SWE SUI 12

När JVM-kvartsfinalerna spelades under tisdagen blev det dramatiskt värre. När dagen summerades var USA, Tjeckien, Finland och Sverige klart för semifinal.

Sverige slog ut Schweiz med 3-2 efter ett förlängningsdrama i Scandinavium. Matchhjälte blev Axel Sandin Pellikka som sprätte in den avgörande pucken i powerplay efter halva förlängningsspelet.

– Det är en av de mäktigaste känslorna jag känt i alla fall. Det var jätteskönt. Det blev lite onödigt nervöst, men vi vinner ändå matchen så jag är grymt stolt över laget, säger Sandin Pellikka till SVT Sport.

Otto Stenberg och Jonathan Lekkerimäki blev svenska målskyttar under ordinarie tid. Hugo Hävelid vaktade den svenska kassen och gjorde 15 räddningar.

Sverige tog ledningen med 1-0 redan efter 1:34 genom Stenberg som styrde in Mattias Hävelids skott från blå för sitt fjärde mål i turneringen. En drömstart för Juniorkronorna, och innan den första perioden var slut ökade ett spelförande Sverige också på till 2-0 genom Lekkerimäki, som även han gjorde sitt fjärde mål i turneringen. Målet kom i powerplay efter 18 minuter blankt.

Men även om Sverige var det bättre laget gav sig inte Schweiz, som sakta jobbade sig in i matchen. Och efter 17:26 av den andra perioden satte Jan Hornecker, för Schweiz del, viktiga 1-2.

– Det blir lite grann, vi kanske blir stressade i egen zon när de forecheckar. Det blir lite bjudningar. Det är vi som gör dem bra helt enkelt. Det är vi som ger dem deras chanser, säger Sandin Pellikka.

Ett ivrigt kämpande Schweiz fick fler chanser och i den tredje perioden kom kvitteringen. Efter 9:10 skickade Nick Meile in 2-2 högt bakom Sveriges målvakt Hävelid. Schweiz var inte heller ofarligt efter sin kvittering, men Sverige lyfte åter upp sitt spel och 2-2 stod sig tredje perioden ut.

I förlängningen slog Sandin Pellikka till efter 5:22 med ett välplacerat skott bakom Alessio Beglieri. Det var Skellefteå-backens första mål i turneringen.

– Jag tycker vi startar matchen bra, då är det inte så mycket pucksläng utan vi spelar som vi ska och får två snabba. Men sen, just därför, kanske vi slappnar av lite grann, men överlag är det en bra start på matchen, säger Sandin Pellikka till SVT.

För sveriges del väntar Tjeckien i kvartsfinal, ett Tjeckien som i sin semifinal slog ut Kanada. Semifinalen spelas den 4 januari.

SÅ VAR ÖVRIGA KVARTSFINALER

Tjeckien-Kanada 3-2

Finalreprisen från förra årets JVM slutade med tjeckisk seger. Det efter ett sent avgörande från Jakub Stancl, som via en kanadensisk back fick pucken i mål bakom den kanadensiska målvakten. Målet var Stancls, till vardags i Växjö Lakers, andra mål i matchen.

– Det är otroligt, en fantastisk känsla. Jag fick pucken från Ondrej (Becher) och försökte bara ta den på mål. Det var en turlig studs, men sådant händer ibland, säger Stancl till IIHF.

Stancl öppnade målskyttet när Tjeckien gick ifrån till 2-0 i öppningsperioden. Men ett heltaggat Kanada kröp ikapp i mittperioden genom mål från Matthew Wood och Jake Furlong.

Först med elva sekunder kvar avgjorde Stancl och Tjeckien är vidare till JVM-semifinal mot Sverige.

AP24002578696642

USA-Lettland 7-2

Toppseedade USA hade inga problem med att ta sig förbi Lettland i sin kvartsfinal. Amerikanerna motsvarade alla förväntningar och för femte gången i turneringen gjorde laget minst fyra mål i en match. Totalt har USA nu gjort 29 mål i på fem matcher.

USA gjorde 1-0 redan i den andra minuten och sedan fortsatte puckarna trilla in. Efter första perioden ledde USA med 3-1 och 20 minuter senare var ställningen 6-1. Amerikanerna gjorde 7-1 innan Dans Locmelis snyggade till siffrorna med sitt andra mål för kvällen.

I semifinalen ställs USA mot Finland.

Perreault_TEAM-USA_celebrates_2024WJC

Finland-Slovakien 4-3 efter förlängning

Finland lyckades tråckla sig vidare till semifinal efter dramatisk tillställning mot Slovakien i kvarten. Finland var i brygga efter att Adam Sykora gjort 1-0 till Slovakien med bara 0,2 sekunder kvar att spela av öppningsperioden, ett mål som fick godkännas med en videobedömning.

Det sena målet påverkade inte Finland negativt. Tidigt i den andra perioden kvitterade Tommi Männistö innan Lena Hämneenaho lyfte in 2-1.

Slovakien gav sig inte utan kvitterade genom Dalibor Dvorsky, men dramat slutade inte där. Finland tog ledningen på nytt genom Aleksanteri Kaskimäki med en och en halv minut kvar, men ännu en gång hittade slovakerna en kvittering. Den här gången genom Filip Mesar som satte 3-3 med 44 sekunder kvar.

Matchen gick till förlängning där Jere Lassila bara behövde 24 sekunder innan han avgjorde med en soloåkning från egen zon och överlistade slovakernas målvakt Adam Gajan.