Fehervary Slovakia WC

V nominaci Slovenska na olympijský kvalifikační turnaj chybí Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens) i Erik Černák (Tampa Bay Lightning). Na soupisce však jsou čtyři hokejisté NHL a celkem deset hráčů ze zámoří.

Oporou Slovenska na turnaji, jenž se uskuteční od 29. srpna do 1. září v Bratislavě, bude útočník Tomáš Tatar i obránce Šimon Nemec (oba New Jersey Devils), zadák Martin Fehérváry z Washington Capitals i forvard Martin Pospíšil z Calgary Flames.

Vedle nich jsou v kádru také Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego), Miloš Kelemen a Patrik Koch (oba Utah Hockey Club/Tucson), Adam Sýkora (Hartford), Samuel Kňažko (Cleveland) a brankář Samuel Hlavaj (Iowa).

Nominaci na kvalifikační turnaj oznámil v pondělí generální manažer slovenské reprezentace Miroslav Šatan a hlavní trenér Craig Ramsay, jenž povede slovenské národní mužstvo i v sezoně 2024-2025.

Soupeři Slovenska v boji o postup na olympiádu budou Rakousko, Maďarsko a Kazachstán. Na OH 2026 v Miláně a Cortině postupuje jen vítěz turnaje.

"Jsou to lídři, počítali jsme, že tu budou. Po komunikaci s hráči, která někdy vázla, a po komunikaci s generálními manažery jejich klubů, padlo rozhodnutí, že nepřijedou," řekl Šatan k neúčasti Slafkovského a Černáka.

Nominace Slovenska na kvalifikační turnaj o OH 2026:

Brankáři: Denis Godla (Slovan Bratislava), Samuel Hlavaj (Iowa Wild), Stanislav Škorvánek (Mountfield Hradec Králové)

Obránci: Peter Čerešňák (Dynamo Pardubice), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Mário Grman (Admiral Vladivostok), Martin Gernát (Lokomotiv Jaroslavl), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Samuel Kňažko (Cleveland Monsters), Patrik Koch (Utah Hockey Club/Tucson Roadrunners), Šimon Nemec (New Jersey Devils)

Útočníci: Marek Hrivík (Leksands IF), Miloš Kelemen (Utah/Tucson), Róbert Lantoši (Bílí Tygři Liberec), Adam Liška (Severstal Čerepovec), Lukáš Cingel, Kristián Pospíšil (oba HC Kometa Brno), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Miloš Roman, Libor Hudáček (oba HC Oceláři Třinec), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls), Marián Studenič (Färjestad BK), Matúš Sukeľ (HC Litvínov), Adam Sýkora (Hartford Wolf Pack), Tomáš Tatar (New Jersey Devils)