Pred 25 rokmi Wayne Gretzky vstúpil do svojej poslednej sezóny v NHL. Ako poctu najväčšej hokejovej legende všetkých čias prinášame počas tohto ročníka spomienkový seriál. V jeho prvej časti sme sa zamerali na extrémne štatistiky hráča s číslom 99.
Keď Great One odchádzal do hokejového dôchodku, tak mal na konte 61 rekordov NHL! A jeden majestátnejší ako druhý. O väčšine sa hovorilo, že sú neprekonateľné, kým sa neobjavil Alexander Ovečkin a Gretzkyho 894 kariérnych gólov na vrchole pyramídy je náhle v ohrození. Inak sú však najpamätnejšie cifry kanadskej legendy v úplne inom vesmíre.
Deväťnásobný držiteľ Hart Trophy získal spolu 10 Art Ross Trophy, každú s aspoň 130 nazbieranými bodmi za sezónu. Potom je tu 92 gólov v jedinom ročníku, 163 asistencií v sezóne a 1963 v kariére. Pochopiteľne aj 2857 kariérnych bodov. Aj tri po sebe idúce dvestobodové sezóny (205, 208, 215), bodová séria trvajúca 51 duelov, ale aj méta 50 gólov dosiahnutá len v 39 zápasoch.
Všetky tieto absurdné štatistiky majú spoločného menovateľa menom Gretzky. A všetky vo svetle súčasných výkonov vyzerajú, že sa na vrchole udržia večnosť.
"Či ich niekto môže prekonať? Myslím si, že nie," pousmial sa šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan, ktorý v NHL strávil 14 sezón a Gretzkyho zažil na sklonku kariéry podobne ako o niekoľko rokov starší Dominik Hašek.
"Ja som proti Gretzkymu v jeho najslávnejšej ére s výnimkou Kanadských pohárov nehral... Wayne mi ani veľa gólov nedal," píše sa v Hašekovej knihe Chytám svoj život, kde opisuje aj unikátny zážitok zo zámorského zájazdu juniorskej reprezentácie. Budúci skvelý brankár zavítal na zápas Edmontonu s Vancouverom len niekoľko dní po tom, ako Gretzky rekordne rýchlo dosiahol métu päťdesiat gólov. Výkon, o ktorom samotný autor opakovane vyhlásil, že je naňho najpyšnejší.