2023 NHL Global Series - Sweden - Minnesota Wild v Ottawa Senators

STOCKHOLM -- Oväntade målskyttar, en målvaktsmatch att minnas och det första straffavgörandet i årets Global Series. Det var ingredienserna när Ottawa Senators besegrade Minnesota Wild med 2-1 i Avicii Arena under lördagskvällen.

Publiken i Stockholm bjöds på en spektakulär blågul målvaktsbatalj. Wilds Filip Gustavsson och Senators Anton Forsberg turades om att rädda sina respektive lag och avgick med varsin utmärkt notering sett till räddningsprocent; 96,6 för Gustavsson och 96,0 för Forsberg.

Senators mål under ordinarie tid gjordes av backen Erik Brännström, hans första fullträff för säsongen, med en noterbar assist från just målvakten Forsberg. Hos Wild hette målskytten Marco Rossi.

– Vi gjorde många bra saker ikväll, sade en nöjd D.J. Smith, huvudtränare för Senators, till NHL.com/sv efter matchen.

– Nu var det vi som vann matchen, men även om vi förlorat ikväll hade jag stått här och sagt samma saker.

Wilds tränare Dean Evason var även han försiktigt positiv till sitt lags insats. Med vissa undantag.

– Vi gjorde en del löjliga misstag och hade flera onödiga pucktapp, men överlag är jag nöjd med vår insats ikväll, förklarade Evason. Puckhanteringen kan bli bättre men vi kämpade hårt, iallafall de allra flesta spelare i laget, och det är något jag uppskattar.

OTT-MIN: Brännström dunkar in 1-1

Publiken bjöds på en pigg inledning med högt tempo från båda lagen. Matchen böljade fram och tillbaka innan Senators tog matchens första utvisning 4:49 in på den första perioden; Drake Batherson för fasthållning. Wild tog tag i taktpinnen och skapade en del lägen, men Forsberg mötte utmaningen och höll matchen mållös.

Wilds forward Marcus Johansson var på vippen att åka sig till ett friläge drygt åtta minuter in på perioden, men fick se pucken studsa över bladet och försvinna ner i kortsargen. Kort därefter fick Ottawa sin första möjlighet i numerärt överläge, men Minnesota lyckades reda ut situationen – mycket tack vare uppoffrande spel i boxplay från Wild-forwarden Joel Eriksson Ek.

I övrigt tillhörde perioden målvakterna Forsberg och Gustavsson.

Svenskarna turades om att rada upp kvalificerade räddningar; den svettigaste av vilka kom med 5:04 kvar att spela när Gustavsson rånade Vladimir Tarasenko på ett öppet mål.

Marcus Johansson ådrog sig en utvisning för interference med 2:41 kvar av perioden, men Forsberg och Senators redde ut situationen och matchen gick pausvila vid ställning 0-0.

Johansson fortsatte att placera sig i blickfånget i den andra perioden när Wild efter 3:38 tilldelades ett straffslag med anledning av att Erik Brännström slutit handen om pucken i målområdet framför Forsberg.

Forsberg klev dock återigen fram för sitt lag när han tålmodigt väntade ut Johansson och räddade straffen.

Men med 6:22 på klockan kunde inte svensken hålla tätt längre. Då höll sig nämligen en rookieduo framme för Wild; forwarden Marco Rossi gled in framför mål och styrde in ett skott från backen Brock Faber i nätmaskorna.

Lagen tog varsin utvisning under periodens andra halva, men såväl Gustavsson som Forsberg fortsatte mota puckar på löpande band och perioden slutade med Wild i ledning 1-0.

Marco Rossi styr in 1-0 för Wild

3:22 in på tredje perioden fick så även Gustavsson kapitulera. Boven, eller hjälten beroende på ens lojaliteter, i dramat var förstås en landsman: Brännström.

Brännströms första mål för säsongen och femte totalt i NHL kom till efter att Forsberg snabbt spelat upp pucken i banan i samband med att båda lagen bytte. Brännström tog emot pucken vid offensiv blå, tog ett par skär innanför blålinjen och avlossade ett slagskott rakt upp i krysset bakom Gustavsson.

– Det var en variant vi övat på, skojade Brännström. Nej, så var det förstås inte men det var en bra passning av honom (Forsberg).

– Hyfsat skott också, pikade Forsberg lekfullt tillbaka.

Wilds back Brock Faber, som spelade en roll i det misslyckade bytet, hade en annan bild av situationen:

– Oerhört frustrerande. Det är ett uselt byte som jag tyvärr är en del av. Vi gör det dåliga bytet, de nätar och vi kunde inte få in ytterligare en puck.

Det saknades dock inte lägen. För endera lag.

Båda lagens boxplayenheter fortsatte göra ett utmärkt jobb med att stänga ner motståndarens powerplay och varken Senators (0-för-4) eller Wild (0-för-4) lyckades hitta nätmaskorna i numerärt överläge på hela matchen.

Brännströms fullträff blev den tredje periodens enda – och för andra gången under årets NHL Global Series fann sig Senators inblandade i en övertidsperiod i Avicii Arena. Den här gången blev det dock inget dramatiskt avgörande på baseball-manér från Tim Stützle. Istället förblev övertidsperioden mållös och med skottstatistiken 31-25 till Senators gick matchen till en straffläggning.

Svenskmålvakterna förblev oskiljaktiga och spikade båda igen under de två första straffomgångarna. Men i tredje rundan skulle avgörandet komma. Senators forward Josh Norris snärtade dit pucken bakom Gustavsson, medan Joel Eriksson Eks försök att göra en ”Foppa”-dragning, stoppades av just Forsberg.

– Jag är glad för hans (Forsbergs) skull, sade Norris. Hans insats ikväll talade för sig själv. Jag menar, killen levererade ju en förstaassist för oss. Skämt åsido, han har jobbat stenhårt för det här. Det var fint att se honom stå för en insats som denna i sitt hemland.

Seger 2-1 på övertid för Senators, som alltså lämnar Sverige och NHL Global Series med full pott – fyra av fyra poäng – efter segrar över Detroit Red Wings (5-4 ÖT) och nu Minnesota.

MATCHENS LIRARE

Duellen mellan Gustavsson och Forsberg vanns av Anton Forsberg. Senators burväktare fick således även ta emot priset som matchens lirare och lämna isen med ett spektakulärt pris: en splitter ny Rolex-klocka.

OTT-MIN: Forsberg utsedd till matchens första stjärna