zadina 2

Filip Zadina opouští Detroit Red Wings a míří na farmu do Grand Rapids. Šestka letošního draftu si tak na první start v NHL ještě počká a nejspíš začne sezonu v nižší American Hockey League.

Český útočník hrál v poslední sezoně za Halifax v juniorské QMJHL, kde dal v 57 utkáních 44 gólů a nasbíral 82 bodů. V zářijovém kempu ho Red Wings nasadili do sedmi přípravných utkání, v nichž dal dva góly (jeden v prodloužení a jeden v přesilovce) a na jeden nahrál.
"Je to velmi vyspělý mladý kluk. Chápe, že děláme všechno pro to, abychom z něj vychovali skvělého hokejistu pro naše mužstvo," řekl deníku Detroit Free Press kouč Jeff Blashill. "(V přípravě) nehrál tak dobře, aby byl lepší než jiní kluci na hraně, ale ukázal záblesky svědčící o tom, že roste ve velmi dobrého hráče."
Ač stále osmnáctiletý, Zadina může podle regulí hrát AHL, protože v Halifaxu byl na hostování z mateřských Pardubic. Zároveň s ním poslal Detroit na farmu i útočníky Davida Popea, Givaniho Smithe a Dominica Turgeona, obránce Viliho Saarijarviho a brankáře Harriho Sateriho. K tomu propustil veterána Jussiho Jokinena, jenž byl v kempu na zkoušku.
V kádru Red Wings, který po nedělním řezu čítal 31 hráčů (dva gólmany, 12 beků a 17 útočníků), naopak dál zůstávají čeští obránci Libor Šulák s Filipem Hronkem a útočník Martin Frk.