CAR Teravainen 1/11

Carolina Hurricanesilla oli reilu kuukausi sitten vakava pohdinnan paikka, kun peli ei kulkenut ja saaliit olivat laihoja. Hurricanes ajautuikin joulukuun alussa neljän ottelun mittaiseen tappioputkeen, joka on tähän mennessä joukkueen kauden pisin.

Sittemmin meno on muuttunut tyystin ja Carolina on päässyt vahvaan vireeseen, joka jatkui torstaina 6-3 kotivoitolla Anaheim Ducksista. Suomalaiset olivat jälleen vahvasti esillä, kun Hurricanesin kaikki sinivalkoiset kenttäpelaajat ylsivät pisteille ja maalivahti Antti Raanta teki työnsä varmuudella.

Teuvo Teräväinen saalisti kaksi syöttöpistettä, Sebastian Aho ja Jesperi Kotkaniemi yhden per mies. Raanta pääsi tolppien väliin toisen erän jälkimmäisellä kympillä, ja häneltä vaadittiin vain kolme torjuntaa nollan pitämiseen.

Torstain voiton myötä Hurricanesin pisteputki venyi jo seitsemään otteluun. Viimeksi pelatuissa 14 ottelussaan joukkue on jäänyt pisteittä vain kerran ja ottanut tänä aikana yhdeksän voittoa. Samalla Carolinasta tuli kauden kahdeksas 50 pisteen rajan rikkonut NHL-joukkue. Hurrikaanit ovat 51 pisteellään Metropolitan-divisioonassa toisena ja Itäisessä konferenssissa neljäntenä.

Raannalle yllätyskomennus

Selkeään varamaalivahdin rooliin Carolinassa jäänyt Raanta hyppäsi askiin tuuraamaan Pjotr Kotshetkovia, joka loukkaantui toisessa erässä. Anaheimin Isac Lundeström ajoi röyhkeästi maalille, ja Hurricanesin puolustaja Dmitri Orlov tönäisi puolustaessaan Ducks-hyökkääjän Kotshetkovia päin.

Kotshetkov kärsii päävalmentaja Rod Brind’Amourin mukaan ylävartalovammasta. Brind’Amour ei kuitenkaan osannut vielä sanoa, kuinka paha vamma on kyseessä. Myös joukkueen varsinainen ykkösmaalivahti Frederik Andersen on sivussa, sillä hän kärsi veritulpista marraskuun alussa eikä ole pelannut sen koommin.

Raannalle tilanne ei ollut helppo, sillä hän on jäänyt viime aikoina pienille peliminuuteille. Viimeisimmällä vajaan kuukauden jaksolla hän oli päässyt Carolinan tolppien väliin vain kolmessa ottelussa.

– Oma työ on aina hoidettava harjoituksissa, jotta voi olla valmiina, kun kutsu käy. Mikään ei juuri muutu harjoituksissa huomenna. Katse on lauantain ottelussa, Raanta sanoi.

Kokenut suomalainen pelasi 26 minuuttia ja joutui pysäyttämään kiekon vain pari kertaa. Maali pysyi tilkittynä.

– Puolustimme laadukkaasti ja blokkasimme laukauksia paljon. Se auttaa aina. Tapoimme pelin hienosti päätöserässä, mikä on aina tärkeää, Raanta iloitsi.

Carolina hallitsi peliä selkeimmin kuitenkin avauserässä, jossa laukaukset merkittiin kotijoukkueella 16-1. Maali menivät hurrikaaneille 2-0. Illan ensimmäisestä osumasta vastasi puolustaja Brady Skjei ajassa 16.00. Toinen osuma syntyi vain 15 sekuntia myöhemmin. Asialla oli Andrei Svetshnikov, jonka maalin alustivat Aho ja Teräväinen erinomaisilla oivalluksillaan.

CAR-ANA: Aho ja Teräväinen petaavat maalipaikan Svetshnikoville

Kuuden maalin toinen erä

Vieraat pääsivät toisessa erässä leikkiin mukaan, ja peli oli ottelun puolenvälin paikkeilla tasan 3-3. Lundeström teki Ducksille ensimmäisen maalin heti toisen erän alussa, mutta Jordan Martinook antoi välittömän kuitin ja palautti isännät kahden maalin johtoon.

Carolinalle ja Kotshetkoville sattui synkkä hetki toisen erän puolivälissä, sillä Ducks osui kahdesti minuutin sisään. Ryan Strome kavensi ajassa 30.06, ja Frank Vatrano tasoitti pelin 47 sekuntia myöhemmin. Kotijoukkue ei kuitenkaan säikähtänyt, ja toisen erän maalitalkoot jatkuivat.

Hurricanes iski vielä kahdesti ja pääsi toiselle erätauolle jälleen kahden maalin johdossa. Carolinan 4-3 johtomaalin kiskoi Stefan Noesen Kotkaniemen ja Michael Buntingin esityöstä. Jack Drury vastasi 5-3 maalista ylivoimalla ajassa 36.41. Syötöt merkittiin Noesenille ja Teräväiselle.

– Emme halunneet päästää heitä enää mukaan peliin, joten Jackin ylivoimamaali oli meille tärkeä. Se vei momentumin vastustajalta, painotti Hurricanesin hyökkääjä Seth Jarvis.

Druryn maalin myötä Carolina jatkoi myös loistavaa ylivoimaputkeaan. Hurricanes on ollut viimeisimmän kuukauden aikana liigan paras ylivoimajoukkue, sillä joulukuun 10. päivästä lähtien ryhmä on hyödyntänyt 47 ylivoimatilaisuudestaan 21, eli ylivoimaprosentti on ollut huima 44,7. Aho on ollut tällä ajanjaksolla NHL:n kolmanneksi tehokkain ylivoimapelaaja tehoillaan 3+11=14. Edellä ovat vain Colorado Avalanchen Mikko Rantanen (6+9=15) ja Nathan MacKinnon (4+13=17).

Jarvis iski viimeisen niitin

Ducks ei saanut kunnon kiriä aikaiseksi päätöserässä, mistä myös Raannan torjuntamäärä kielii. Erän ainoan osuman iski Jarvis, jonka 6-3 maali syntyi juuri ennen erän puoliväliä. Jarvis kasasi ottelussa tehot 1+2 valittiin ykköstähdeksi.

– Jarvis on ottanut tällä kaudella isoja kehitysaskelia. Hänestä on tulossa todella hyvä pelaaja tähän liigaan. Hän pelaa uskomattomalla tasolla, joten yritän hyötyä siitä, kehui NHL-uransa 600. ottelun pelannut Martinook.

Kokonaisuudessaan Hurricanesin otteet tyydyttivät, vaikka Ducks latoikin kolme rysää toisessa erässä.

– Pelasimme loistavan ensimmäisen erän, mutta heidän maalivahtinsa (John Gibson) teki hienoja torjuntoja. Otteemme herpaantui hetkeksi toisen erän alussa, mistä en pitänyt, mutta loppupeli oli meiltä melko varmaa tekemistä, Brind’Amour iloitsi.

Myös Anaheim vaihtoi maalivahtia ottelussa. Gibson jätti kaukalon kahden erän jälkeen, ja hänen paikkansa otti Ilveksestäkin tuttu Lukas Dostal.