Dallas Stars har inlett säsongen starkt och varit framgångsrika i det mesta de företagit sig under 2024-25. Med ett undantag: lagets powerplay. Men efter att ha besegrat Boston Bruins med klara 5-2 och noterat tre mål (på fem försök) i numerärt överläge tycks laget äntligen vara på gång även i den spelformen.

– Det fanns ett tyst självförtroende i hela gruppen ikväll. Vi hade inga passagerare ombord, bara förare. Alla var påkopplade och involverade i det som skedde på isen, säger en klart nöjd Stars-tränare Pete DeBoer till NHL.com/sv.

– Det här var förmodligen vår bästa laginsats för säsongen.

Stars och Bruins gick in i matchens andra period vid ställning 1-1, detta efter att David Pastrnak gett hemmalaget ledningen och Matt Duchene kvitterat för gästerna.

Och det var i andra perioden, under de inledande nio minuterna närmare bestämt, som Dallas powerplay-enheter skred till verket. Efter att ha noterat blygsamma två mål på 21 försök under lagets sju inledande matcher slog man plötsligt till tre gånger om, på tre raka utvisningar från Bruins.

De tre målen i numerärt överläge i en och samma period tangerade ett klubbrekord från 1993-94.

Jason Robertson sate sitt första powerplaymål för säsongen när han, från sin position i slottet, pricksköt in 2-1 för Stars redan 31 sekunder in på perioden. Robertson firade för övrigt 300 NHL-matcher mot just Bruins och målet var hans 137:e i karriären.

BOS-DAL: Robertson sätter pucken på Swayman

4:57 in på perioden var det dags för Logan Stankoven att tända den röda lampan. Stankoven och Duchene vävde sig fram genom mittzonen, kom in i offensiv zon med fart och samspelade hela vägen in i mål där Stankoven stötte in pucken bakom Jeremy Swayman. Målet var Stankovens första för säsongen och hans andra i numerärt överläge hittills i karriären.

– Vi har skapat en hel del lägen (i powerplay) tidigare, det har bara inte klickat, säger Duchene. När man väl får ett mål brukar det tända en gnista och sätta fart på allting. Plötsligt känns det som att man får studsarna med sig.

Fyra minuter och två sekunder senare fullbordade Tyler Seguin lagets ”powerplay-hattrick” när han fick tid och utrymme vid höger tekningscirkel och snärtade iväg ett handledsskott. För Seguin var målet hans fjärde för säsongen och hans 92:a fullträff i numerärt överläge under NHL-karriären.

– Det är glädjande att se puckarna gå in i powerplay. Vi har jobbat hårt för att få till en lösning och förmodligen har vi tänkt och försökt lite för mycket. Vi har sakta men säkert jobbat oss igenom detta och det är härligt att vi nu får resultat, konstaterar Seguin.

Bruins reducerade visserligen till 4-2 i mittakten, också det målet i powerplay, men orkade inte klättra längre än så tillbaka in i matchen. Roope Hintz fastställde till sist resultatet till 5-2 genom att näta i tom bur med 2:02 kvar att spela.

Stars hade ligans sjätte bästa powerplay förra säsongen med en effektivitetsprocent på 24,2 – och har spelarna för att återigen vara med och slåss om topplaceringarna. Även om Joe Pavelski, som förra året bokfördes för elva PP-mål men som över sommaren valde att avsluta karriären, förstås är saknad.

Att man är tröga i starten tycks dock inte vara något ovanligt för Stars powerplay. Faktum är att man inledde förra säsongen med exakt samma facit: 2-för-21 över de inledande sju matcherna.

Stars sedvanligt balanserade tränare Pete DeBoer, som inför nattens match inte velat kritisera sina powerplay-enheter i onödan, ville efter matchen heller inte hylla dem till skyarna.

– Jag var nöjd med vår insats överlag. Ibland känns det som att spelet i powerplay hamnar i rampljuset när spelet i övrigt inte riktigt klickar, men när vi spelar hårt, tungt och bestämt så brukar vi bli belönade. Det blev vi även ikväll.

Vinsten putsar Stars facit till 6-2-0 vilket, aningen förvånande, endast räcker till en tredjeplats i Central Division bakom suveräna Winnipeg Jets (7-0-0) och Minnesota Wild (5-0-2). Men med Stars numera uppe i varv även i powerplay, kan det bli tufft för Jets och Wild att hålla konkurrenten bakom sig länge till.