FIN-SWE reaction to USA-CAN game sk

Nevídaný začiatok zámorského derby, ktorý bol plný emócií, nemohol nechať chladnými ani zvyšných dvoch súperov v rámci turnaja 4 Nations Face-Off.

Fíni a Švédi o dramatickom štarte medzi Kanadou a Amerikou pochopiteľne vedeli. "Toto sa naozaj často nevidí. Tušil som, že sa prejaví rivalita, ale že z toho budú okamžite tri bitky?" zareagoval švédsky útočník Jesper Bratt, ktorý si v doterajších dvoch zápasoch pripísal jednu asistenciu.

Američania na horúcej pôde v Montreale v hale Bell Centre nakoniec vyhrali 3:1 a ako prví si zaistili účasť vo finále. Švédi sa ich pokúsia napodobniť, ale vedie k tomu jediná cesta. V riadnom hracom čase poraziť práve výber USA a dúfať, že pondelkový duel medzi Kanadou a Fínskom dospeje do predĺženia.

"Je to krátkodobý turnaj. Dvakrát sme prehrali po predĺžení a bolo to náročné, ale už sa pozeráme dopredu," reaguje útočník Adrian Kempe, opora Los Angeles Kings. Švédi si zmerajú sily s Amerikou v noci na utorok slovenského času a hrať sa bude v TD Garden, kde hrajú svoje zápasy Boston Bruins.

"Už sa pozeráme dopredu," nechce sa Kempe babrať v úvodných porážkach, pretože Švédi v oboch prípadoch prehrali po predĺžení, navyše rovnakým výsledkom 3:4. Aj on pochopiteľne vedel o divokom úvode zámorskej bitky. "Bolo to bláznivé," pousmial sa. "Nevidel som to priamo, ale pozeral som sa na telefón. A vidím jedna bitka, druhá, tretia. Bolo to divoké," dodal švédsky útočník.

Emócie v úvode trieskali aj preto, aby obidva tímy dostali fanúšikov do varu. "Američania tým chceli udať tón. Dalo sa čakať, že sa niečo zomelie," povedal na to obranca Mattias Ekholm, opora Edmonton Oilers.

Podľa neho to bola na začiatku skôr šou. "Ale potom sa už začal hrať hokej," dodal švédsky obranca, ktorý v priemere dvoch zápasoch strávil na ľade takmer osemnásť minút.

Mnoho poznatkov z vypätého zápasu si určite zobral aj Sam Hallam, tréner švédskeho výberu. "Hokej je o emóciách, nie?" položil si rečnícku otázku, keď sa ho jeden z reportérov spýtal na úvod zápasu medzi Kanadou a Amerikou.

"Keď sa človek pozrie na ich rivalitu a uvedomí si, že sa hralo v Kanade, tak rozumiem tomu, že Američania sa k tomu chceli nejako postaviť. A Kanada sa nemohla len tak dať," hovorí tréner Hallam, ktorý predtým, ako prevzal švédsku reprezentáciu, pôsobil v tíme Växjö Lakers v najvyššej tamojšej súťaži.

Bez trénerských skúseností z NHL je aj jeho náprotivok Antti Pennanen, ktorý viedol Ilves v elitnej fínskej súťaži. Ani on zo spôsobu, akým sa do seba pustili zámorskí rivali, nerobil veľkú tému. "Nečakal som to, ale je to súčasť hokeja," pokojne zareagoval.

Fíni v pondelok o 19:00 slovenského času nastúpia proti Kanade. A práve výber Suomi sa pokúsi o senzáciu, čo by znamenalo, že by zámorskej veľmoci uzavrel cestu do finále. V tom prípade ju však musia poraziť v riadnom hracom čase alebo po predĺžení, ak však Švédi zároveň nezdolajú USA v riadnom hracom čase.

"Musíme sa sústrediť celých šesťdesiat minút a pokúsime sa vyhrať," tvrdí Erik Haula, skúsený tridsaťtriročný fínsky útočník, ktorý už tretiu sezónu nastupuje za New Jersey Devils. Ten priznal, že všetci spoluhráči boli práve v tímovom autobuse, keď sa začal zápas medzi Kanadou a Amerikou.

"Práve som mal na kolenách ročného syna a potom som odovzdal telefón staršiemu štvorročnému, aby videl sériu bitiek. Bolo to nevídané," okomentoval to. "Inak to však bol skvelý zápas, v ktorom proti sebe nastúpili najlepší hokejisti. Navyše ukázali vášeň," dodáva fínsky veterán, ktorý by si s výberom Suomi veľmi rád zahral finále.

Haula sa v národnom tíme ukazuje prvýkrát od Svetového pohára v roku 2016.

"Nie je to jednoduché, keď sme sa dali dokopy počas sezóny. Musíme si zvyknúť na iné zloženie formácií aj obranných dvojíc, ale už to bude len lepšie," verí obranca Henri Jokiharju, ktorý je stabilnou oporou Buffalo Sabres. Pri porážke s Amerikou (1:6) strelil jediný gól Fínov.

Teraz tvrdí, že sú odhodlaní poraziť Kanadu. Aj podľa neho sa dalo čakať, že sa štart zámorského derby nezaobíde bez emócií. "Bolo to poriadne vypäté, už podľa rečí, ktoré obidva tábory viedli. Takže to nie je prekvapenie," uviedol obranca Jokiharju.

V základnej časti prestížneho turnaja sa odohrajú ešte dva zápasy. Po nich bude jasné, kto si zahrá o titul.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00

1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

Zostrih: Američania po vypätom súboji zdolali Kanadu

Príbuzný obsah