leo carlsson 10-27

Leo Carlsson var tillbaka i laguppställningen när hans Anaheim Ducks på bortais i TD Garden besegrade Boston Bruins med 4-3 efter förlängning. Förlusten var Bruins första för säsongen.

– En klassisk avslutning på en förlängning, menade Leo Carlsson. En snabb omställning och sedan kom Mac (Mason McTavish) och jag två mot en och gjorde mål.

Det blev en formidabel succé för Leo Carlsson i comebacken: först målet fram till 2-3 med bara 1.55 kvar att spela och kontakt i matchen, och sedan också den målgivande passningen när Mason McTavish avgjorde matchen 2.08 in på förlängningen. Båda målen med en man mer på banan och egna målvakten John Gibson i båset.

– En riktigt snygg passning, konstaterade McTavish om Carlssons framspelning till segermålet.

BOS-ANA: McTavish avgör matchen på övertid

Leo Carlsson gjorde det första av Ducks två mål under de sista två minuterna av matchen, när laget gick från 1-3 till 3-3 och tvingade fram en förlängning. Det målet skrev in honom i Anaheims nu 30-åriga NHL-historia: det var första gången som Ducks gjort två mål under de två avslutande minuterna av en match. Att Carlsson medverkade till att ge förra säsongens grundserie-suverän Boston Bruins lagets första förlust i år, gjorde inte saken sämre.

– Det var laddning tio av tio inför matchen, sade Carlsson om att möta Bruins. Första perioden var okej, andra inte alls så bra. Men en stark comeback med de två sena målen… helt fantastiskt.

Det var naturligtvis också en skön comeback för 18-åringen från Karlstad som ställts utanför laget i två matcher. En medveten policy från Ducks lagledning som vill gå försiktigt fram med Leo Carlsson. För NHL.com/sv berättade Ducks general manager Pat Verbeek häromdagen om klubbens plan för Carlsson:

– Jag vill att han ska kunna vara stark som en tävlingshäst under andra halvan av säsongen. Så vi kommer att agera medvetet och portionera ut hans deltagande i matcherna. Åtminstone över de närmaste månaderna, sade Verbeek.

Ducks tränare Greg Cronin var givetvis mycket nöjd med segern:

– Vi hittade ett sätt att vinna. Det händer ju inte allt för ofta att ett lag gör två mål under de två sista minuterna mot Bruins i Boston. Så det här var stort för oss, sade Cronin.

BOS-ANA: Carlsson kvitterar mot Bruins

Med sina tre poäng (2+1) på tre matcher och två av dem mot Boston senast har Carlsson, vald som nummer två efter givna ettan Connor Bedard (till Chicago) i draften tidigare i somras, tagit plats som den tredje yngste flerpoängsspelaren i klubbens historia. Före honom ligger bara Oleg Tverdovsky som var 18 år och 250 dagar när han gjorde tre poäng (0+3) den 23 januari 1995, och  Mason McTavish som var 18 år och 256 dagar när han gjorde två poäng (1+1) den 13 oktober i år. Leo Carlsson är 18 år och 304 dagar.

Mot Boston matchades Leo Carlsson hårt som center i Ducks förstakedja med Trevor Zegras och Troy Terry, som kvitterade till 3-3 med bara 15 sekunder kvar att spela, på kanterna: Carlsson spelade 22.37 och sköt tre skott. Av forwards spelade och sköt bara Zegras mer, 22.49 och sex skott.

I särklass mest spelade dock Ducks back Cam Fowler som klockades för 28.51. Ett passande tillfälle att visa kvalitet; det var den 900:e matchen i NHL för 31-åringen från Windsor i Ontario. Med det blev Fowler den förste backen i Ducks historia att nå milstolpen 900 matcher före sin 32:a födelsedag. Efter Ryan Getzlaf, Corey Perry och Teemu Selänne är Fowler den totalt bara fjärde spelaren i lagets historia att nå 900 matcher.

På lördag kväll spelar Ducks den tredje matchen i en fyra matcher lång bortaturné, då laget tar sig an Philadelphia Flyers i Wells Fargo center. Nedsläpp klockan 19.00, svensk tid.