SWE CZE 14

Jakten på JVM-guld går vidare för Juniorkronorna. Det står klart sedan Sverige besegrat Tjeckien med 5-2 i Scandinavium, Göteborg under torsdagseftermiddagen.

– Det är klart att det är fantastiskt att vinna en semifinal här på hemmaplan i Scandinavium, sade förbundskapten Magnus Hävelid till Viaplay efter segern. Det kändes som det var välförtjänt till slut.

Forwarden Jonathan Lekkerimäki stod för två mål, backarna Theo Lindstein och Axel Sandin Pellikka bokfördes för ett mål och en assist vardera, och målvakten Hugo Hävelid räddade 23 av 25 skott (92,0 procent).

– Vi spelar som ett lag över 60 minuter. Vi ger aldrig upp och vi krigar hela vägen, sade Lekkerimäki.

Sverige inledde dock matchen sömndrucket och hade svårt att hänga med det tempo tjeckerna satte upp inledningsvis i den första perioden. Oavsett om det rörde sig om nervositet eller det faktum att semifinalen var den första tidiga matchstarten för Juniorkronorna under turneringen, var det Tjeckien som dikterade villkoren – och som också tog ledningen 6:55 in på perioden.

Tjeckiske forwarden Sebastian Redlich roterade bakom mål i anfallszon och hittade in i slottet till Matyas Melovsky, som i sin tur skickade in en puck under Hävelids benskydd – ett mål den svenske burväktaren sannolikt hade velat ha tillbaka.

Märkligt nog tycktes det – mål respektive målvakt velat ha tillbaka – vara dagens tema. För när Sverige efter 11:52 kvitterade till 1-1 genom Theo Lindstein, var det via en fladderpuck från blålinjen som Michael Hrabal misslyckades med att snappa upp med sin plockhandske. 1-1 stod sig sedan första perioden ut.

I den andra perioden kom Juniorkronorna ut med en helt annan energi och kunde snabbt ta ledningen när Axel Sandin Pellikka efter 2:35 traskade från vänster till höger längs blålinjen och skickade in ett handledsskott som Hrabal stod helt felplacerad för.

Tjeckien jobbade sig dock tillbaka in i matchen och kunde, med Tom Willander i utvisningsbåset för hög klubba och med 7:36 på klockan, kvittera i numerärt överläge genom ett direktskott från backen Tomas Cibulka.

Tredje perioden inleddes i utgångsläge 2-2 och med nerverna hos publiken i Scandinavium på helspänn. Entré för Sveriges specielle målskytt: Jonathan Lekkerimäki. Skottvillig som få, vald av Vancouver Canucks som 15:e spelare totalt i 2022 års draft och med nummer 23 på tröjan; nu kan Lekkerimäki även addera ’segerskytt i en JVM-semifinal’ till beskrivningen.

För 5:14 in på den tredje perioden drämde forwarden till för kung och fosterland från sin position till vänster i numerärt överläge – och fick se pucken susa in bakom en chanslös Hrabal. Jubel i Scandinavium och ett Sverige som plötsligt fick utrymme att spela ut ordentligt.

4-2 kom efter 12:00 via ett kyligt backhandavslut från Noah Östlund på friläge och när Lekkerimäki fick pucken i slottet drygt en minut senare drämde han återigen till direkt och noterade sitt sjätte (!) mål för turneringen – en fullträff som tar svensken upp i delad ledning i skytteligan, tillsammans med amerikanen Gavin Brindley.

– Det är skönt (att göra mål), men det viktigaste är att vi vinner matchen, sade Lekkerimäki. Målen är bara en bonus.

Tjeckien plockade ut målvakten och jagade reducering, men Sverige kunde hålla undan och vinna med 5-2.

Nu väntar JVM-final för de svenska juniorerna, för första gången sedan 2018, där man ställs mot antingen USA eller Finland. Något tvåmålsskytten Lekkerimäki ser fram emot: