fi goal celebration 7-31

NHL:ssä vietetään kesälomaa pitkän kauden, palkintogaalan ja varaustilaisuuden jälkeen. Heinäkuun aikana palataan vielä kauden 2023-24 tunnelmiin muun muassa huippuhetkien, parhaiden pelaajien sekä suomalaisten kausikatsausten kautta. Tänään listataan nippu kauden parhaita suomalaisten tekemiä maaleja.

Kaikessa rauhassa
Parhaiden pelaajien silmissä peli näkyy kuin hidastettuna filminä, ja siltä se vaikutti Florida Panthersin ja Boston Bruinsin välisen pudotuspelisarjan neljännessä ottelussa. Aleksander Barkov pääsi kiekkoon kolmannessa erässä hyökkäyssiniviivan päällä ja vältti paitsion senttien marginaalilla. Sen jälkeen hän vei kiekon rystypuolelle, suojasi maltilla mailahäirinnästä huolimatta, ja lopulta nosti kiekon vielä lähietäisyydeltä verkkoon.

BOS-FLA: Barkov taituroi voittomaalin

Yllättävä yksilösuoritus
Jesse Ylönen ei ole NHL-suomalaisten kovimpia maalintekijöitä, mutta tarvittaessa hänkin hyödyntää tilaisuutensa. Näin tapahtui marraskuussa Montreal Canadiensin kohdatessa Vegas Golden Knightsin, silloisen hallitsevan mestarin. Ylönen näytti määrätietoisuutta taistellessaan kiekon keskialueelle, tökätessään sen sitten Vegasin pelaajien välistä ja karaten lopuksi läpiajoon, joka päättyi varmaotteiseen viimeistelyyn.

MTL-VGK: Ylönen osuu kahdesti Vegasin verkkoon

Lacrossea mukaillen
Mikko Rantanen näytti puolestaan luovuuttaan tammikuussa Colorado Avalanchen ja Washington Capitalsin välisessä ottelussa. Rantanen hakeutui maalin eteen, kun oikealta tullut syöttö nousi puolustajien lavoista korkeuksiin. Avalanchen suomalaistähti säilytti malttinsa kolmen puolustavan pelaajan keskellä, käänsi lapansa kärjen jäätä kohti ja löi kiekon rinnan korkeudelta sisään.

Rantanen tekee maalin Capitalsia vastaan

Aho kiepauttaa tyynesti
Tässä maalissa toimivat sekä yksilötaito että yhteispeli. Carolina Hurricanes sai helmikuussa vastaansa Chicago Blackhawksin, ja Hurricanes suorastaan nöyryytti vastustajaansa 4-0 maalissa. Andrei Svetshnikov pyöritteli ensin aikansa muun muassa "jalkakynää" hyödyntäen odottaessaan hyvää syöttöpaikkaa. Lopulta hän antoi kiekon hyvän liikkeen tehneelle Sebastian Aholle, joka kääntyi maalin takaa maalin edustalle ja laukoi millintarkasti tolpan juureen. Toteutus oli niin sulava, että kuvio kaikkine liikkeineen näytti tarkalta koreografialta.

CAR-CHI: Kotkaniemi ja Aho pöllyttävät Blackhawksin verkkoa

Tarkka ujutus heti kauden alkuun
Nashville Predatorsin Juuso Pärssinen oli kauniiden maalien asialla heti sarja-avauksessa. Predators avasi Tampa Bay Lightningia vastaan pelatun ottelun päätöserän väkevästi, eikä aikaakaan, kun kiekko oli verkossa. Pärssinen oli heti aloituksen jälkeen aiheuttamassa kiekonriiston ja liikkui sitten oikea-aikaisesti puolustajien selustaan eikä jäänyt ketjukavereilta pimentoon. Näppärä syöttö tuli lapaan, Pärssinen harhautti vähän matkalla maalille ja ujutti sitten kiekon maalivahti Jonas Johanssonin jalkojen välistä sisään.

TBL-NSH: Pärssinen ujuttaa kiekon längistä sisään

Saumatonta yhteispeliä
Aho oli asialla myös tässä maalissa, jonka Carolina teki marraskuussa Pittsburgh Penguinsin verkkoon. Pelattiin toisen erän jälkipuoliskoa, kun Aho, Teuvo Teräväinen ja Seth Jarvis taituroivat näyttävän syöttökuvion koko ketjun voimin. Paikat vaihtuivat ja miehet liikkuivat, kunnes Teräväisen poikittaissyöttö tavoitti maalin edustan halki liukuneen Ahon, joka viimeisteli vaivattomasti. Makeaa yhteispeliä ja nopeita siirtoja kuin konsolikiekossa konsanaan.

CAR-PIT: Aho, Teräväinen ja Jarvis juonivat komean osuman

Laineen juhlamaali
Patrik Laineen tavaramerkkimaalit jäivät tällä kaudella vähiin, sillä Columbus Blue Jacketsin suomalaislaituri pelasi vain 18 ottelua. Välillä saatiin kuitenkin maistaa tuttua herkkua, kuten esimerkiksi marraskuussa Blue Jacketsin kohdatessa Detroit Red Wingsin. Pelattiin kolmannen erän puoliväliä, kun Laine sai kiekon oikealla laidalla, latasi rannelaukauksensa ja täräytti kiekon tarkasti etuyläkulmaan. Osuma oli Laineen NHL-uran 200:s.

DET-CBJ: Laine juhlistaa paluuta 200. maalillaan

Pesäpalloperinteitä kunnioittaen
Aho on osunut tyylillä, sillä häneltä löytyy vielä ainakin kolmaskin upea osuma – osa jää jopa listan ulkopuolelle. Tämän Carolina teki helmikuun puolivälissä New Jersey Devilsiä vastaan käydyssä kamppailussa. Martin Necas laukoi ensin ranteella, mutta kiekko pomppasi torjunnasta yläilmoihin. Aho puolestaan liukui puolustajien keskeltä maalille täydelliseen aikaan ja antoi näytteen silmä-käsi-koordinaatiosta viimeistellessään korkealta pesäpallotyyliin. Osuma oli kaiken lisäksi jatkoaikamaali.

CAR-NJD: Aho laukoo kiekon ilmasta maaliin

Barkov kaventaa finaaleissa
Barkovin lohtumaali Stuart Skinnerin taakse ei pelastanut Florida Panthersia Stanley Cup -finaalisarjan kuudennessa ottelussa, mutta nyt sitä kyllä kelpaa kelailla mestaruusjuhlien ohessa. Barkov sai kiekon oikealla laidalla kolmannen erän alkuhetkillä, harhautti kaksi kenttäpelaajaa sekä maalivahti Skinnerin ja ujutti sitten kiekon matalana "syöttönä" käytännössä puolityhjään maaliin. Pantterikipparin suoritus oli yhtä eleetön kuin aiempi osuma Bruinsin verkkoon.

EDM-FLA: Barkov tuo Panthersin kahden maalin päähän

Granlund kuljettaa koko kentän läpi
Mikaen Granlund väläytti taituruuttaan marraskuun lopussa, kun San Jose Sharks sai vastaansa Vancouver Canucksin. Ottelu oli tasatilanteessa kolmannen erän alussa, kun Granlund hyödynsi kaiken mahdollisen tilan tasavajaalla. Hän sai kiekon oman maalin edessä, kiihdytti keskikaistaa pitkin päätyyn asti ja veivasi lopulta kiekon kämmenpuolelta Canucksin verkkoon. Kokeneen keskushyökkääjän tyyni kuljetus pelinavausvaiheesta maalipaikkaan ja -juhliin.

SJS-VAN: Granlund häikäisee kolmannessa erässä