Hartman matchvinnare för Wild på övertid

Minnesota Wilds målvakt Filip Gustavsson stod för en stark insats då laget under måndagen vann den första matchen i Stanley Cup-slutspelets första runda mot Dallas Stars. Matchen slutade 3-2 till Wild efter att Ryan Hartman satt det avgörande målet i den andra förlängningsperioden i American Airlines Center.

Minnesota valde att starta med Gustavsson istället för den mer rutinerade Marc-Andre Fleury, som har startat tredje flest slutspelsmatcher i ligans historia (165). 24-åringen från Skellefteå tackade för förtroendet genom att göra hela 51 räddningar i sin slutspelsdebut i NHL, varav 17 räddningar i den första förlängningsperioden och nio i den andra.

Fleury
  • Det var roligt, säger Gustavsson till Bally Sports efter matchen. Det var mycket känslor och energi ute på isen och det kändes att intensiteten hade skruvats upp till den här matchen. Det var mycket fysiskt spel och domarna tillät lite tuffare tag i närkamperna.
    - Han skötte sig väldigt bra, säger Wilds tränare Dean Evason till NHL.com/sv om lagets svenska sista utpost. Det var överlag en match där båda målvakterna var strålande och gjorde räddningar så att man trodde att det skulle vara omöjligt att göra några fler mål i matchen. Väldigt roligt att se och Gustavsson var mycket bra.
    Övertidshjälten Hartman var inte sen att berömma den svenske målvaktsdebutanten:
    - Han gjorde en grym match, säger Hartman. Kämpade och krigade hela kvällen och gjorde många viktiga räddningar för oss. Jag har bara bra saker att säga om hans spel idag.
    Gustavsson är den femte målvakten i NHL-historien att göra 51 eller fler räddningar i den slutspelsdebut efter Roberto Luongo (2007, 72 räddningar), Jean-Sebastien Giguere (2003, 63 räddningar) Jose Theodore (1997, 56 räddningar) och Jiri Crha (1980, 55 räddningar).

DAL-MIN, M1: Hartman hjälte för Wild på övertid

Gustavsson kom till Wild inför säsongen från Ottawa Senators med tanken att han skulle avlasta Fleury, men svensken har under säsongen visat att han har vad som krävs för att i stort sett dela på ansvaret i mål.
38-årige Fleury har startat 45 matcher (24-16-4) och har efter grundserien en räddningsprocent på 90,8, två hållna nollor och i genomsnitt 2,85 insläppta mål per match (GAA). Gustavsson har startat 37 matcher (22-9-7), med en räddningsprocent på 93,1, ett GAA på 2,10 och tre hållna nollor.
I matchen mot Dallas var det Kirill Kaprizov som i slutet av den första perioden gav gästerna ledningen med 1-0. Dallas kom dock tillbaka och öppnade den andra perioden starkt genom att både kvittera och ta ledningen efter dryga fyra minuters spel. Hemmalagets mål kom efter att Roope Hintz och Jason Robertsson hittat rätt i numerärt överläge med varsitt skott.
- Vi låg bara under med ett mål efter de snabba målen och det fungerar inte att bara ge upp bara för att man råkar släppa in två billiga mål, säger Gustavsson till NHL.com. Då kan man lika göra byta målvakt. Jag tycker det var vi som hade spelet i den två första perioderna och det vara bara att jobba vidare.
Wild fick också in sin kvittering genom Sam Steel tätt inpå Dallas ledningsmål och kunde dämpa hemmalagets energirus efter de två snabba målen.

DAL-MIN, M1: Steel kvitterar i andra perioden

• Efter den andra perioden försökte jag nollställa mig och göra en omstart i omklädningsrummet. Resten av matchen tycker jag att puckarna började träffa mig lite oftare i den tredje perioden och i övertidsspelet. Jag kunde kontrollera returerna och hålla dem nära mig, då började jag känna mig mer bekväm i matchen.
    Matchen slutade med likaläge efter tre spelade perioder och förlängning fick tas till för att hitta en segrare i match 1. Gustavsson och Wild hade mycket att göra i den första övertidsperioden och ställdes bland annat inför två numerära underlägen. Gustavsson och Wild kunde dock hantera trycket från Stars.
    - Det är utmanande och det gäller att hålla fokus hela vägen. Man får göra vad man kan för att hitta energin när matchen blir lång, säger Gustavsson. Man får leta fram sitt extrabatteri och se till att pressa sig till att vara på rätt plats för att stoppa puckarna.
    Minnesota avgjorde matchen 12:20 in på den andra övertidsperioden då pucken studsade fram till Hartman som från nära håll kunde lyfta in pucken över Stars-målvakten Jake Oettinger (45 räddningar).
    - Vi jobbade hårt i forechecken och pucken hittade fram till mig, säger Hartman. Jag försökte få målvakten att göra första draget och sedan ta mig runt honom och lyfta in den vid bortre stolpen. Lite turligt men det är så det fungerar i förlängning. Allt som behövs är en liten studs för att matchen ska vara över.
    - Vi jobbade som ett lag hela matchen och höll oss till det vi kommit överens om. Vi är väldigt glada över prestationen mot ett väldigt bra lag. Nu gäller det att inte vara nöjda med detta utan snabbt ladda om och rikta fokus mot nästa match. Det kommer vara så här jämt och tufft hela vägen, avslutar Hartman.
    Match 2 i serien mellan Wild och Stars spelas natten mellan onsdag och torsdag, 03.30 svensk tid (Viaplay).