SwedenAustria1226

Juniorkronornas premiär i JVM mot Österrike slutade i en enda stor målfest. Sverige vann matchen på annandagen med hela 11-0 och fick ett bra kvitto inför fortsättningen av turneringen.

• Det är klart att, med tanke på träningsmatcherna här innan, så tar vi stora kliv framåt, säger Sveriges förbundskapten Magnus Hävelid till NHL.com/sv.
    JVM i Halifax och Moncton i Kanada drog igång under annandagen. För svensk del väntade Österrike, det första testet i årets gruppspel. Men det blev inte mycket till test för Sverige, som redan från start kontrollerade händelserna på isen. Sverige gjorde två mål i öppningsperioden, hela sex i den andra och tre i slutperioden - en islossning som gladde förbundskapten Hävelid.
    - Det är klart. Vissa känner säkert extra krav på att man ska leverera. Nu var det en bra spridning på det också. För naturliga målskyttar är det alltid viktigt att komma igång i turneringen och peta in en puck också. Det hoppas vi att vi kan ha nytta av längre fram.

Fyra svenska spelare noterades för tre poäng i matchen: Isak Rosén och Filip Bystedt gjorde två mål och en assist vardera, Fabian Vagner för ett mål och två assist medan Ludvig Jansson spelade fram till tre mål
Men det var den tidigare Leksand-spelaren Rosén, som numera tillhör Buffalo Sabres, som på ett sätt visade vägen för Sverige. Han satte 1-0 för Sverige med ett distinkt handledsskott i den första perioden, och spelade fram till 2-0 med ett skott som Bystedt slog in returen på. I den andra perioden gjorde Rosén också 3-0, återigen med ett handledsskott, den här gången från snäv vinkel.
Rosén och Bystedt var två av totalt nio svenska spelare som gjorde mål i matchen, varav fem hittade rätt i den andra perioden. Efter Roséns 3-0-mål gjorde Simon Pettersson, Milton Oscarson, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Calle Odelius mål för svensk del som gjorde ett ordentligt ryck i mittperioden. Från Robertssons 3-0 till Odelius 8-0 gick det 10 minuter och 32 sekunder.
- Det är en match vi ska vinna, men jag tycker också vi genomför den på ett bra sätt. Både i spelet med puck, vi får göra många mål utspridda på flera spelare. Men också spelet utan puck, signalerna vi skickar till eget bås visar att vi är på rätt väg, säger Hävelid.
I den tredje perioden spelade Sverige i stort sett bara av matchen. Fabian Wagner blev åttonde svenska målskytt när han satte 9-0 på en spelvändning efter 2.45. När 4.06 hade spelats gjorde Linköpings-centern Bystedt, som är draftad av San Jose Sharks, sitt andra mål i matchen fram till 10-0.

Slutresultatet ordnade Rögle-spelaren Oskar Pettersson fram till 11-0 när han slog in en retur med 6.10 kvar att spela. Sverige vann skotten med 51-13 och Carl Lindbom vaktade det svenska målet och höll nollan.
- Våra två powerplay-enheter är delaktiga och visar vägen, även boxplay-enheten. Vi försöker komma runt och fördela istiden. Även i sista perioden så att man känner att man kommer in i VM på ett bra sätt, säger Hävelid.
Sverige får snabbt ladda batterierna. Redan imorgon, den 27 december, spelar laget sin andra gruppspelsmatch; då står Tyskland för motståndet.
ÖVRIGA RESULTAT
Finland-Schweiz 2-3 (efter förlängning)
I turneringens öppningsmatch stod Schweiz för ett överraskande resultat mot Finland. Schweiz vann med 3-2 efter sudden efter att Attilio Biasca avgjort 41 sekunder in i förlängningsspelet. Schweizs mål under ordinarie speltid gjorde av Lorenzo Canonica och Jeremy Jabola.
Finlands mål gjordes av Konsta Kapanen och Kalle Väisanen.

SWE_FIN_Celly

USA-Lettland 5-2
Tre mål i den tredje perioden säkrade USA:s seger i öppningsmatchen mot Lettland. Fem olika spelare gjorde mål för USA som vann skotten med hela 46-17. Målskyttar för USA Sean Behrens, Redmond Savage, Luke Hughes, Jim Snuggerud och Chaz Lucius.
Kanada-Tjeckien 5-2
Premiärdagens största överraskning stod Tjeckien som vann mot värdnationen och storfavoriten Kanada. Kanada tog ledningen i matchen, men tjeckerna vände och gick ifrån till 3-1 tidigt i den andra perioden. Kanada reducerade genom Connor Bedard, men glädjen blev kortvarig. Några minuter efter reduceringen ryckte Tjeckien via två två powerplay-mål inom loppet av 33 sekunder. Först satteJaroslav Chmelar 4-3 sedam Matous Mensik 5-2. Den tredje perioden blev mållös och Tjeckien besegrade Kanada för andra gången på 24 försök i ett JVM.