Övertidshjältar i fokus under söndagen

New York Islanders och Tampa Bay Lightning håller sig vid liv i första rundan av Stanley Cup-slutspelet. Islanders besegrade Carolina Hurricanes med 3-2 i dubbel övertid och reducerade därmed till 1-3 i matcher i serien. Lightning tog en mer komfortabel 6-3-seger över Florida Panthers, men situationen var samma där; från 0-3 i matcher till 1-3 i matcher.

På annat håll räckte inte William Nylanders comeback för att lyfta Toronto Maple Leafs. Lönnlöven föll med 1-3 på hemmais och befinner sig nu i underläge med samma siffror i matchserien mot Boston Bruins.

Här är NHL.com/sv’s Nattens Stanley Cup.

Tampa Bay Lightning – Florida Panthers 6-3 (Panthers leder med 3-1 i matcher)

Med ryggarna mot väggen och en förlust från att bli eliminerade kom Lightning ut i första perioden med raketbränsle i skridskorna. Innan Panthers hunnit förstå vad som pågick hade hemmalaget gått ifrån till 3-0 via mål från Steven Stamkos, Brandon Hagel och Brayden Point.

Kanske att Lightning fått med sig lite extra energi av att backen Mikhail Sergachev gjorde comeback och spelade sin första match sedan han drabbades av ett benbrott i februari. Backen klev direkt in i match 4 efter att ha missat de avslutande 31 grundseriematcherna, samt de inledande tre mot Panthers, och noterade en assist över 17:03 i istid.

Panthers studsade visserligen tillbaka i andra perioden genom tre mål från Carter Verhaeghe, Sam Reinhart och Oliver Ekman-Larsson, men Lightning behöll ledningen tack vare ytterligare ett mål från Hagel. I tredje perioden säkrade hemmalaget sedan upp segern via fullträffar från Steven Stamkos och Nicholas Paul.

– Vi kom ut med kämpaglöd och blev belönade, sade Lightning back Victor Hedman, som bokfördes för tre assist i matchen. 'Special teams' var viktiga för oss med bra spel i powerplay, boxplay och i fyra mot fyra. Vi gjorde mål i de spelformerna och det var viktigt för oss. De pressade tillbaka oss i andra perioden men jag tycker vi gjorde en grym tredje och förtjänade vinsten.

Höjdpunkter från Lightning-Panthers, match 4

New York Islanders – Carolina Hurricanes 3-2 ÖT (Hurricanes leder med 3-1 i matcher)

Det blev Islanders som gick segrande ur den fjärde duellen lagen emellan, men det satt långt inne.

1:24 in på den andra övertidsperioden skickade backen Robert Bortuzzo iväg ett chansskott från blålinjen som Mathew Barzal styrde in bakom den i övrigt utmärkte Frederik Andersen – och plötsligt var Islanders försäkrade åtminstone en match till.

Dessförinnan hade Seth Jarvis gett bortalaget ledningen med 1-0 via sin fullträff i powerplay 8:00 in på den första perioden. Barzal snärtade sedan dit 1-1-kvitteringen med ett välriktat handledsskott 10:10 in på den andra perioden. Jean-Gabriel Pageau såg ut att bli hjälte när han skickade in 2-1 tidigt i den tredje perioden, men Stefan Noesen kvitterade med 5:52 kvar att spela – vilket ledde till övertid.

Väl där dröjde det alltså ytterligare 21 minuter och 24 sekunder av effektiv speltid innan Barzal ordnade segern för Islanders med sitt andra mål för matchen. Islanders målvakt Semyon Varlamov noterade utmärkta 95,5 i räddningsprocent efter 42 räddningar på 44 skott.

– Ni anar inte hur stolt jag är över den här gruppen, sade Islanders tränare Patrick Roy. De kom ut och gav allt samtidigt som de höll sig lugna och fokuserade. Vår inställning var utmärkt och killarna var fast beslutna att hitta ett sätt att vinna den här matchen.

Höjdpunkter från Islanders-Hurricanes, match 4

Toronto Maple Leafs – Boston Bruins 1-3 (Bruins leder med 3-1 i matcher)

William Nylander var äntligen tillbaka på isen för Toronto efter att ha missat de inledande tre matcherna i serien mot Boston. Tyvärr räckte det inte för Maple Leafs, som föll med 1-3 på hemmaplan och nu är en förlust från att behöva ta tidig semester ännu en säsong. Mitch Marner noterade Maple Leafs enda mål, medan James van Riemsdyk, Brad Marchand och David Pastrnak blev målskyttar för Bruins.

Marchand noterade dessutom en assist och står nu på åtta poäng (3+5) efter fyra matcher – ett poäng bakom Connor McDavid (nio poäng, 1+8) i toppen av slutspelets poängliga.

Höjdpunkter från Maple Leafs-Bruins, match 4

Vegas Golden Knights – Dallas Stars 2-3 ÖT (Golden Knights leder med 2-1 i matcher)

Idel bortasegrar i serien mellan Vegas och Dallas då gästande Stars plockade upp segern i T-Mobile Arena i match 3, efter att Golden Knights vunnit de inledande två matcherna i American Airlines Center.

Wyatt Johnston blev stor matchvinnare för sitt Dallas genom att notera två mål; hans första två för årets slutspel. Johnston gav gästerna ledningen i första perioden, varpå Miro Heiskanen ökade på till 2-0 tidigt i andra perioden. Golden Knights kämpade sig dock tillbaka och kunde, via mål från Brayden McNabb och Jack Eichel, gå till pausvila inför tredje perioden vid ställning 2-2.

Eichels mål tillkom för övrigt i numerärt underläge och skedde efter att Vegas målvakt Logan Thompson (43 räddningar, 93,5 procent) stått för en vass räddning.

Tredje perioden förflöt utan mål och det dröjde tills 3:38 återstod av den första övertidsperioden innan Johnston kunde överlista Thompson för andra gången och avsluta matchen.