Florida Panthersin 36-vuotias maalivahti Sergei Bobrovski kirjoitti torstain kierroksella historiaa yltämällä 400 voiton merkkipaalulle nopeammin kuin kukaan NHL-maalivahti ennen häntä, kun Panthers löi Rangersin vieraissa maalein 3-1. Venäläisveskari tarvitsi virstanpylvään saavuttamiseen vain 707 runkosarjaottelua.

Ennätystä aiemmin hallussaan pitänyt Rangersin seuralegenda Henrik Lundqvist oli katsomassa ottelua paikan päällä. Ruotsalaismaalivahti ylsi 400 voiton rajapyykille 727. NHL-ottelussaan 11. helmikuuta 2017.

Bobrovskin saavutus on poikkeuksellinen siinäkin mielessä, ettei häntä koskaan edes varattu NHL:ään. Hän siirtyi Pohjois-Amerikkaan vuonna 2010 ja on pelannut siitä lähtien NHL:ssä. Panthersia hän on edustanut kesästä 2019 lähtien.

– On erityistä, kun saa laittaa kamat päälle ja hypätä NHL-askiin. Monikaan ihminen ei pääse sitä kokemaan, joten arvostan sitä todella paljon. Siksi haluan olla parhaassa mahdollisessa kunnossa ja repiä siitä kaiken ilon irti. Minusta tuntuu, että kehityn yhä ja nautin pelaamisesta kuin pieni lapsi, Bobrovski hehkutti.

Bobrovskin ja Lundqvistin jälkeen 400 voiton merkkipaalun ovat saavuttaneet nopeimmin Marc-Andre Fleury (728 ottelua), Martin Brodeur (735) ja Chris Osgood (742).

– Nuo jätkät ovat legendoja. Olen etuoikeutettu, kun saan olla samalla listalla heidän kanssaan, Bobrovski jatkoi.

Panthersin konkari on NHL:n historian 14. maalivahti, joka on puhkaissut 400 voiton rajan. Lähitulevaisuudessa hän ohittanee kaikkien aikojen voittotilastossa Osgoodin, Grant Fuhrin ja Glenn Hallin.

Yksikään suomalaismaalivahti ei ole yltänyt NHL-urallaan 400 voittoon. Lähimmäksi on päässyt Nashville Predatorsin legenda Pekka Rinne, joka torjui 369 voittoa. Tuukka Rask, Kari Lehtonen ja Miikka Kiprusoff ylsivät 300 voiton kerhoon.

NYR-FLA: Bobrovski estää Kreiderin maalintekoaikeet ensimmäisessä erässä

Edes ennätysvireinen Rangers ei mahtanut mitään

Bobrovski ja Panthers tuottivat Rangersille kauden ensimmäisen tappion varsinaisella peliajalla ja jättivät manhattanilaiset ensimmäistä kertaa alle neljään osumaan. Rangersin alkukausi on ollut jopa historiallisen kova, sillä se oli voittanut kuudesta ensimmäisestä ottelustaan viisi ja kärsinyt vain yhden pistemenetyksen. Vakuuttavinta menoa on nähty hyökkäyspäässä, sillä Rangers on liigan maalitilaston kärjessä 32 osumallaan.

– Emme ole olleet täällä (Madison Square Gardenissa) kovin puolustusorientoituneita, mutta tänään meidän piti olla. He olivat tehneet tällä kaudella keskimäärin yli viisi maalia per peli, ja meiltä puuttui Selke-voittajamme (loukkaantumisestaan toipuva kapteeni Aleksander Barkov) keskikaistalta, joten meidän oli pelattava kovaa omassa päässä. Sen myötä saimme myös hyökkäystilaisuuksia, pohti Panthersin päävalmentaja Paul Maurice.

Bobrovskista on tullut jo pienoinen päänvaiva Rangersille. Viime kaudella hän torjui runkosarjassa kaksi voittoa Rangersista ja hävisi kertaalleen, mutta hän päästi noissa otteluissa yhteensä vain kahdeksan maalia. Pudotuspeleissä Panthers kaatoi Rangersin Itäisen konferenssin finaaleissa Bobrovskin johdolla. Mestarivahdin torjuntaprosentti oli tuossa ottelusarjassa 92,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,89.

– Löimme juuri todella hyvän, tasapainoisen joukkueen, jolla on laatua maalilla, puolustuksessa, hyökkäyksessä, ylivoimassa… Tämä oli meille iso asia ja tärkeä juttu yhteishengen sekä itseluottamuksen rakentamisen kannalta, Bobrovski painotti.

Lundell otti jälleen isoa roolia

Barkovin poissa ollessa Anton Lundell on astunut suuriin saappaisiin ja kantanut Floridan hyökkäystä komeasti. Niin hän teki myös Rangers-ottelussa, jossa suomalaissentteri vastasi illan avausmaalista vain 44 sekunnin pelaamisen jälkeen.

Sam Reinhart ja Eetu Luostarinen pelasivat kiekon oikeasta laidasta maalille, jossa vapaana ollut Lundell napautti pikkumustan ykkösellä yläkulmaan. Lundell, 23, on tehnyt kauden yhdeksässä ottelussa yhteensä yhdeksän (5+4) tehopistettä. Hän on tehnyt kaikki viisi maaliaan kuuden viime ottelun aikana ja jäänyt tuolla jaksolla pisteittä vain kerran.

NYR-FLA: Reinhart petaa paikan Lundellille ensimmäisen erän alussa

Carter Verhaeghe vei Panthersin kahden maalin karkumatkalle vielä ennen kolmannen peliminuutin täyttymistä. Alexis Lafrenière toi Rangersin maalin päähän ajassa 4.44, mutta se jäi kotijoukkueen illan ainoaksi onnistumiseksi.

Bobrovski venyi avauserässä useisiin huipputorjuntoihin pysäyttäen muun muassa Jonny Brodzinskin ja Filip Chytilin läpiajot. Sam Bennett iski ottelun viimeisen osuman toisessa erässä. Niko Mikkola sai maaliin syöttöpisteen.

Bobrovski torjui ottelussa yhteensä 24 kertaa ja valittiin illan ykköstähdeksi. Rangersin maalilla pelanneelle Igor Shestjorkinille merkittiin 26 torjuntaa.

– Maalivahdit kohtasivat laadukkaita maalintekijöitä, mutta molemmat venyivät isoihin torjuntoihin. En usko, että kumpikaan joukkue oli viimeistelyssä heikko, vaan maaleilla oli kaksi kovaa tekijää, kehui Maurice.

Floridan suomalaiset kellottivat jälleen kovia minuutteja. Mikkola ja Lundell pelasivat yli 20 minuutin jääajalla, ja Luostarinen ylsi liki 19 minuuttiin. Rangersin Kaapo Kakko sai peliaikaa noin 16 minuuttia, mutta jäi tehopisteittä.

Panthers pelaa vielä kaksi ottelua Pohjois-Amerikassa ennen kuin joukkue lentää Suomeen NHL Global Series -tapahtumaa varten. Panthers ja Dallas Stars kohtaavat Tampereen Nokia Arenassa ensi viikon perjantaina ja lauantaina (V Sport Suomi/Viaplay).