\NHL.com/sk sa od 1. augusta do 1. septembra zameria na analýzu všetkých 32 tímov ligy. Okrem hlavného článku rozoberie aj tri dôležité otázky, ktorým budú mužstvá čeliť v novej sezóne. Na rade sú New Jersey Devils. \
Aká verzia Markströma prichádza?
Nepreháňame, ak napíšeme, že naozaj elitného brankára mali v Newarku naposledy v období, keď uzatváral kariéru Martin Brodeur. Posledných päť rokov je to zoznam viac či menej úspešných dočasných riešení: Vítek Vaněček, MacKenzie Blackwood, Keith Kinkaid… Len Cory Schneider bol od Brodeurovho konca spoľahlivou dlhodobou jednotkou, ale jeho časy sú dávno preč.
Teraz prichádza Jacob Markström. Po divokom ročníku s celkovo piatimi brankármi v akcii vedenie Devils obetovalo aj výber v 1. kole draftu, aby priviedlo vysokého Švéda z Calgary Flames.
Sú tu však aj otázniky. Rodák z Gävle oslávil už 34. narodeniny a v posledných dvoch dekádach ani zďaleka nedosahoval formu, s ktorou v ročníku 2021-22 vychytal deväť čistých kont a s úspešnosťou zákrokov 92,2 percenta a s priemerom 2,22 gólu skončil druhý v hlasovaní o Vezina Trophy.
"Je to pre mňa veľká výzva, ale ja chcem byť pod tlakom. Chcem, aby na mňa ostatní tlačili, pretože viem, že potom budem najlepší," povedal Markström po podpise zmluvy a ocenil, že sa mu hneď ozval práve Brodeur, súčasný člen vedenia klubu: "Mať v kanceláriách niekoho takého je pre mňa nesmierne dôležité."
Vzhľadom na to, že by mu mal kryť chrbát veterán Jake Allen a z farmy Nico Daws, je Markströmov návrat do elitnej formy nevyhnutnou podmienkou návratu Devils do play off. Rovnako ako to, aby ostal zdravý, čo sa mu v poslednom ročníku za Flames nepodarilo.