COL-NSH: Burakovskys skott susar förbi Rinne

Efter sex förluster på raken lossnade det äntligen för Colorado Avalanche. 9-4 i matchen mot Nashville Predators är det målmässigt bästa resultatet för Avs på tolv år.

Men Avalanche kan ha åkt på en ny tung motgång: poängledaren Nathan MacKinnon spelade inte i tredje perioden. MacKinnons skadestatus är okänd, men tidigare har Colorado både Gabriel Landeskog och Mikko Rantanen, som tillsammans med MacKinnon bildar en av hela ligans absolut bästa kedjor, på skadelistan.
Joonas Donskoi, 27-åringen från finska Raahe (på svenska Brahestad) vid kusten utanför Uleåborg, gjorde hattrick och var nöjd efter matchen:
- Jag har aldrig gjort hattrick i någon liga förut, så det var kul. Vi har ju snackat om att göra fler mål, sade Donskoi. Vi har verkligen fått kämpa med att hitta rätt under de senaste matcherna, så att göra det var huvudfokus i den här matchen: att få fram fler spelare mot målet och för våra försvarare att hitta vägarna att få puckarna mot mål.

donskoi goal

Colorado fick en smakstart på matchen då unga superlöftet Cale Makar, en het kandidat i racet mot Calder Trophy som ligans bäste rookie, gjorde 1-0 efter bara 49 sekunder. Efter knappt fem minuter av andra perioden såg det dock illa ut för Avs: Nashville ledde med 3-2 efter mål av Filip Forsberg och Matt Duchene, båda målskyttarna framspelade av Viktor Arvidsson.
Då lossnade det för Colorado: laget gjorde fem mål på fyra minuter och 35 sekunder (mellan 5.26 och 10.01) och totalt sex mål på åtta minuter (5.26-13.26). Joonas Donskoi gjorde 3-3 och 8-3 och spädde sedan på också med 9-4 efter 17.53 av slutperioden.
- Vi har inte spelat bra de senaste matcherna, men nu studsade vi definitivt tillbaka, sade svenske anfallaren Andre Burakovsky till NHL.com/sv efter matchen. Alla var bra i dag, alla var på tårna. Alla gjorde det där lite smutsiga arbetet, alla hjälpte till. Vi städade upp i vårt spel och då hände det bra saker.
Andre Burakovsky, 24, som kom till Colorado från Washington till den här säsongen, gjorde ett mål mot Nashville, och spelade fram till två.
Segern är Colorados målmässigt bästa på nästan tolv år. Den nionde december 2017 vann Colorado över St. Louis Blues med 9-5. Det var sjätte gången som Avalanche gjorde minst nio mål i en match, men sviten med sex mål på åtta minuter är klubbrekord. Det gamla rekordet hade Avs föregångare Quebec Nordiques som 1992 gjorde sex mål på 8.06.
Urladdningen mot Predators, där målvakten Pekka Rinne ersattes av Juuse Saaros i andra perioden, var mer än välkommen för Colorado. De senaste sex matcherna har varit katastrofala: den usla sviten började med 2-5 mot Anaheim Ducks den 26 oktober. Fortsatte med 3-4 efter övertid mot Florida Panthers den 30 oktober, 1-2 mot Dallas Stars och 0-3 mot Arizona Coyotes i back-to-backmatcher den 1 och 2 november. Så 1-4 mot Dallas igen i tisdags, innan segern mot Nashville.
- Vi pratade om att vi måste studsa tillbaka efter en torrperiod. Vi hade ett möte efter den senaste förlusten och jag tycker att vi kom samman som ett lag nu, sade Burakovsky.
- Det händer ju inte så ofta att ett lag gör nio mål, så när det händer måste man njuta av det ordentligt. Det var kul att se så många grabbar göra mål, det är precis det vi behöver nu, sade Burakovsky.
Men säg det jubel som varar länge: lagets poängledare Nathan MacKinnon lämnade isen i Denver med några minuter kvar av andra perioden. Han spelade inte i tredje, och det betyder att hela Colorados fruktade förstakedja med MacKinnon, Mikko Rantanen och lagkaptenen Gabriel Landeskog nu är skadad och ute ur matchandet.

Forsberber MacKinnon NSH COL

23-årige Mikko Rantanen, förra säsongens poängkung i National Hockey League, tränar inte med laget. Rantanen är skadad på nedre delen av kroppen, och hans hälsotillstånd utvärderas på veckobasis. Gabriel Landeskog, 26, är borta på obestämd tid med en skada på underkroppen, och enligt tränaren Jared Bednar blir Landeskog borta "länge än vecka till vecka".
Hur MacKinnons hälsotillstånd är kommer att utvärderas inom kort. Enligt de första rapporterna klev MacKinnon, som innan han blev skadad registrerades för ett mål och tre målgivande passningar, av i förebyggande syfte.
Mot bakgrund av skadorna på lagets toppspelare var segern en riktig och viktig moralbyggare i Avalanche.
- Det var ju helt osannolikt egentligen, sade Joonas Donskoi till Sportsnet. Segern visade vilken karaktär det finns i laget. Vi har förlorat flera matcher och de ledde länge, men vi gav inte upp och började hänga med huvudena. Vi bara körde på.
Joonas Donskoi, Andre Burakovsky och Colorado Avalanche får chansen att fortsätta på segervägen närmast i lördagens hemmamatch mot Columbus Blue Jackets. Det innan Avalanche ger sig ut på en fem matcher lång bortaturné. De fyra första i Kanada mot i tur och ordning Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Vancouver Canucks och Calgary Flames, före avslutningen mot Minnesota Wild den 21 november.