COL Rantanen 10-11

Colorado Avalanchen tähtihyökkääjä Mikko Rantanen avasi uuden kauden keskiviikkona myrskyn lailla. Hän näytti ehtivän joka paikkaan Avalanchen edetessä 5-2 vierasvoittoon Los Angeles Kingsistä.

Rantanen oli mukana joukkueensa viidestä maalista neljässä – tyhjään rysään isketty viimeinen osuma oli ainoa, johon hän ei kirjauttanut tehopistettä.

– Olen innoissani kauden alkamisesta. Osa harjoitusleiristä jäi minulta väliin, joten oli kivaa päästä taas pelaamaan. Sekin auttaa, että saa pelata hyvien pelaajien kanssa, Rantanen iloitsi.

Rantaselle kaksi maalia ja kaksi syöttöpistettä

Rantanen pelasi tutulla paikallaan ykkösketjun laidassa. Nathan MacKinnon operoi keskellä yhtä lailla tehokkaasti ja saalisti sarja-avauksesta kolme tehopistettä. Parivaljakon viereen kolmanneksi lenkiksi tuli Jonathan Drouin, joka siirtyi Coloradoon täksi kaudeksi Montreal Canadiensista. Kanadalaislaituri sai heti loistavan näyttöpaikan ja sai tililleen yhden pisteen.

Avalanche paineli ottelussa 3-0 johtoon, mutta Kings kavensi toisen erän aikana kahdesti ja tuli vielä maalin päähän.

– Sinnikkyys on varmaan hyvä sana kuvaamaan tätä. Puhuimme toisella erätauolla siitä, miten tärkeää olisi pitää jalka kaasulla, ja kolmas erä saattoikin olla parhaamme. Pelasimme hyvin molempiin suuntiin emmekä antaneet vastustajalle paljoa. Puolustimme vahvasti, blokkasimme paljon laukauksia ja myös (maalivahti Aleksandar) Georgijev pelasi hyvin. Samanlaisen asenteen haluamme säilyttää, Rantanen sanoi.

Rantasen ensimmäinen tehopiste syntyi seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun syöttö maalin takaa tavoitti MacKinnonin, joka teki ottelun avausmaalin. Toisessa erässä Rantanen ja MacKinnon toimivat alustajina, kun Cale Makar tuplasi vierasjohdon ylivoimamaalilla. Tästä ehti kulua vain 53 sekuntia ennen kuin Rantasen rannelaukaus vasemmalta aloitusympyrältä painui Kingsin maaliin ja tutkapari Rantanen - MacKinnon kirjautti kolmannet tehopisteensä.

Rantanen löi lopullisen naulan Kingsin arkkuun kolmannessa erässä ohjatessaan Jack Johnsonin laukauksen verkkoon. Samalla huipentuivat komeat tehot 2+2. Rantasen vastuu oli jälleen valtava, sillä hänen jääaikansa nousi lähelle 23 minuuttia. Hän taklasi kahdesti ja laukoi vastustajan maalia kohti viidesti.

– Kings on todella hyvä joukkue, ja he melkein nousivat vielä takaisin mukaan. Oli hienoa nähdä, että olimme heti alussa valmiita pelaamaan. Tämä ei ole helpoin paikka pelata, varsinkaan kauden avauksessa, jota fanit ovat täällä odottaneet innolla, mutta onnistuimme hyvin, Rantanen summasi.

LAK-COL: MacKinnon tekee avausmaalin Rantasen syötöstä

Vuoden 2015 NHL Draftin ensimmäisellä kierroksella kymmenentenä pelaajana varattu Rantanen on Avalanchen tämän hetken ykkösketjusta myöhäisin NHL-varaus. Tampa Bay Lightning varasi Drouinin vuonna 2013 ikäluokkansa kolmantena pelaajana. MacKinnon puolestaan on tunnetusti ykkösvaraus samalta kesältä. Koossa on siis jonkinlainen superlupausten ketju, vaikka Drouinin ura ei olekaan edennyt aivan samassa liidossa kuin kahden Stanley Cup -voittajan NHL-polku.

Kapteeni Gabriel Landeskogin loukkaantumismurheet pitävät Avalanchen kärkiketjuissa kuitenkin yhden laituripaikan "tyhjänä", ja ainakin ensimmäisen näytöksen perusteella yhteispeli toimii tälläkin kombinaatiolla.

– Jonathan pelasi todella hyvin. Hän oli paljon kiekossa ja teki hyviä ratkaisuja. Hän teki kovasti töitä. Juuri sitä tarvitsemme kaikilta pelaajilta. On helppo nähdä, että hänellä on paljon taitoa ja että hän on todella fiksu pelaaja. Toivottavasti pystymme jatkamaan tästä ja olemaan vielä parempia, Rantanen sanoi.

Rantasen viime kausi oli hänen tähänastisen NHL-uransa paras. Hän pelasi runkosarjassa ensimmäistä kertaa täydet 82 ottelua ja rikkoi sadan pisteen rajan. Siipirikkoista Avalanchea välillä reppuselässään kantanut hyökkääjä mätti kauden mittaan upeat 55 maalia ja 105 tehopistettä.

Keskiviikon perusteella Rantaselta on lupa odottaa vähintään samanlaista pyöritystä tällä kaudella. Sarja-avaus itse asiassa oli hyvin samankaltainen kuin vuosi sitten, sillä silloinkin Rantanen rohmusi neljä pistettä. Vastassa oli Chicago Blackhawks, mutta tuolloin hänen kaikki pisteensä tulivat maaliin johtaneista syötöistä.

Avalanche jatkaa Kaliforniassa vielä seuraavankin ottelun kohdatessaan San Jose Sharksin lauantaina. Sen jälkeen luvassa on pistäytyminen Seattle Krakenin vieraaksi ennen ensi viikon kotiavausta, jolloin Blackhawks saapuu visiitille Denveriin.