Panthers Bobrovsky 6824

Florida Panthers tog hem första ronden mot Edmonton Oilers i Stanley Cup-finalen 2024 då laget tog en 3-0-seger hemma i Amerant Bank Arena, natten till söndagen svensk tid.

Sergei Bobrovsky briljerade mellan stolparna för hemmalaget med sina 32 räddningar och blev den äldsta målvakten i ligans historia (35 år, åtta månader och 19 dagar) att inleda en finalserie med en hållen nolla. Carter Verhaeghe, Evan Rodrigues och Eetu Loustarinen stod för Panthers mål.

FLA-EDM, M1: Bobrovsky spikar igen mot Oilers i match 1

– Vi är glada över segern och det var en rolig match, säger Bobrovsky till NHL.com/sv. Nu laddar vi om och fokuserar på att förbereda oss för nästa match.

Redan efter 17 sekunder fick Zach Hyman matchens första heta läge då Bobrovsky misslyckades med en rensning, men lyckades stoppa kanadensarens försök från nära håll. Panthers skulle istället skjuta skarpt direkt då Verhaeghe överlistade Stuart Skinner efter 03:59 in i den första perioden med Floridas första skott på mål. Verhaeghe stötte in pucken bakom Skinner från nära håll efter en välkalibrerad passning från Aleksander Barkov.

– Vi har väntat ett tag på att sätta igång nu, så att få göra första målet var skönt för det fick igång publiken. Vi trivs med att spela i ledning, säger Verhaeghe.

Connor McDavid fick sitt första läge efter 05:51 då han trampade in framför mål, men den kanadensiska superstjärnan lyckades inte få in pucken bakom Bobrovsky. Det blev en riktigt fysisk inledning av den första perioden där det tacklades rejält från båda håll. Efter 07:33 fick Mattias Ekholm sätta sig i utvisningsbåset efter en tripping på Kyle Okposo.

Oilers hade dödat 28 raka utvisningar inför match 1 mot Panthers och de lyckades utöka den imponerande sviten till 29. Efter 14:53 var det Oilers tur att få sin första chans i powerplay då Gustav Forsling trippade McDavid. Panthers lyckades dock döda utvisningen, mycket tack vare Bobrovsky som fick göra ett par svettiga ingripanden. Oilers fick avsluta perioden med ett nytt powerplay då Verhaeghe åkte ut för hög klubba med nio sekunder kvar att spela.

Gästerna vann också skotten i den första perioden med 14-4.

Panthers inledde den andra perioden med att döda utvisningen, samtidigt som man höll Oilers till ett skott på mål. Rodrigues utökade till 2-0 efter 02:16, detta efter att Sam Bennett hittat Rodrigues fri i slottet med en pass bakom den förlängda mållinjen. Intensiteten var fortsatt hög, men efter Oilers dominans under de inledande 20 minuterna började Panthers hitta fler möjligheter att sätta press på gästerna. Efter 10:38 fick Oilers återigen chansen i powerplay då Sam Bennett fick sätta sig i båset efter en interference. Panthers höll återigen tätt tack vare Bobrovsky som storspelade mellan stolparna för hemmalaget.

– Jag tror att de flesta målvakterna i ligan trivs bättre med att mota fler skott, och så var det verkligen för honom under de två första perioderna, säger Panthers tränare Paul Maurice om Bobrovsky till NHL.com/sv. Det är fördelen för oss; att han har sett och varit med om det mesta i sin karriär. Han har haft lugna stunder och han har haft väldigt aktiva kvällar med mycket att göra. Han är kapabel till att ligga på en väldigt hög nivå oavsett vilken typ av situation det är.

FLA-EDM, M1: Rodrigues sätter klubban till

Edmonton fick kliva av isen mållösa även efter den första perioden, trots gott om chanser och 26-12 i skott.

Florida gjorde livet svårt för Oilers i inledningen av den tredje perioden då man tryckte upp högt med lagets forecheck och inte gav Edmonton tid att bryta ut ur egen zon med fart. Efter 06:47 fick Panthers sitt andra powerplay i matchen efter att Corey Perry tagit en interference-utvisning. Oilers fina spel i boxplay fortsatte och man dödade sin 30:e utvisning i rad. Panthers kvävde Oilers offensiv och trots att Kris Knoblauch satte Connor McDavid och Leon Draisaitl i samma kedja så lyckades man inte få hål på Bobrovsky.

Istället fastställde Luostarinen slutresultatet med ett mål i tom bur med fyra sekunder kvar att spela. 3-0 till Panthers i match 1 – och 1-0 i matcher i Stanley Cup-finalen.

– Jag gillade vår tredje period, säger Maurice. Jag gillade hela biten där, men jag säger inte att jag gillade den för att vi dominerade för så var inte fallet. Men de plockade målvakten med lite över två minuter kvar att spela och skotten var ändå 7-6 (i den tredje perioden).

– Det var inte vår bästa match, men vi tar (segern) och går vidare, säger Panthers svenske forward Kevin Stenlund. Vi ger dem inte mycket i tredje perioden och jag tycker att den var riktigt stabil … men vi vet alla att vi kan bättre.

Match 2 spelas natten mot tisdag, 02.00 svensk tid (Viaplay).