OTT-SEA: Burakovsky med 3 poäng i sista perioden

Seattle Kraken överträffade sitt bortafacit från förra säsongen när man stod för en 8-4-seger över Ottawa Senators i Canadian Tire Centre under natten mot söndagen, svensk tid. Segern var lagets tolfte på bortaplan (12-4-2) hittills den här säsongen; en mer än man inkasserade under hela 2021-22.

• Vi är ett bättre lag än vi var förra säsongen, helt enkelt, sade Krakens tränare Dave Hakstol när han fick frågan vad som låg bakom lagets förbättring utanför Climate Pledge Arena den här säsongen.
    - Den förbättringen lyser igenom allt ifrån hur starkt laget ser ut på pappret till hur vi spelar och levererar på isen kväll efter kväll. Vi har lagt ner tid och kraft på att förbättra vårt spel på bortaplan, vilket inte är en enkel sak. Men vi har hittat sätt att vinna matcher.
    Totalt förbättrade Kraken sitt facit till 22-12-4 och slog vakt om sin plats som ett av de tre främsta lagen i årets Pacific Division.
    Mot Senators var det, som så ofta tidigare, Krakens bredd och djup i laguppställningen som gjorde skillnad. Med åtta olika målskyttar, fyra spelare som stod för två poäng vardera (Matty Beniers, Daniel Sprong, Justin Schultz och Vince Dunn) samt två spelare som nådde tre poäng i form av Andre Burakovsky (1+2) och Jordan Eberle (1+2), demonstrerade Seattle återigen sin styrka som lag.
    - Styrkan i det här laget är framförallt djupet vi har i laguppställningen, sade Eberle till NHL.com/sv. Och då pratar jag inte bara om forwardsuppsättningen, jag pratar om backarna, jag pratar om målvakterna. När ett lag har fyra kedjor och sex backar som kan bidra till att de vinner gör det dem farliga. Ofta är det därför lag tar sig till slutspel, på grund av den bredden.
    Kraken bjöd på en effektiv förstaperiod i Canadian Tire Centre där man sköt tre mål på sju skott och gick upp i en 3-1-ledning i matchen; målen från Oliver Bjorkstrand, Jared McCann och Justin Schultz. Brady Tkachuk såg till att Senators fortfarande höll sig kvar i matchen med sin fullträff under de inledande 20 minuterna - lagkaptenens första mål på tio matcher.

OTT-SEA 4-8

I andra perioden bjöd Senators unge talang Tim Stützle på en bländande uppvisning när han på egen hand hämtade upp 3-1-underläget till kvittering 3-3 via två snabba mål under periodens första halva. Men Kraken var snabbt framme och återtog ledningen via Daniel Sprong, som satte 4-3 för gästerna när han utnyttjade ett 2-mot-1-läge på bästa sätt genom att skjuta själv.
- Det är något vi pratat om och fokuserat på under hela säsongen; att vara på tårna och svara snabbt när motståndarlaget gör mål, förklarade Sprong.
Senators målvakt Cam Talbot - som bytte av svenske Anton Forsberg efter att Forsberg släppt in tre mål på fem skott under de inledande 15 minuterna av den första perioden - pekade ut 4-3-målet som ett han gärna velat ha tillbaka:
- Om jag räddar pucken i det där 2-mot-1-läget hade matchen kunnat se helt annorlunda ut. Jag måste prestera bättre.
Istället kunde succérookien - och numera All-Star-uttagna - Matty Beniers utökade Krakens ledning till 5-3 inför tredje perioden. Och väl i tredje perioden, ja då tog André Burakovsky över.
Svensken spelade fram Vince Dunn och Jordan Eberle till varsitt mål, innan han fullbordade sin framgångsrika kväll med att själva sätta 8-4-pucken med 10:01 kvar att spela. Dessförinnan hade Stützle fullbordat sitt andra hattrick i NHL-karriären och snyggat till siffrorna någorlunda för hemmalaget.
I och med sina tre poäng i matchen mot Senators klättrar Burakovsky till 32 poäng (11+21) på 38 matcher den här säsongen; en total som placerar honom på nionde plats bland svenska poängplockare i vad som utvecklats till en urstark säsong för ligans blågula spelare.
Skulle Burakovsky upprätthålla sitt nuvarande poängtempo under säsongens andra halva skulle han putsa sitt tidigare karriärsbästa på 61 poäng (22+39, etablerat 2021-22) och landa på 69 poäng.
För Kraken - som är mitt uppe i en sju matcher lång bortaturné - väntar nu en dags vila innan man ger sig på att försvara sin fyra matcher långa vinstsvit i en drabbning mot Montreal Canadiens, natten mot tisdagen svensk tid. Pucken släpps 01.30 i Centre Bell och matchen sänds på Viaplay.