Filip Gustavsson kan nu mera titulera sig som målskytt i NHL.

Minnesota Wilds svenske målvakt stod för säsongens första målvaktsmål när laget besegrade St. Louis Blues med 4-1 på bortais i Enterprise Center natten till onsdag svensk tid.

Gustavsson visade prov på sin träffsäkerhet när han fastställde slutresultatet i tom bur med nio sekunder kvar att spela av den tredje perioden. Den 26-årige burväktaren från Skellefteå blev med sin fullträff den 15:e målvakten i ligans historia att göra ett mål, och blott den andre svensken att göra det bakom Linus Ullmark (Boston, 2022-23).

Det var i slutsekunderna av matchen när Wild hade powerplay som Gustavsson valde att ta sats efter att ha räddat ett skott från Pavel Buchnevich. Blues hade plockat ut Jordan Binnington för en extra utespelare i jakt på en reducering. Och efter att ha lyft pucken från eget mål landade den ner strax innan tekningscirklarna i offensiv zon och gled in i det öppna målet.

- Jag kom över till bänken vid timeouten och “Flower” (Marc-Andre Fleury) frågade ifall jag tänkte skjuta om jag fick chansen då vi ledde med två mål, och då tänkte jag att “ja, jag borde försöka skjuta,” sa Gustavsson till ESPN. Sedan fick jag tag i pucken och fick iväg den snabbt. Jag visste inte att jag kunde skjuta pucken så långt i luften. Det var otroligt att se den gå in.

- Jag har aldrig trott att jag skulle göra ett mål, så jag visste inte riktigt vad jag skulle göra efteråt. Det var galet.

Målvaktsmål hör historiskt sett inte till vanligheten, men med Gustavssons fullträff har ligan fått se tre målvaktsmål under de senaste tre säsongerna. Efter Ullmarks mål den 25 februari 2023 stod Pittsburgh Penguins Tristan Jarry för ett mål mot Tampa Bay Lightning den 30 november 2023. Sviten är den näst längsta i ligans historia då det gjordes fyra målvaktsmål mellan säsongerna 1998-99 och 2001-02 samt tre målvaktsmål mellan 2011-12 och 2013-14. Gustavsson blev den första målvakten i Wilds historia att stå för ett mål.

- Det var ett snygg skott. Nu har han gjort lika mål många som många andra killar, sa Wilds stjärnforward Kirill Kaprizov till NHL.com/sv.

Gustavsson noterades även för 27 räddningar i mötet mot Blues och inkasserade sin andra seger på tre starter denna säsongen. Han har 94,8 i räddningsprocent och 1,66 i GAA och sett ut mer som den spelaren han var när han fick sitt genombrott under sin första säsong i Wild 2022-23 då han gick 22-9-7 på 39 matcher (37 starter) med 93,1 i räddningsprocent och 2,10 i GAA. Förra säsongen gick Gustavsson 20-18-4 på 45 matcher (43 starter) med 89,9 räddningsprocent och 3,06 i GAA.

- Han har varit riktigt solid, sa Wilds tränare John Hynes till NHL.com/sv. Det är vad man behöver för att vinna på en konsekvent basis i denna ligan. Han gör räddningarna han ska göra och sedan när saker går snett så gör han avgörande räddningar för oss. Och när han spelar på det sättet så ger det oss ofta en möjlighet att vinna matcher.

STL-MIN: Gustavsson sätter pucken i tom kasse

Gustavsson gör sin tredje säsong i Wild efter att ha anlänt till klubben via trejd från Ottawa Senators inför säsongen 2022-23. Efter att ha varit en backup i Senators, där det blev 37 framträdanden (23 starter) på två säsonger, tog han sitt spel till nya höjder i Minnesota.

Wild har fått en stark start på säsongen 2024-25 och är obesegrade under ordinarie tid efter fyra spelade matcher med två vinster och två övertidsförluster på kontot. Med sex inspelade poäng ligger laget på tredje plats i Central Division, samma antal poäng som tvåan Winnipeg Jets, och två poäng bakom ledande Dallas Stars.

Mot Blues tog Wild omgående hand om taktpinnen. Ryan Hartman gav bortalaget ledningen efter 03:50 in i den första perioden innan Jakub Lauko utökade till 2-0 i den andra perioden. Marco Rossi gjorde sedan 3-0 46 sekunder in i den tredje perioden innan Blues reducerade genom Mathieu Joseph efter 10:10 innan det var dags för Gustavsson att fastställa slutresultatet.

- Jag kanske borde vara med på powerplaymötena nu, skojade Gustavsson efteråt.

Nästa match för Minnesota går av stapeln natten till söndag svensk tid då man gästar Columbus Blue Jackets i Nationwide Arena.