CanucksRangers123

Ett bra bortaspel kan ta en långt.

Under lördagsnatten fortsatte två av ligans bästa bortalag att vinna: New York Rangers vände och vann mot Nashville Predators i Bridgestone Arena, medan Vancouver Canucks tog en 4-3-seger över Calgary Flames Scotiabank Saddledome.

Rangers tog sin tionde bortaseger för säsongen och har flest bortasegrar av samtliga lag i ligan. Det tog endast 13 matcher att nå dit, vilket är ett nytt klubbrekord. Canucks har åtta bortasegrar och ligger på delad tredjeplats med Boston och Dallas bakom Los Angeles Kings som fortfarande är obesegrade på bortais (9-0-0).

Ett bra facit på bortais brukar ofta gå hand i hand med en bra tabellplacering när det vankas slutspel på vårkanten, där både Rangers och Canucks har förhoppningar om att göra ett avtryck.

Vincent Trocheck stod för ett mål och två assist när Rangers vände ett 1-3-underläge till en 4-3-seger mot Nashville. Adam Fox noterades för tre assist, och Igor Shesterkin gjorde 38 räddningar för Rangers (17-4-1), som har vunnit fem av sina senaste sex matcher och toppar Metropolitan Division.
Rangers fick en tuff start på mötet mot Predators då allt handlade om hemmalaget under de inledande 20 minuterna. Nashville gick upp i 2-0-ledning efter mål från Ryan O’Reilly och Roman Josi. Gästerna fick dock igång maskineriet under de avslutade två perioderna och efter tre raka mål kunde man inkassera sin ligaledande tionde bortaseger.

- Ligger man under med 0-2 är det är alltid svårt att komma tillbaka när man spelar borta, sa Rangers tränare Peter Laviolette. Den första perioden gick inte som vi ville (18-8 i skott till Nashville). I andra perioden tyckte jag att vi helt enkelt spelade en mycket bättre period. Vi spelade snabbare, powerplay såg vassare ut och våra killar var mer på plats och tävlade hårt.

- Ju längre matchen pågick så blev det verkligen en riktig kämpamatch. Täckta skott, fysiskt spel, en-mot-en-situationer. Jag tyckte att våra killar gjorde ett riktigt bra jobb bara genom att ta sig tillbaka in i matchen och verkligen kämpa för segern.

Special teams har varit en av nycklarna för Rangers fina bortaform denna säsongen. I powerplay är laget rankade som fyra med en effektivitet på 30 procent bakom New Jersey Devils (40,5), New York Islanders (30,3) och Canucks (30,2). Försvarsspelet har också varit en ljuspunkt på bortais. Rangers har bara släppt in 2,31 mål per match. Endast Kings (1,67) och Dallas Stars (2,18) har ett lägre snitt.

Innan Rangers ger sig ut på vägarna igen för bortamöten mot Ottawa och Washington väntar ett möte med San Jose hemma i Madison Square Garden.

NSH-NYR: Lindgren hittar rätt i den tredje perioden.

Canucks har fått en stark inledning på säsongen och är det stora utropstecknet i Western Conference efter att ha inkasserat 33 poäng på 25 matcher (16-8-1). Mot divisionsrivalen Flames tog laget sin åttonde bortaseger. Elias Pettersson styrde in det matchavgörande målet i tom bur och är nu uppe i 32 poäng (10+22) på 25 matcher.

- Under majoriteten av matchen ikväll spelade killarna ordentligt, säger Canucks tränare Rick Tocchet. Nu gäller det att fortsätta på samma sätt i vår nästa match mot New Jersey.

En stor faktor till att Canucks haft framgångar på bortais är insatserna och produktionen som laget fått från lagkaptenen Quinn Hughes. Den 24-årige amerikanske backen noterades för ett mål och har nu poäng i 11 raka bortamatcher. Med sina 34 poäng (9+25) ligger Hughes etta i backarnas poängliga och fyra i den totala poängligan.

- Jag tror på den här gruppen, sa Hughes. Jag tror att vi kommer att vinna många hockeymatcher och jag tror att vi måste fortsätta kämpa på varje kväll och hitta ett sätt att vinna.

- Det var en viktig seger för oss. De slog oss för ett par veckor sedan och det är en divisionsrival, så det var en viktig seger.

Canucks ligger på andra plats i Pacific Division och gör vad de kan för att ta tillvara på trevande starter av både Edmonton Oilers och Calgary. Jämfört med samma tidpunkt förra säsongen har Canucks spelat in tio fler poäng och ser ut att ha goda chanser att bryta den negativa trenden med tre raka säsonger utan slutspel. Laget har i skrivande stund tre spelare i Topp-10 i poängligan i J.T. Miller (3:e plats), Hughes (4:e plats), och Pettersson (6:e plats).

På bortais har spelet i powerplay övertygat med en effektivitet på 30,2 procent (3:a i ligan) och med ett målsnitt på 3,79 mål per match är Vancouver ligans näst målfarligaste lag på bortais bakom Kings (4,67).

Nu väntar dock fem raka hemmamatcher för Canucks då Devils, Wild, Hurricanes, Lightning, och Panthers kommer på besök till Rogers Arena.