swedish wjc recap 010423

Sverige var 38 sekunder ifrån final i JVM i Kanada. Då kvitterade Tjeckiens David Jiricek och tog semifinalen till sudden. I förlängningen avgjorde sedan Jiri Kulich och sköt Tjeckien till final med slutsiffrorna 2-1.

I den andra semifinalen mellan USA och Kanada tog värdnationen Kanada en övertygande 6-2-seger efter att ha hämtat upp ett 0-2-underläge. Connor Bedard noterade ytterligare två poäng (1+1) för det kanadensiska laget.
Semifinalen mellan Sverige och Tjeckien i kanadensiska Halifax blev precis så jämn som en semifinal i JVM ska vara. När slutresultatet skrevs in i matchprotokollet återstod det mindre än en minut av förlängningen.
- Det är tråkigt såklart. Det var nära, men det räckte tyvärr inte idag. Jag tycker ändå att vi gör vår bästa match i turneringen så här långt. Jag lider med grabbarna just nu, säger Sveriges förbundskapten Magnus Hävelid till SVT Sport.
Den första perioden slutade mållöst. Chansmässigt var det viss fördel Tjeckien som vann skottstatistiken med 9-6, men Sverige kom ut starkt och hade flera chanser att ta ledningen i matchen.
Likaläget 0-0 stod sig in i mittperioden. I den dröjde det inte länge förrän Sverige gjorde matchens första mål. Efter 1:39 satte backen Ludvig Jansson 1-0 med sitt fjärde mål och åttonde poäng i turneringen. Jansson, draftad av Florida Panthers, hittade rätt med ett slagskott från sin backposition.

Sverige hade sedan chans att utöka sin ledning. En bit in i mittperioden drog Tjeckien på sig två utvisningar och Sverige fick spela numerärt överläge fem-mot-tre. Svenskarna fick däremot inte igång spelet och lyckades inte ta vara på sitt powerplay. Sverige fick inte in fler puckar bakom den tjeckiska målvakten Tomas Suchanek som räddade 21 skott i matchen. Sveriges målvakt Carl Lindbom gjorde 29 räddningar.
- Det är en tajt match. Båda lagen tar ut varandra, det är ett ställningskrig där ute med bra intensitet i matchen. Det är snöpligt såklart det som händer för oss i slutet, säger Hävelid till SVT.
Tjeckien inledde en kvitteringsjakt i den tredje perioden och intensifierade den alldeles i slutet av ordinarie tid. Tjeckien plockade ut målvakten med drygt två minuter kvar och till slut gav forceringen önskat resultat. Med bara 39 sekunder kvar att spela hittade Jiricek in med sitt skott och den tjeckiska lyckan var total.
I förlängningen skapade Sverige flera chanser att avgöra. Bland annat genom Isak Rosén och Noah Östlund. Den senare hade en puck på mållinjen - men det blev till slut tjeckernas och Jiri Kulich kväll.
- Jag tycker vi spelar framåtlutat. Vi vill avgöra och skapa det där trycket. Men man vet att när man möter ett annat bra lag, där är det lite tillfälligheter som dyker upp. Det var deras tur den här gången, säger Hävelid om spelet i förlängningen.
Nu väntar bronsmatch för Sverige, precis som i JVM-turneringen i Edmonton i somras. Den gången lyckades Sverige ladda om och ta hem bronspengen. Hävelid hoppas på samma sak nu:
- Vi får smälta det här några timmar nu, sen får vi samla ihop gruppen och inse att det står en medalj på spel imorgon också, säger Hävelid.
\[Senaste nytt från IIHF's Juniorvärldsmästerskap i ishockey\]
ÖVRIGA RESULTAT:
USA - Kanada 2-6
USA fick en drömstart i den andra semifinalen och gick upp i en 2-0-ledning i första perioden via mål från Logan Cooley och Kenny Connors, men Connor Bedard och hans Kanada vaknade snabbt till och klöste sig tillbaka in i matchen. Bedard sköt själv 2-1-reduceringen strax efter Connors 2-0-mål och när Logan Stankhoven kvitterade till 2-2 direkt i andra perioden vittrade Kanada blod. Mål från Adam Fantilli och Joshua Roy såg till att ge Kanada ett utmärkt utgångsläge inför tredje perioden och väl där hade inte USA mycket att sätta emot.
Bedard noterades för två poäng (1+1) i matchen och står därmed på 23 poäng (9+14) på sex matcher inför finalen, där Kanada alltså ställs mot Tjeckien.
Sverige tar sig an USA i kampen om bronspengen, med start 20.30 svensk tid på torsdagen.