SwedenBelarus523

Sverige förlorade även sin andra match i Hockey-VM i Riga. Belarus vann gruppspelsmatchen under söndagen med 1-0 och nu måste Tre Kronor rada upp segrar för att nå kvartsfinal.

• Det är inte den starten vi ville ha, men vi har inte gett upp ännu. Vi har inget val. Vi måste vinna nästa match. Vi har inte gett upp, men det är klart att det är uppförsbacke, säger forwarden Rickard Rakell till NHL.com/sv.
    Tre Kronors tunga start på Hockey-VM fortsatte under söndagen. Efter gårdagens 3-4-förlust mot Danmark behövde Sverige en seger mot Belarus, men de svenska spelarna lyckades inte få hål på den belarusiska målvakten Danny Taylor.
    Det var första gången någonsin som Belarus besegrade Sverige i ett VM och det svenska laget har nu inlett med två raka förluster. Ett tufft utgångsläge inför resten av turneringen.
  • Jag tycker inte vi kuggat i och fått gruppen att komma ihop ordentligt. Vi har inte fått det att falla på plats på isen. En del att göra där. Idag har vi chanserna att vinna matchen, men när man inte kuggar i som lag och det är lite spretigt och efter att vi förlorat öppningsmatchen är det lätt att det väger över. Vi måste backa ett steg, se vad vi gör och försöka bli bättre, säger Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv.
    Sverige fick inte igång spelet under de två första perioderna och trots 21 skott på de första 40 minuterna lyckades laget inte skapa några riktigt heta målchanser. I den tredje perioden kom målet som skulle visa sig bli avgörande.
    - I pauserna är det bra. Vi trycker på dem hela matchen och jag tycker ändå det var bra på bänken hela matchen. Vi tuggar på och försöker bara ta byte för byte. Känslan är att vi ska göra mål och är nära på att göra mål varje byte när vi har så mycket tid deras zon. Men det blir stressigt när klockan tickar neråt och vi inte gjort kvitteringsmålet ännu. Men känslan i pauserna är att vi har dem där vi vill ha dem, men det är bara att vi inte sätter chanserna, säger Rakell.
    Tre Kronor tappade puck på offensiv blå, och efter en spelvändning kunde Mihail Stefanovich spela fram German Nesterov som satte 1-0 bakom den svenske målvakten Adam Reideborn.
    - Det har varit två jämna matcher för oss. Vi kontrollerade pucken mestadels idag och vi hade chanser att vinna, men kunde inte göra mål. Det var det som avgjorde idag, säger Rickard Rakell.
    Efter målet ökade Sverige tempot något och var nära att kvittera när Lawrence Pilut träffade ribban. Trycket mot de belarusiska kassen ökade ännu mer i slutminuterna, men trots att förbundskapten Garpenlöv tog ut målvakten fick Sverige inte till något 1-1-mål.
    - Allt jag kan säga är att vi har haft chanserna, men tur skapar man åt sig själv. Vi måste hitta sätt att vinna matcher och det har vi inte gjort. Nu har vi förlorat två, men vi måste gå vidare, säger Rakell.
    \[NHL.com/sv bevakar Hockey-VM 2021 från Riga, Lettland\]
    Sveriges två raka förluster gör att laget ligger sexa i grupp A. De kommande matcherna blir därför ytterst viktiga för om laget ska ta sig till kvartsfinal. På tisdag väntar Schweiz innan Tjeckien står för motståndet på torsdag. Sverige har totalt fem matcher kvar att spela.
    - Det är såklart tufft att förlora de två första matcher. Men det är inte över och det är upp till oss att vända detta om vi vill fortsätta i turneringen. Det är vinna eller försvinna, inget annat räknas. Vi måste vinna nästa match. Vi tar det dag för dag, säger Rakell.
    Carl Klingberg, som gjorde två mål mot Danmark klev av matchen. Ingen uppdatering kom från förbundskapten Garpenlöv efter matchen.
    MER FRÅN VM 23 MAJ
    Storbritannien-Slovakien 1-2
    Slovakerna kom undan med nöd och näppe mot nykomlingen Storbritannien. Leksandsbekantingen Marek Hrivik gjorde 1-0 för Slovakien i den första perioden. Britterna kvitterade i den andra innan Robert Lantosi gjorde det avgörande målet.
    Norge-Italien 4-1
    Mathias Trettenes gjorde ett hattrick för Norge som tog sin första seger i mästerskapet.
    Kazakstan-Finland 2-1 efter straffar
    Kazakstan fortsätter att vara vassa på straffar i öppningen av turneringen. Gårdagens 3-2-seger mot Lettland följdes upp med en 2-1-seger mot Finland. Nikita Mikhailis satte den avgörande straffen. Finland har inlett med en seger och en straff-förlust.
    Danmark-Schweiz 0-1
    Schweiz tog sin andra raka och Timo Meier gjorde sitt tredje mål i turneringen så här långt. San Jose Sharks-forwarden gjorde matchens enda mål i den första perioden i den första av de två kvällsmatcherna.
    Kanada-USA 1-5
    Kanada åkte på sin andra raka förlust, medan USA tog sin första seger i turneringen. Trevor Moore blev tvåmålsskytt för amerikanerna, där Jason Robertson, Adam Glendening och Matt Tennyson också nätade. Maxime Comtois gjorde Kanadas enda mål i matchen och första i turneringen så här långt.