SwedenFinland518

Tre Kronor vann med 3-2 efter straffar mot Finland i VM i Finland. Columbus Blue Jackets Emil Bemström gjorde straffläggningens enda mål och Sverige är fortsatt obesegrat i turneringen efter fyra matcher.

• Man bestämmer sig i båset innan. Det fanns två olika, men jag bestämde mig för 'gubbhörnet'. Det var kul att den gick in, säger Bemström till NENT/Viaplay.
    Sverige går efter segern upp i ensam ledning i grupp A, två poäng före Finland efter fyra matcher.
    - Det är kul. Jag tycker vi gör en bra match rakt igenom. Finnarna är ett riktigt bra lag. Det var en bra match och framför allt kul att vi vann, säger Bemström.
    Adam Larsson och Joel Kellman gjorde Sveriges mål under ordinarie tid. Magnus Hellberg räddade 29 skott och räddade samtliga fem finska straffar.
    Det blev en jämn inledningsperiod, även om Finland var det något bättre laget spelmässigt. Hemmanationen vann skotten med 11-6, men trots det var det Sverige som var i ledning efter första tredjedelen. Det svenska ledningsmålet kom efter 11:38 när Seattle Kraken-backen Larsson tog köksvägen och hittade rätt bakom Finlands målvakt Harri Säteri.
    Det svenska ledningsmålet stod sig 3:38 in i den andra perioden när det första finska målet smet in bakom Hellberg. Backen Mikko Lehtonen gjorde det och visade bara två minuter senare också upp sina passnings-kunskaper. Efter en tekning i anfallszon hittade Lehtonen fram till backkollegan Sami Vatanen på den bortre stolpen fram till 2-1.
    Watch: Youtube Video
    Tre Kronor hittade ett sätt att komma tillbaka in i matchen efter finnarnas ledningsmål. Och 6:38 in i den tredje perioden kom den viktiga kvitteringen. Efter ett skott från backen Erik Gustafsson lyckades Kellman styra pucken förbi Säteri fram till 2-2.
    - Jag gillar gruppen. Vi visar karaktär. Vi kommer tillbaka från ett måls underläge på deras hemmaplan. Jag är jättestolt på sättet vi spelar tredje perioden. Sedan att vi vinner straffarna för en gångs skull tar vi med oss också, säger Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv.
    Inför matchen anslöt Dallas Stars forward Jacob Peterson och Los Angeles Kings forward Carl Grundstrom till den svenska truppen. Båda spelade mot Finland.
    Sveriges nästa match i VM-turneringen spelas på lördag mot USA.
    - Det är skönt att vi inte förlorar matchen. Det är bra drag i laget just nu, säger Bemström.
    Övrigt från VM-dagen
    Österrike lyckades inte svara upp på straffsegern mot Tjeckien. Istället blev det förlust med 3-5 mot Norge. Det var jämna steg mellan lagen, men Norge kunde till sist rycka till sig tvåmålsledning efter att Martin Röymark satt 3-2 i mitten på andra och Mats Roselli Olsen 4-2 i den tredje med sitt andra mål i matchen. Peter Schneider kunde reducera med 3:38 kvar och Österrike tog efter det ut målvakten för att få till en kvittering. Men istället gjorde Martin Rönnild 5-3 i tom kasse. Norge passerade i och med segern Tjeckien och är nu fyra i grupp B.
    Schweiz tog ledningen tre gånger om mot ett effektivt Slovakien. Timo Meiers mål i den andra perioden blev till slut matchvinnande för Schweiz som tog en viktig seger och nu toppar grupp A före Kanada, men med en match mer spelad. Slovakien gjorde två mål på åtta skott under de första två perioderna,.
    Schweiz gjorde 4-2 genom Nico Hischier en bit in i den tredje, men återigen svarade Slovakien genom mål från Samuel Takac. Där tog det dock stopp för Slovakien som tagit tre poäng i gruppspelet. Slutresultatet skrevs till 5-3 efter sent mål av Fabrice Herzog i tom kasse.
    Frankrike vann mot Italien med 2-1 i en av de två tidiga matcherna. Matchen avgjordes i förlängning där Hug Gallet gjorde fransmännens avgörande mål. Luca Frigo nätade för Italien och Sacha Treille Frankrikes första mål.