AP_22146631784497

VM är över för Sveriges del. Tre Kronor tappade en 3-0-ledning till förlust med 3-4 efter förlängning mot Kanada i torsdagens kvartsfinal. Kanada gjorde tre mål i den tredje perioden innan Drake Batherson blev stor hjälte med sitt avgörande efter bara 43 sekunder av förlängningen.

• Jag tycker vi spelar bra i två perioder och sedan känns det som att vi backar hem lite för mycket istället för att fortsätta spela. Det är små marginaler i hockey och jag lider verkligen med grabbarna, säger Sveriges lagkapten Oliver Ekman-Larsson till NENT/Viaplay.
    Watch: Youtube Video
    Sverige fick en smakstart på kvartsfinalen i Tammerfors och ryckte åt sig en 2-0-ledning i den första perioden. Redan efter 1:27 satt 1-0 när Carl Klingberg fick pucken högt i slottet av Oskar Lang och pricksköt in ett direktskott.
    Svenskarna fortsatte sin fina start på matchen och satte genom William Nylander 2-0 efter 7:04. Efter att Joakim Nordström täckt ett skott i egen zon hamnade Nylander fri och placerade in pucken högt bakom Kanadas målvakt Chris Driedger. Innan den första perioden var slut hade dessutom Lucas Wallmark öppet mål, men pucken smet utanför.
    Kanada tog över matchen i den andra perioden och vann skottstatistiken med hela 19-1, men lyckades inte överlista Linus Ullmark i det svenska målet. Istället gjorde Sverige mål på sitt enda skott i perioden när Max Friberg styrde in Erik Gustafssons skott från blålinjen.
    Efter 40 minuter såg det alltså bra ut för Sverige. Men allt vände i den tredje perioden när den kanadensiska jakten på mål fortsatte. Till slut sprack Ullmarks nolla. Efter bara 1:21 kom reduceringen genom Ryan Graves som från blålinjen hittade en lucka på en skymd Ullmark.
    Kanada var inte klara och fullbordade sin vändning sent i perioden. Efter att Rasmus Dahlin åkt ut två minuter för puck out med 3:57 kvar att spela fick kanadensarna chans i numerärt överläge. Laget plockade ut Driedger för spel sex-mot-fyra och hittade rätt via Pierre-Luc Dubois till 3-2.
    Kanada tog ut målvakten igen och 30 sekunder efter reduceringen kom 3-3 genom Matt Barzal som med en backhand överlistade Ullmark. Kanada hade dessutom en chans att avgöra med bara 13 sekunder kvar, men den gången stod Ullmark i vägen. Matchen gick alltså till sudden där Batherson avgjorde efter att William Nylander dragit på sig en tripping-utvisning.
    För Garpenlöv var turneringen hans sista som förbundskapten.
  • Jag är jättebesviken naturligtvis. Vi har matchen i våra händer och ska spela hem den i tredje perioden. Jag tycker vi gör det bra tills vi tar en puck out-utvisning. Då får de möjligheter att göra det där målet som gör att de får kontakt. Kanada är ett bra lag och när de väl får kontakt så fullföljer de det, säger Garpenlöv.
    Övriga kvartsfinaler:
    Tjeckien gjorde tre powerplaymål vilket bäddade för en 4-1-seger i kvartsfinalen mot Tyskland. David Pastrnak och Roman Cervenka ordnade 2-0 till Tjeckien i den första perioden, medan David Krejci satte 3-0 i den andra. Moritz Seider reducerade i början av den tredje perioden, men närmare än så kom inte Tyskland och med 1:50 kvar satte Jiri Smejkal 4-1 i tom kasse.
    Hemmanationen Finland är klart för semifinal efter att ha besegrat Slovakien med 4-2. Stor matchvinnare för det finska laget blev Marko Anttila. Det var nämligen med två mål från Anttila som Finland lyckades hämta upp Slovakiens 2-0-ledning i den första perioden.
    36-årige Anttila reducerade till 1-2 i slutet av den första och kvitterade till 2-2 i inledningen av den andra. Efter Anttilas två mål tog Finland över och drog ifrån till slutresultatet 4-2 efter mål från Sakari Manninen och Saku Mäenalanen i den tredje perioden.
    Hemmanationen är därmed ett steg närmare att ta ett nytt mästerskapsguld. Finland vann VM 2019, även då med Anttila som stor härförare, samt OS-guld så sent som i februari.
    Fjärde lag till semifinal blev USA som nollade gruppspelsöverraskningen Schweiz och vann med 3-0. Ben Meyers blev tvåmålsskytt för amerikanerna efter att ha gjort både 1-0 och 3-0. Meyers satte ledningsmålet i powerplay efter 11:59 av första perioden, och innan första slutsignalen satte också Adam Gaudette 2-0. Meyers andra mål kom med sex minuter kvar och blev helt avgörande, även om Schweiz försökte sig på en push under slutet av matchen genom att plocka ut målvakten. Schweiz sköt totalt 33 skott på mål under matchen utan att lyckas överlista målvakten Jeremy Swayman.
    Med de fyra nationerna klara väntar semifinalspel på lördag: Finland möter USA medan Kanada tar sig an Tjeckien. Matcherna sänds på NENT/Viaplay.