VGK-COL: Rantanen heiluttaa Golden Knightsin verkkoa kolmesti

Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Mikko Rantasen maalijyvä vaikuttaa olevan kohdallaan heti uuden kauden käynnistyessä. Rantanen tuli keskiviikkona ryminällä ulos luukuista Avalanchen kauden avausotteluun ja iski hattutempun Vegas Golden Knightsin verkkoon.

Rantasen hattutemppu ei kuitenkaan taannut Avalanchelle voittoa vieraskaukalossa, sillä omissa kolisi liikaa. Golden Knights paukutti pelivälineen Coloradon nuottaan peräti kahdeksan kertaa, joten kaksi sarjapistettä jäi Las Vegasiin maalein 8-4.

Rantasen keskiviikkona tekemä hattutemppu oli hänen NHL-uransa kahdeksas. Suomalaistähti on jo aiemmin noussut useissa kategorioissa Coloradon kaikkien aikojen parhaiden pelaajien joukkoon, ja nyt hänellä on koossa neljänneksi eniten hattutemppuja Avalanchen ja sen edeltäjän Quebec Nordiquesin historiassa. Edellä ovat vielä Peter Stastny (16), Joe Sakic (15) ja Michel Goulet (13).

Rantanen on nyt myös neljänneksi eniten hattutemppuja iskenyt suomalainen NHL-pelaaja Jari Kurrin (23), Teemu Selänteen (22) ja Patrik Laineen (10) jälkeen. Carolina Hurricanesin keskushyökkääjä Sebastian Aho on tilastossa tasoissa Rantasen kanssa.

– Jätkät antoivat hyviä syöttöjä. Ylivoima toimi tänään melko hyvin, ja kiekko liikkui. Joskus uppoaa, mutta olisin toki toivonut, että olisimme voittaneet tämän pelin, Rantanen pohti taiston tauottua.

Avalanchen kanssa jatkosopimuksesta neuvotteleva Rantanen on ollut tällä vuosikymmenellä NHL:n neljänneksi paras pistemies runkosarjassa. Edellä ovat vain Edmonton Oilersin tehokaksikko Connor McDavid ja Leon Draisaitl sekä ketjukaveri Nathan MacKinnon.

Rantanen vastasi ottelun avausmaalista vajaan 11 minuutin pelin jälkeen, kun hän antoi tulisen laukauksensa puhua B-pisteen kaarelta. Esityön osumaan teki MacKinnon, joka kirjoitti samalla seurahistoriaa saavuttamalla NHL-urallaan 900 tehopisteen merkkipaalun. Hän on seuran historian neljäs 900 pinnan mies Sakicin, Stastnyn ja Goulet'n ohella.

Golden Knights poistui kuitenkin ensimmäiselle erätauolle johtolukemissa 3-1.

– Saimme otteluun hyvän lähdön, teimme ensimmäisen maalin ja pelasimme kohtuullisen hyvin, mutta annoimme heille muutaman liian helpon maalin. Niiden myötä momentum kääntyi heille, Rantanen ruoti.

– Aina kun pääsimme lähelle, he saivat kuitattua seuraavan maalinsa, hän harmitteli.

Rantanen iski ottelun toisen maalinsa ylivoimalla toisessa erässä. Hattutemppu tuli täyteen kolmannessa erässä virallisesti tasakentällisin, vaikka käytännössä maali syntyi ylivoiman tuloksena. Rantanen laukoi Coloradon neljännen maalin sekunti sen jälkeen kun Golden Knightsin hyökkääjä Pavel Dorofejev oli vapautunut jäähyaitiosta.

Rantasen hattutemppua varjosti kuitenkin runsasmaalinen tappio, sillä puolustussuuntaan tehdyt virheet kostautuivat kovalla kädellä. Ritarit pöllyttivät vieraidensa verkkoa kahdeksan kertaa, eikä Avalanchen maalivahdeilta nähty väkevintä iltapuhdetta.

VGK-COL: Barbashov sivaltaa kiekon rystyllä ohi Annusen

Ensimmäiset 40 minuuttia Coloradon veräjää vartioinut Aleksandar Georgijev torjui 11 kertaa ja päästi kiekon taakseen viidesti. Kolmanteen erään tolppien väliin vaihdettiin Justus Annunen, jolle kirjattiin kaksi torjuntaa ja kaksi päästettyä maalia. Yhden maalin Vegas teki tyhjiin.

Kovassa iskussa oli erityisesti ritarien ykkösvitja, joka nettosi urakalla tehopisteitä. Ivan Barbashov (2+2) ja Jack Eichel (0+4) rohmusivat neljä pinnaa mieheen, ja kapteeni Mark Stonellekin (2+1) niitä kertyi kolme.

Tästä ei luonnollisestikaan oltu denveriläisten leirissä mielissään. Avalanchen ykköspuolustaja Cale Makar kuitenkin myönsi, että ritarit olivat ottelussa myös erittäin tehokkaita.

– Teimme paljon hyviä asioita, mutta tämä oli jälleen yksi peli, jossa kaikki tekemämme virheet kostautuivat, tähtipakki manaili.

Rantanen sanoo, että virheitä lähdetään hiomaan kuntoon videosulkeisten kautta. Avalanche kohtaa lauantaina kauden ensimmäisessä kotiottelussaan Columbus Blue Jacketsin.

– Meidän täytyy katsoa videolta ennen kotiavausta, millaiset virheet meille kostautuivat. Meillä oli hyvä alku, luistelimme paljon ja kaikki tekivät töitä, mutta jos nukahdimme hetkeksikin, se kostautui meille heti takaiskuna, Rantanen totesi.