Ersson 92624

Hockeyentusiaster bjöds på fem matcher när NHL:s försäsong fortsatte natten mot fredag, svensk tid.

I mötet mellan Philadelphia Flyers och New York Islanders såg Flyers svenske målvakt Samuel Ersson till att bomma igen totalt och höll nollan.

Isak Rosén och Noah Östlund fixade segern åt ett talangfyllt Buffalo Sabres medan Leo Carlsson nätade för sitt Anaheim Ducks, likaså Adam Edström för New York Rangers.

Mindre roligt var att Toronto Maple Leafs storstjärna William Nylander tvingades av isen i den första perioden efter en kollision med en motspelare.

Här följer ett sammandrag från nattens matcher:

TORONTO MAPLE LEAFS – MONTREAL CANADIENS 2–1

Det var i första perioden som olyckan var framme. William Nylander fick en vänskaplig knuff framåt i neutral zon av forwardskollegan Nick Robertson, men föll och kolliderade med Canadiens forward Christian Dvoraks ben. Svensken togs av som en försiktighetsåtgärd och kom inte tillbaka ut på isen i Scotiabank Arena i Toronto.

Samme Dvorak kvitterade för Montreal med en backhand i andra perioden. Dessförinnan hade John Tavares gett Toronto ledningen under ett powerplay i den första.

Maple Leafs skulle få sista ordet. Nick Robertson avgjorde till 2–1 med ett vasst handledsskott, 18.04 in i den andra perioden.

MTL@TOR: Robertson hittar femte hålet och återger Maple Leafs ledningen

NEW YORK RANGERS – BOSTON BRUINS 5–2

Nattens målrikaste match spelades i Madison Square Garden i New York. Där såg hemmalaget till att ta en tidig ledning.

Backstjärnan Adam Fox satte 1–0 i powerplay efter 7.31 sedan Chris Kreider fått tag i en retur och serverat pucken på ett fat för Fox.

Brett Harrison kvitterade för Bruins, men Rangers skulle ha med sig en tvåmålsledning in i andra.

Kreider styrde först in Jacob Troubas skott innan Brennan Othmann kontrade in 3–1.

BOS@NYR: Othmann utökar Rangers ledning

Jonny Brodzinski satte 4–1 innan Mark Kastelic fixade ännu en Boston-reducering.

Sista ordet fick dock Adam Edström när han stängde matchen i tom kasse. Den store forwarden har visat fin form under försäsongen och verkar fortsätta på inslagen väg.

PHILADELPHIA FLYERS – NEW YORK ISLANDERS 2–0

Det var ingen målfest fansen i Wells Fargo Center i Philadelphia bjöds på. Mycket tack vare två svenska målvakter.

I hemmalaget såg Samuel Ersson till att stänga igen totalt. Svensken räddade samtliga 37 skott och gav sina lagkamrater chansen att avgöra i den tredje perioden.

NYI@PHI: Ersson räddade 37 skott, stoppade Islanders

Där klev Matvei Michkov fram. Den 19-årige forwarden, sjundevalet i NHL-draften 2023, spelade först fram Erik Johnson som sköt 1–0 bakom Marcus Högberg i Islanders-målet.

Michkov avgjorde sedan till 2–0 i tom kasse med 1.03 kvar. Ryssen har nu gjort fyra poäng (1+3) på fyra försäsongsmatcher.

Den gångna säsongen blev det 41 poäng (19+22) på 48 matcher i KHL, den näst högsta poängskörden från en tonåring i ligans historia.

BUFFALO SABRES – OTTAWA SENATORS 3–2

Stora delar av Buffalo Sabres a-lag är i Europa och träningsspelar. Det var därför mestadels talanger som fick chansen mot Ottawa Senators i Canadian Tire Centre i den kanadensiska huvudstaden.

I hemmalaget gjorde Linus Ullmark debut efter trejden från Boston Bruins i somras. Svensken räddade 28 av 29 skott innan han byttes av mot Dustin Tokarski i mitten av den perioden.

Noah Gregor gav Senators ledningen innan Josh Dunne kvitterade kort senare.

Adam Gaudette såg ut att ha avgjort för Ottawa i powerplay. Då klev två svenska talanger fram.

21-årige Isak Rosén kvitterade med 41 sekunder kvar och tog matchen till förlängning.

Väl där slog Noah Östlund till efter 2.01. 20-åringen, draftad som nummer 16 2022, tryckte in en backhand och såg till att Sabres är fortsatt obesegrat under försäsongen.

BUF@OTT: Rosen kvitterar, Östlund avgör

SAN JOSE SHARKS – ANAHEIM DUCKS 3–2

I Honda Center i Anaheim hade hemmalaget med sig en ledning in i andra perioden.

Det sedan Mason McTavish styrt in Trevor Zegras skott med 18 sekunder kvar.

En kvittering skulle komma sent i den andra. Tristen Robins hittade rätt med 2.31 kvar att spela.

Leo Carlsson såg till att återställa Ducks ledning när han nätade i powerplay. Svensken tog emot en passning och skickade in ett hårt handledsskott.

Någon seger skulle han dock inte få fira.

Sharks såg till att vända och vinna efter att Klim Kostin tagit matchen till förlängning med sitt 2–2-mål.