PetterssonMW

Det var gott om svenskar som skrev in sig i poängprotokollen då NHL-säsongen 2018-19 drog igång med fyra matcher natten mot torsdag.
Här är nattens skörd av svenskpoäng:

Vancouver Canucks - Calgary Flames: 5-2
Canucks-rookien Elias Pettersson fick en perfekt start på sin NHL-karriär då han 13:48 in i debuten snärtade in ett rappt handledsskott i krysset bakom Flames målvakt Mike Smith.
Loui Eriksson, som hade två assist i premiären, grävde fram pucken i egen zon och lämnade över den till Petterson som satte full fart framåt i ett två mot ett-läge tillsammans med backen Derrick Pouliot.

VAN-CGY: Elias Pettersson första mål i NHL

• Deras back låg i passningslinjen så jag försökte bara få upp den över plockhandsken på deras keeper. Det gick vägen, sa Petterson efter den första perioden till Sportsnet. Det är något jag aldrig kommer att glömma, Häftigt att få göra mål direkt i den första matchen framför hemmafansen och med mamma och pappa på läktaren.
    I den tredje perioden blev det dessutom en passningspoäng för Pettersson då Nikolay Goldobin satte 3-0. Totalt blev det 9:46 minuters speltid för 19-åringen i debuten.
    Alexander Edler spelade mest av alla backar i Vancouver med 23.56 minuters speltid.
    Jacob Markström vaktade kassen i Canucks och gjorde en stabil insats då Flames forcerade i slutet. Han tar säsongens första seger efter att ha motat 33 puckar.
    I Calgary gjorde Elias Lindholm sitt första framträdande med laget och spelade
    Mikael Backlund stämplade in 19:13 minuters arbetstid i säsongsdebuten, men fick lämna isen poänglös.
    San Jose Sharks - Anaheim Ducks: 2-5
    Erik Karlsson hade mest speltid av alla på isen då han gjorde sitt första NHL-framträdande med Sharks. Men trots 26:48 minuters speltid fick han kliva av isen poänglös.
    Karlsson, som bildade backpar med Marc-Eduard Vlasic, spelade -2, hade ett skott på mål och täckte ett skott.
    Också övriga Sharks-svenskar Melker Karlsson (8:48 minuters speltid) och Marcus Sörensen (10:56) fick kliva av utan att noteras för några poäng.

SJS-ANA: Silfverberg serverare Rakell i powerplay

Istället var det Ducks svenskar som stod för poängen i premiären.
Både Rickard Rakell och Jakob Silfverberg noterades för tre poäng var då Rakell gjorde ett mål och två assist och Silfverberg slog tre målgivande passningar.
Pontus Åberg spelade 13:47 minuter i sin första match med Anaheim och bokfördes för två utvisningsminuter.
På backsidan spelade Marcus Pettersson +/- 0 efter 14:13 minuter och Hampus Lindholm hade mest istid av alla i Ducks med 25:05 minuter. Lindholm spelade +1 i matchen.
Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens: 4-3 e. förl.
Det blev inga svensk-poäng i matchen, men Pär Lindholm fick glädjas åt att NHL-debuten slutade med en seger. Den tidigare Skellefteå-forwarden gjorde 17 byten och hade 12:03 minuters speltid.
Andreas Johnsson spelade 8:26 för Leafs utan att sätta något avtryck i matchprotokollet.
I Montreal saknades Jacob de la Rose efter att lagets läkar-team stoppat honom från spel efter att ha drabbats av hjärtproblem.
Relaterat material:[NHL i natt 3/10: Premiären ingen besvikelse\]
- Man är väldigt försiktig med den här typen av händelse, men läkarna tror inte att det ska röra sig om något allvarligt, säger Canadiens head coach Claude Julien. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och stanna hemma och undersöka vad det rör sig om ordentligt.
Montreal meddelade under kvällen också att de gjort klart med ett backtillskott i form av Gustav Olofsson som ansluter till truppen efter ett byte med Minnesota Wild som får William Bitten.
23-åriga Olofsson har tillbringar de fem senaste säsongerna i Wilds organisation efter att han draftades som nummer 46 i NHL-draften 2013. Han har spelat 56 matcher i NHL och noterats för 11 assists och 14 utvisningsminuter. Olofsson inleder med att spela för Canadiens farmarlag i AHL Laval Rocket.
Washington Capitals - Boston Bruins: 7-0
Nicklas Bäckström öppnade sitt assist-konto, och det med besked, då de regerande mästarna Washington Capitals körde över Boston Bruins och vann med hela 7-0.
Första framspelningen kom efter blott 24 sekunder av säsongen då han från högerkanten hittade en öppnande passning till T.J. Oshie som kunde näta med ett direktskott.
4:17 in i den andra perioden visade Bäckström att direktlinjen till Alexander Ovechkin fortfarande är upprättad då han med en delikat flipp-passning hittade Ovie "på kontoret" i powerplay. Direktskottet från den ryska kaptenen satt stenhårt i bortre krysset.
Kvällens tredje passningspoäng kom då Capitals backstjärna John Carlson hittade samma kryss i spel fem mot tre i slutet av den andra perioden. Bäckström hittade Ovechkin som la över till Carlson.

WSH-BOS: Bäckström når Oshie som hittar nätet

• En riktigt bra start, säger Bäckström till NHL.com/sv. Det var viktigt att få ett tidigt mål. Det fick igång både laget och publiken. Det var en rolig hockeykväll där vi kontrollerade matchen efter våra två snabba mål.
    I övrigt i Capitals spelade Andre Burakovsky +1 med två avslut på mål efter 14:04 minuters speltid.
    Christian Djoos hade 17:23 minuters tid på isen, spelade +1 med ett skott på mål.
    I Boston spelade Joakim Nordström sin första match i Bruins-tröjan. Han hade tre skott på mål och spelade -1 efter 14 minuters speltid. Han användes flitigt, mest av alla forwards i Boston, i spelet i numerärt underläge.