GettyImages-2076714239

Med ett fyra dagar långt speluppehåll i ryggen var det ett utvilat Toronto Maple Leafs som klev ut på isen i Wells Fargo Center under natten mot fredagen, svensk tid. Stärkta av mål från lagets svenska kontingent – Pontus Holmberg, Timothy Liljegren och William Nylander, närmare bestämt – lyckades de spelsugna gästerna besegra hemmalaget Philadelphia Flyers med hela 6-2.

Även ligans främste målskytt, Auston Matthews, skrev in sig i målprotokollet med sin 55:e fullträff för säsongen. Det målet markerade en milstolpe för amerikanen, som blev den första spelaren i Maple Leafs historia att göra 55 mål eller fler vid åtminstone två tillfällen (Matthews stod för 60 mål säsongen 2021-22).

Nattens seger var Maple Leafs andra raka på bortais och 20:e totalt borta från Scotiabank Arena. Maple Leafs facit på bortaplan, 20-7-6, är fortsatt ett av ligans bästa.

Mot Flyers, som kom till spel utan avstängde huvudtränaren John Tortorella, klev Maple Leafs ut med bestämda skär och gick ifrån till en 3-0-ledning redan i första perioden. Tyler Bertuzzi öppnade målskyttet 2:01 in på perioden, framspelad av bland annat William Nylander, varpå Pontus Holmberg (9:57) och Timothy Liljegren (15:39) klev fram med varsitt mål innan signalen ljöd för periodvila.

– Vi var på tårna direkt, sade Bertuzzi till NHL.com/sv. Alla på vår sida klev ut och gjorde vassa första byten. Sedan är det klart att det hjälper när man får ett mål med sig bara några minuter in i perioden. Det gav oss en bra start på matchen.

För Holmberg var målet hans fjärde för säsongen, medan Liljegren noterade sin tredje fullträff.

Liljegren följer med upp i anfaller och nätar

En som gjort betydligt fler mål än så är Auston Matthews. Och det var Matthews som återställde gästernas tremålsledning när han sköt 4-1-målet 4:45 in på den tredje perioden efter att Flyers forward Owen Tippett reducerat till 3-1 i mittakten.

Matthews jobbade fram en puckvinst i egen zon, drog igång ett anfall och frispelades sedan av Holmberg, varpå han snärtade dit ett av sina patenterade handledsskott förbi Felix Sandström i Flyers mål.

– Den sekvensen var ett bra kvitto på (Matthews) defensiva förmågor, sade Bertuzzi. När man spelar bra över hela isen… det är då man blir belönad med sådana saker, offensiva chanser. Just på det målet gör han det bra i defensiv zon, han öser på för fullt upp genom neutral zon och får ett halvt friläge, som han såklart gjorde mål på.

– Sätter man defensiven först så får man de där offensiva chanserna sen.
Själv beskrev Matthews målet enligt följande:

– Jag försökte hitta yta, ta mig förbi min försvarare och så stod ’Bergy’ (Holmberg) för en kanonpassning. Han höll sig lugn med pucken och hittade mig i mitten, varpå jag fick utrymme att åka in.

Blott åtta sekunder efter Matthews mål placerade William Nylander en dolk i Flyers förhoppningar om att komma tillbaka, när han iskallt skickade upp ett handledsskott i Sandströms vänstra kryss. Mål från Matthews Knies (Toronto) och Tyson Foerster (Philadelphia) justerade sedan slutresultatet till 6-2.

Nylander, Holmberg och Liljegren lämnade alla matchen med två poäng (1+1) vardera.

En viss mängd smolk letade sig dock in i Maple Leafs glädjebägare när huvudtränare Sheldon Keefe efter matchen lämnade besked att lagets fjärde svensk, forwarden Calle Järnkrok, sannolikt skulle bli borta ett tag framöver. Järnkrok lämnade matchen med 13:37 kvar att spela av den andra perioden efter att ha kolliderat med sargen glidande längs isen.

– Det ser ut som att han kommer bli borta ett tag, sade Keefe. Exakt hur länge vet vi inte ännu, vi får återkomma med besked kring det när vi är hemma igen sen.

Maple Leafs spelar sin nästa match hemma i Scotiabank Arena, natten mot söndag svensk tid (00.00, Viaplay), då man tar emot Carolina Hurricanes.