102023 Heiskanen

Dallas Starsin tähtipuolustaja Miro Heiskanen (1+2) avasi tämän kauden pistetilinsä torstaina, kun Stars kaatoi Anaheim Ducksin vieraissa maalein 3-2. Suomalaispuolustaja jäi pisteittä kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta torstaina hän oli värkkäämässä Dallasin kaikkia kolmea maalia.

Heiskanen alusti ottelun toisessa erässä Roope Hintzin ja Joe Pavelskin tekemät ylivoimaosumat sekä viimeisteli Starsin voittomaalin ennen päätöserän puoltaväliä. Heiskasella oli osumassaan rahtunen onneakin matkassa, sillä hänen maalin edustalle toimittamansa syöttö osui Ducksin puolustaja Cam Fowlerin luistimeen, josta kiekko pomppasi ohi maalivahti John Gibsonin.

Viimeistään viime kaudella Heiskanen nousi NHL:n puolustajien eliittiin myös tehopisteiden valossa. Hän keräsi pelaamissaan 79 runkosarjaottelussa 11+62=73 tehopistettä, joka oli hänen uusi henkilökohtainen yhden kauden piste-ennätyksensä. Samalla hän riisti Starsin puolustajien yhden kauden piste-ennätyksen nimiinsä Sergei Zubovilta ja nousi jakamaan NHL:n suomalaispuolustajien yhden kauden piste-ennätystä Reijo Ruotsalaisen kanssa.

Harjoituskaudella Heiskanen linjasi haluavansa olla NHL:n paras puolustaja. Mahdollista Norris Trophy -ehdokkuutta kohti taitettavalla taipaleella tarvitaan erinomaisten puolustusominaisuuksien lisäksi myös kosolti hyökkäyspään onnistumisia, ja niistä Dallasin suomalaistähti tarjoili esimerkkejä torstaina Anaheimissa.

Taiston tauottua Heiskanen harmitteli sitä, että hänen joukkueensa joutui ottelussa nopeasti takaa-ajajan asemaan.

– Alku ei ollut sellainen kuin olisimme halunneet, mutta nousimme hienosti takaisin peliin. Taistelimme hyvin heidän avausmaalinsa jälkeen. Tämä oli meille iso voitto, Heiskanen kertasi peliä.

Vaikka Heiskanen ei kirjauttanut kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussaan lainkaan tehopisteitä, kolmen pisteen torstai-ilta tuuppasi hänet laskennallisesti piste per peli -vauhtiin. Mikäli tuo tahti pysyisi läpi kauden, se veisi hänet jälleen uuteen piste-ennätykseen.

Hintz ja Carlsson avasivat maalihanansa

Heiskasen maalin alusti kanadalaishyökkääjä Sam Steel, joka aloitti NHL-uransa Anaheimissa kaudella 2018-19. Viime kauden hän pelasi Minnesota Wildissa, josta siirtyi täksi kaudeksi Dallasiin. Steel nousi Starsin pelaavaan kokoonpanoon Ty Dellandrean tilalle ja sai esiintyä torstaina vanhalla kotiareenallaan.

Dallasin voittomaali syntyi, kun Steel antoi hyökkäyssiniviivan tuntumassa syötön hyvässä vauhdissa olleelle Heiskaselle, joka pääsi kääntämään kiekon maalille edellä mainituin seurauksin.

– Se oli loistava suoritus. Keskustelimme Miron kanssa siitä, että Sam antoi hänelle hyvän syötön, jota vastustaja ei oikein odottanut, Hintz kertasi kaksi sarjapistettä tuoneen osuman esityötä.

Hintz itse iski kauden ensimmäisen osumansa ottelun puolivälissä ylivoimalla. Starsin ykkössentteri oli sivussa kauden avausottelusta loukkaantumisen vuoksi, mutta pääsi pelaamaan jo joukkueensa toisessa mittelössä ja oli torstaina täydessä iskussa.

ANA-DAL: Hintz liukuu vauhdilla maalintekoon

Keskikaistaa kovalla nopeudella polkenut Hintz sai hyvän syötön Joe Pavelskilta ja pääsi nokikkain Gibsonin kanssa. Anaheimin veräjänvartija jäi vaille mahdollisuuksia, kun suomalaishyökkääjä viimeisteli 1-1 tasoitusmaalin tyylikkäällä ja terävällä kudilla.

– Osasin odottaa syöttöä Joelta. Yritin saada syötön haltuun, koska näin, että jos saan sen lapaan, minulla on vain tyhjää edessä. Hyvä, että se onnistui, Hintz kertasi onnistumistaan.

Anaheim sai hyviä uutisia kolmannen erän alussa, kun viime kesän NHL Draftin kakkosvaraus Leo Carlsson iski ensimmäisen maalinsa NHL:ssä. Ruotsalainen hyökkääjälupaus joutui olemaan sivussa kauden kahdesta ensimmäisestä ottelusta harjoituksissa tulleen alavartalovamman vuoksi, mutta teki debyyttinsä torstaina ja pääsi pelaamaan Anaheimin ykkösvitjan keskushyökkääjänä.

– Parin ensimmäisen vaihdon ajan jännitti aika paljon. Sen jälkeen kulki ihan hyvin, nuori ruotsalainen kertasi debyyttiään.

Stars otti kauden toisen voittonsa, ja Anaheim kärsi puolestaan toisen tappionsa. Dallasin suomalaispuolustajat Esa Lindell (21.34) ja Jani Hakanpää (18.29) jäivät tehopisteittä. Hakanpäälle vihellettiin kahden minuutin jäähy estämisestä toisen erän alussa.

Starsin päävalmentaja Peter DeBoer ei ollut täysin tyytyväinen joukkueensa esitykseen, mutta piti voittoa tärkeänä.

– Kausi on aluillaan, joten kaikki asiat eivät näytä hyviltä. Täytyy antaa myös vastustajalle tunnustusta, sillä he olivat valmistautuneet hyvin. Tiesimme ennakkoon, että he pelaavat kovaa ja antavat paljon painetta, ja he tekivät juuri niin ensimmäisessä erässä. Olisin toivonut, että olisimme käsitelleet sen paremmin, hän totesi.