USA_wins_2023_WJC

USA är juniorvärldsmästare 2024. I fredagens final mot Sverige i Scandinavium, Göteborg vann amerikanerna med 6-2. Guldet är USA:s sjätte genom tiderna och första sedan 2021.

– Det är en dröm som blir sann. Vi har jobbat för det i tre, fyra år. Vi förlorade i U18-finalen så det här var revansch. Det känns grymt bra, säger amerikanen Cutter Gauthier till NHL Network.

Sverige hade chans att vinna sitt första guld sedan mästerskapet i Calgary 2012. Det guldet tillsammans med det från 1981 är de enda Sverige vunnit genom tiderna. Otto Stenberg och Jonathan Lekkerimäki gjorde Sveriges mål i finalen. Isaac Howard spelade en stor roll för USA och blev tvåmålsskytt.

– Vi har verkligen gjort allt för att vinna det där guldet men tyvärr räckte det inte, säger Sveriges lagkapten Liam Öhgren med tårar i ögonen till SVT.

Första fem minuterna satte Sverige full fart. Ledda av förstakedjan och centern Noah Östlund skapade de blågula flera chanser mot den amerikanska målburen. Ett powerplay gav ännu mer momentum för Sverige, men pucken ville inte in.

USA växte in mer och mer i matchen. Och i en avvaktande utvisning med 3:04 kvar att spela kom 1-0 genom Gabe Perreault som från nära håll vinklade in Will Smiths skottpassning. 1-0 stod sig perioden ut.

Tidigt i den andra perioden kvitterade Stenberg, som efter 2:13 styrde in ett skott från Axel Sandin Pellika mellan benen på den amerikanska målvakten Trey Augustine. Direkt efter skapade Sverige chanser för att också ta ledningen, men skotten smet utanför USA:s målbur.

USA var inte ofarligt och kontrade effektivt mot Sverige. Det gav resultat efter 9:24 då Howard fick en lång passning via sargen, bröt in från vänster och släppte en backhand mellan benen på Hugo Hävelid fram till 2-1.

Amerikanerna fick momentum av sitt mål och lyfte upp spelet. Det resulterade i 3-1 efter 14:19 när Howard gjorde sitt andra raka mål i matchen. Howard kom in från kortsargen och lyckades valla in pucken via Hävelid.

Sverige var i en tuff sits, men precis innan den andra perioden tog slut fick blågult liv. I numerärt överläge pangade Jonathan Lekkerimäki in 3-2 med ett skott från vänster tekningscirkel. Pucken satt i krysset för forwardens sjunde mål i turneringen.

Frågan var om Sverige kunde dra nytta av den sena reduceringen i mittperioden. Svaret blev nej. USA öppnade tredje perioden med att återta sin tvåmålsledning. Efter 1:19 skickade Zeev Buium in 4-2 med ett direktskott från sin backposition.

– Tungt, det är tungt. Jag tycker vi kommer ut bra, som vi vill. Vi kanske inte får med oss utdelningen från start. Men tycker vi krigar på i två perioder. Det ville sig inte riktigt i den tredje, säger backen Mattias Hävelid till SVT.

Efter 6:56 åkte Östlund ut två plus två minuter för hög klubba. I det efterföljande powerplay-spelet gick USA visserligen mållöst, men Sverige tappade fart i sitt försök att komma tillbaka.

Efter 16:12 av tredje vann Ryan Leonard en kamp mot svenskar i offensiv zon, och avslutade sedan med ett skott på Hävelid som resulterade i 5-2. Matchen var avgjord – men USA hann med ett mål till och satte 6-2 i tom kasse genom Rutger McGroarty.

Sveriges väg till silver gick via tre inledande segrar i gruppspelet mot Lettland, Tyskland och Kanada. I den sista gruppspelsmatchen blev det förlust efter straffar mot Finland. I kvartsfinalen slogs Schweiz tillbaka innan det blev seger mot Tjeckien i semifinalen.

– Det är tråkigt. Det är aldrig kul att förlora en final. Speciellt inte med den här gruppen. Det är en så sjukt bra grupp, säger Öhgren till SVT och avslutar:

– Jag vill bara tacka alla grabbar där inne. Coacherna. Det har varit en riktigt bra resa. Vi har slitit och gjort allt för att vinna guld. Tyvärr räckte det inte i dag, fortsätter han.

Bronset till Tjeckien efter bragdvändning

Det såg länge ut som att Finland skulle vinna bronset i JVM. Finland ledde med 2-1 efter den första perioden och med 5-3 efter den andra perioden. Men sen vaknade tjeckerna och med fem raka mål i den tredje perioden vann Tjeckien med 8-5 och lade beslag på bronspengen.

Jiri Kulich gjorde sitt 15:e JVM-mål i karriären och sitt andra i matchen fram till 4-5 efter 4:41 av den tredje. Med två minuter kvar kvitterade Ondrej Becher och bara 15 sekunder senare gjorde Tomas Hamara 6-5. Finland plockade ut målvakten Niklas Kokko i hopp om en kvittering, men då gjorde Dominik Rymon 7-5. Becher satte sedan 8-5 och matchen var definitivt avgjord.

Tjeckien har nu tagit medalj i två raka turneringar, förra året blev det silver i Halifax. Senast Finland vann en medalj var 2022 i Edmonton då laget tog silver.