HyryThumb

NHL:n harjoitusottelut jatkuivat maanantaina kuuden ottelun voimin. Suomalaisista maalinteossa onnistui Dallas Starsin debytantti Arttu Hyry. Patrik Laine pelasi ensimmäistä kertaa Montreal Canadiensissa, mutta jäi vielä pisteittä. Montrealin Oliver Kapanen ja Utah Hockey Clubin Matias Maccelli keräsivät syöttöpisteitä.

Colorado Avalanche - Dallas Stars 2-3

Dallasin riveissä nähtiin mielenkiintoinen suomalaisdebytantti, kun Arttu Hyry puki ensimmäistä kertaa texasilaisseuran paidan ylleen. Viime kaudella Oulun Kärpissä ja Suomen A-maajoukkueessa vakuuttanut varaamaton hyökkääjä oli heti vahvasti esillä ja iski Starsille 2-2 tasoitusmaalin kolmannessa erässä.

COL-DAL: Hyry kiskaisee kiekon ohi Minerin

Wyatt Johnston vei Dallasin 1-0 johtoon avauserässä, mutta Matthew Phillips tasoitti vain puolisentoista minuuttia myöhemmin. Calum Ritchie vei isännät johtoon ottelun puolivälissä. Hyryn tasoitusmaali syntyi ajassa 45.11. Sentteri otti kiekon haltuunsa maalin edessä, siirsi sen kämmenelle ja löysi pienen tilan ohittaen Avalanchen maalivahti Trent Minerin.

Ottelu jo oli menossa jatkoajalle, mutta Starsin puolustaja Lian Bichsel oli toista mieltä ja latoi viivakudillaan ratkaisun vajaa sekunti ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Hyryn lisäksi Dallasin kokoonpanossa pelasi suomalaisista viime kesän ykköskierroksen varaus Emil Hemming, joka jäi pisteittä. Coloradon riveissä nähtiin Joel Kiviranta, joka myös jäi kiikaritehoille, ja maalivahti Justus Annunen, joka pelasi ottelun ensimmäisen puoliskon ja torjui 14 kertaa. Annunen antautui vain kertaalleen.

Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 5-0

Yksi maanantain seuratuimmista pelaajista oli Patrik Laine, joka debytoi Montrealin paidassa. Viimeksi joulukuussa pelannut suomalaistykki ei yltänyt pisteille ensimmäisessä ottelussaan, mutta hän esitti lupauksia herättäviä otteita Kirby Dachin ja Alex Newhookin rinnalla. Laine siirtyi elokuussa Columbus Blue Jacketsista Montrealiin.

– Se oli hauskaa! Loimme joitakin hyviä tilanteita ja pelasimme hyvin siihen nähden, ettei meillä ole ollut liikaa aikaa harjoitella yhdessä. Oli tärkeää päästä pelaamaan harjoittelun sijaan. Tarvitsemme vain toistoja alle, mutta tänään pelissämme oli paljon hyviä asioita, Laine kertasi debyyttinsä jälkeen.

Suomalaisista esiin nousi Oliver Kapanen, joka on Hyryn tavoin aloittamassa debyyttikauttaan väkevän Liiga-sesongin jälkeen. Kapanen alusti ottelussa kaksi osumaa, molemmat päätöserässä.

Luke Tuch vei Montrealin 1-0 johtoon toisessa erässä, ja ero repesi vasta kolmannella 20-minuuttisella, joka meni kotijoukkueelle 4-0. David Savard osui ajassa 43.06, ja Emil Heineman lisäsi johtoa vain 50 sekuntia myöhemmin. Kapanen sai kakkossyötön Heinemanin osumaan. Josh Anderson oli asialla parisen minuuttia Heinemanin jälkeen, ja Alex Barre-Boulet tinttasi loppulukemat pari minuuttia ennen summerin soittoa. Kapanen sai kakkossyötön myös Barre-Boulet’n maaliin.

MTL-PHI: Anderson saa hyvän syötön Roylta ja ohittaa Petersenin

Flyersin nutussa pelasivat puolustaja Rasmus Ristolainen ja maalivahti Eetu Mäkiniemi, joka hoiti ottelun ensimmäisen puoliskon torjuen 13 kertaa. Hänen selän taakseen tehtiin vain yksi maali.

Utah Hockey Club - Los Angeles Kings 3-2 ja.

NHL:n uusin seura Utah nappasi historiansa ensimmäisen voiton kaataessaan Kingsin. Suurta roolia näytteli suomalaishyökkääjä Matias Maccelli, joka alusti kaksi ylivoimamaalia.

Maccelli ja Sean Durzi saivat avauserässä syötöt avausmaaliin, joka oli Lawson Crousen käsialaa. Vajaa kaksi minuuttia myöhemmin Alex Kerfoot iski ylivoimalla, ja syöttäjinä oli jälleen sama parivaljakko, Maccelli ja Durzi.

Kings painoi pelin tasoihin toisessa erässä. Ensiksi asialla oli Jeff Malott, toisesta osumasta vastasi Alex Turcotte. Ratkaisua haettiin aina jatkoajalta asti, mutta ylitöitä ehdittiin paiskia vain 19 sekuntia, kun Clayton Keller sytytti punalampun ja varmisti voiton Utahille.

UTA-LAK: Keller laukoo kiekon patjan alta maaliin jatkoajalla

Maccellin ohella Utahin miehistössä pelasi puolustaja Juuso Välimäki, joka ei saanut tehopistemerkintöjä. Kingsin joukoissa viiletti hyökkääjä Samuel Helenius, joka niin ikään jäi pisteittä.

Buffalo Sabres - Columbus Blue Jackets 6-1

Buffalo jatkoi tehokkaita otteitaan ja iski tällä kertaa Columbuksen jäänrakoon. Suomalaispuolustaja Henri Jokiharju keräsi yhden syöttöpisteen alustaessaan Zach Bensonin tekemän 2-1 maalin toisessa erässä.

Benson (1+1) oli yksi viidestä kahden tehopisteen miehestä: Peyton Krebs keräsi tehot 1+1, Jack Quinn 0+2, JJ Peterka 0+2 ja Bowen Byram 0+2. Maalinteossa onnistuivat myös Dylan Cozens, Nicolas Aube-Kubel, Mattias Samuelsson ja Owen Power. Columbuksen ainokaisen iski Mathieu Olivier.

Mikael Pyyhtiä pelasi Columbuksen paidassa mutta jäi pisteittä.

Edmonton Oilers - Calgary Flames 3-6 ja 1-6

Oilers ja Flames kohtasivat maanantaina kahdesti, ja Calgary oli molemmissa koitoksissa askeleen edellä. Ensimmäinen vääntö päättyi Flamesille 6-3. Suurinta roolia näyttelivät kolmen tehopisteen iltaa viettäneet Jonathan Huberdeau (0+3), Samuel Honzek (0+3) ja Justin Kirkland (1+2) sekä kaksi maalia latonut Matt Coronato. Maaliverkkoa venyttivät myös Anthony Mantha, Rasmus Andersson ja Jan Kuznetsov. Oilersilta osuivat Noel Hoefenmayer, Connor McDavid ja Zach Hyman.

Devin Cooley pelasi koko ottelun Calgaryn maalilla ja pysäytti kiekon peräti 44 kertaa.

Toinen ottelu meni Flamesille vielä selvemmin 6-1 lukemin. Tällä kertaa sankarin viittaa kantoivat Connor Zary (2+1) ja Jahor Sharanhovitsh (2+0). Nazem Kadri ja Daniil Miromanov tehtailivat yhdet osumat. Oilersin toisen ottelun ainoan maalin teki Mike Hoffman.

Kahden ensimmäisen erän aikana tolppien välissä seisoi Dan Vladar, joka torjui 18 kertaa. Päätöserässä torjuntavastuun sai suomalaistulokas Waltteri Ignatjew, joka piti maalinsa puhtaana mutta joutui venymään torjuntaan vain kahdesti. Ignatjew sai kesällä yllättäen sopimuksen Pohjois-Amerikkaan, sillä hän pelasi viime kaudella Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Suomessa hän on meritoitunut lähinnä Mestis-kaukaloissa.