stl v ari 9-23

Efter att NHL begått smygpremiär på försäsongen i samband med första matchen av NHL Global Series 2023 i Melbourne, Australien under lördagsmorgonen, svensk tid, drog matchprogrammet igång även i Nordamerika under natten mot söndagen.

Arizona Coyotes – som har flera av sina mest namnkunniga spelare på plats i Melbourne – ställdes mot St. Louis Blues i två separata matcher. Den första matchen spelades i St. Louis medan den andra gick av stapeln i Wichita, Kansas.

Blues tog hem matchen i St. Louis med 3-2 efter mål från Pavel Buchnevich, Oskar Sundqvist och Jordan Kyrou, medan Coyotes segrade i Kansas där slutresultatet skrevs till 5-1 – mycket tack vare ett hattrick från Josh Doan, son till klubblegendaren Shane Doan.

Tidigt på söndagsmorgonen spelades även andra matchen av NHL Global Series 2023 i Melbourne där Coyotes – som alltså spelade tre matcher under en och samma dag – föll mot ett revanschsuget Kings. Lagen lämnar därmed Australien med varsin seger.

Tidigt på söndagsmorgonen spelade även andra matchen av NHL Global Series 2023 i Melbourne.

Nedan följer en sammanfattning av nattens matcher.

ST LOUIS BLUES – ARIZONA COYOTES 3-2

Blues tog ledningen med 1:59 kvar att spela av den första perioden när Jordan Kyrou jobbade fram pucken i Coyotes zon, ådrog sig majoriteten av försvararnas uppmärksamhet och sedan hittade en framstormande Pavel Buchnevich som dunkade dit 1-0.

13:31 in på den andra perioden ökade sedan hemvändaren Oskar Sundqvist på till 2-0 när han styrde in ett skott från Jakub Vrana. Innan perioden var slut hade Kyrou dunkat dit 3-0 via ett mäktigt slagskott från blålinjen.

Coyotes försökte sig på en comeback i tredje perioden via mål från Zach Sanford och Milos Kelemen, men Blues och målvakterna Vadim Zherenko (40:00, 20 räddningar på 22 skott) och Joel Hofer (20:00, 6 räddningar på 6 skott) kunde hålla undan framför hemmapubliken i Enterprise Center.

ARIZONA COYOTES – ST LOUIS BLUES 5-1

Coyotes fick dock sin revansch – och det snabbt. Bara timmar senare stod en annan uppsättning Arizona-spelare som segrare i en drabbning mot just St. Louis Blues; den här gången i INTRUST Bank Arena i Kansas.

Josh Doan stod för matchens två första mål, ett i första perioden och ett i andra perioden, varpå en fullträff i numerärt underläge från Conor Geekie med blott fyra sekunder kvar att spela av mittakten såg till att Coyotes hade en 3-0-ledning inför tredje perioden.

Alexey Toropchenko gav Blues hopp när han reducerade till 3-1 blott 14 sekunder in i slutperioden, men när Josh Doan fullbordade sitt hattrick genom att sätta 4-1 i numerärt överläge 10:14 försvann drömmen om en vändning. Julian Lutz fastställde slutresultatet genom att sätta 5-1 i tom bur med 37 sekunder kvar att spela av matchen.

LOS ANGELES KINGS - ARIZONA COYOTES 3-2

Kings kom till spel utan vare sig Anze Kopitar eller Drew Doughty, men vad gjorde det när man hade Adrian Kempe i laguppställningen. Svensken bokfördes för två mål i 3-2-segern över Coyotes i Rod Laver Arena i Melbourne, Australien.

Kempe blev målskytt även i 5-3-förlusten mot Coyotes under gårdagen och har således redan stått för tre mål på två matcher under försäsongen.

Kings tredje mål – men andra för laget i matchen kronologiskt sett – gjordes av svenske backen Jacob Moverare, vars 2-1-puck från blålinjen letade sig in bakom Coyotes målvakt Karel Vejmelka. Kings använde sig av två målvakter; Cam Talbot (40:00, 20 räddningar på 21 skott) och David Rittich (20:00, 7 räddningar på 8 skott).

Coyotes mål gjordes av Barrett Hayton och Travis Dermott.