tänderna och redo att kvittera matchserien mot Jets – och lyckades också med uppgiften.

Artturi Lehkonen stod för ett mål och en assist, Cale Makar stod för två assist och Alexandar Georgiev studsade tillbaka på ett utmärkt sätt efter sin fadäs i match 1, genom 28 räddningar på 30 skott (93,3 procent).

David Gustafsson blev målskytt för Jets.

R1, M2: Höjdpunkter från Jets-Avalanche