RodriguesRECAPphoto

Florida Panthers nuiji Edmonton Oilersin maanantaina kotijäällään toisessa Stanley Cup -loppuottelussa 4-1 ja siirtyi finaalisarjassa 2-0 johtoon. Panthersin illan hahmo oli hyökkääjä Evan Rodrigues, joka heilutti Oilersin verkkoa kahdesti päätöserässä.

Panthersin voitossa oli jälleen vahva annos suomalaisväriä. Erinomaisen ottelun pelannut keskushyökkääjä Anton Lundell alusti kaksi maalia. Ensin hän pohjusti toisessa erässä Niko Mikkolan viimeistelemän 1-1 tasoitusmaalin ja tarjoili sitten kolmannessa erässä erinomaisen syötön, josta Rodrigues vei Floridan ylivoimalla 3-1 johtoon.

Rodrigues teki maalin myös finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa.

– On hienoa kantaa kortensa kekoon voiton eteen, mutta lopulta ei ole väliä, kuka maalit tekee. Ensimmäinen ottelu oli hieman erilainen kuin toinen, mutta me haemme näissä peleissä voittoja, Rodrigues painotti.

Panthersin maalivahti Sergei Bobrovski torjui 18 kertaa ja oli jälleen hyvällä pelipäällä, vaikka Oilersin ensimmäinen laukaus lipsahtikin hänen selkänsä taakse. Edmontonin puolustaja Mattias Ekholmin maali jäi öljymiesten ainoaksi kahdessa Sunrisessa pelatussa finaalisarjan ottelussa.

Vaiheikkaassa avauserässä nähtiin kummankin joukkueen erikoistilannepelaamista. Ensimmäisen kerran tuomarin pilli vislasi jäähyn merkiksi reilun kuuden minuutin pelin jälkeen, kun Panthersin Sam Bennett komennettiin kahden minuutin istunnolle kampituksesta.

Floridan alivoima piti kuitenkin Oilersin supertähdet kurissa, eivätkä öljymiehet onnistuneet luomaan ylivoimallaan yhtään maalipaikkaa. Edmontonin puolustuksesta tippui reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen Darnell Nurse, kun Rodrigues taklasi häntä kulmassa. Nurse palasi jäälle toisessa ja kolmannessa erässä vain muutamassa vaihdossa.

Pian oli myös Panthersin vuoro saada ylivoimaa, kun Oilersin Warren Foegele teloi Eetu Luostarisen polvitaklauksella. Floridan suomalaislaituri satutti tilanteessa jalkaansa ja jäi hetkeksi makaamaan jään pintaan. Luostarinen talutettiin pukukoppiin, mutta hän pystyi kuitenkin palaamaan kaukaloon vielä ensimmäisen erän aikana. Foegele sai tilanteesta viiden minuutin jäähyn ja suihkukomennuksen.

Panthersin ylivoima meni kuitenkin pipariksi, kun puolustaja Oliver Ekman-Larsson otti keskialueella turhan rangaistuksen kampituksesta kesken ylivoiman. Hän joutui seuraamaan hetkeä myöhemmin jäähyaitiosta, kun Edmonton siirtyi ottelussa johtoon tasavajaalla.

FLA-EDM: Ekholm upottaa Bobrovskin längistä sisään

Oilersin puolustaja Mattias Ekholm ja hyökkääjä Leon Draisaitl pääsivät nousemaan hyökkäysalueelle kahdella yhtä vastaan. Ekholm päätyi omaan ratkaisuun ja laukoi kiekon Bobrovskin patjojen välistä sisään. Panthersin venäläisveskari joutui näin antautumaan ensimmäistä kertaa finaalisarjassa.

Jo seuraavassa vaihdossa Panthers oli kuitenkin tulla tasoihin, mutta puolustaja Brandon Montourin veto kilahti yläputkesta ulos. Ekman-Larssonin jäähyn jälkeen Floridalle jäi vielä reilu minuutti ylivoimaa, mutta tulosta ei tullut.

Erän lopulla Panthersille tuli lisää kolhuja, kun myös puolustaja Aron Ekblad joutui käymään hoidettavana pukukopissa. Ekholmin tekemään Oilersin avausmaaliin syöttöpisteen kirjauttanut Connor McDavid meni vauhdilla Panthersin puolustusalueen päätyyn Ekbladin kanssa, ja kaatui pleksiin törmättyään kanadalaispakin jalan päälle. Myös Ekblad palasi kuitenkin takaisin peliin vielä ensimmäisessä erässä.

Vielä avauserän viimeisellä minuutilla Edmontonin tähtipuolustaja Evan Bouchard otti kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta, kun hän tarjosi pelitilanteen ulkopuolella pienen tökkäyksen kyynärpäällä Floridan hyökkääjä Matthew Tkachukin kasvoihin. Ylivoima jatkui vielä toiseen erään, sillä Panthers ei pystynyt sitä vielä ensimmäisessä erässä hyödyntämään.

Toisen kaksikymmenminuuttisen alussa Tkachuk kuitenkin tasoitti puntit, kun hänet komennettiin jäähyaitioon koukkaamisesta. Oilers pääsi pelaamaan noin puolitoista minuuttia ylivoimaa, mutta paras paikka aukeni Panthersille aivan Edmontonin ylivoiman lopulla. Kevin Stenlund sai luistelukisan voitettuaan pelattua kiekon päädystä maalin edustalle Bennettille, jonka laukaus viuhui kuitenkin ohi.

Ottelun puolivälissä Panthers tuli tasoihin, kun Mikkola täräytti Lundellin mainiosta jättösyötöstä väkevän laukauksen, joka painui ohi Oilersin veräjää vartioineen Stuart Skinnerin. Maali oli suomalaispuolustajalle toinen tämän vuoden pudotuspeleissä.

Florida hallitsi peliä Mikkolan maalin jälkeen, mutta panttereiden hyvän jakson katkaisi Carter Verhaeghen ottama kampitusjäähy. Oilersin ylivoima toimi tällä kertaa aiempaa paremmin ja maalipaikkoja syntyi, mutta jälleen kerran playoffien tehokkain ylivoima jäi ilman osumaa.

Heti perään Panthers pääsi puolestaan ylivoimalle, kun Bouchard komennettiin toista kertaa ottelussa jäähyaitioon, tällä kertaa huitomisesta. Panthersin ylivoima pystyi luomaan muutamia maalipaikkoja. Esimerkiksi Bennett pääsi kokeilemaan vapaasti maalin edestä, mutta Skinner pysäytti hänen yrityksensä. Runsaista erikoistilanteista huolimatta kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteessa 1-1.

Kolmannen erän alussa Panthersin kova paineistus tuotti tulosta tasaviisikoin, kun Oilers ei saanut purettua kiekkoa omalta puolustusalueeltaan. Öljymiesten ykköspuolustaja Bouchard syötti purkukiekon suoraan Rodriguesille, joka tähtäsi kiekon etuyläkulmaan ohi Skinnerin ja vei pantterit ensi kertaa johtoon.

– Kun sain kiekon uudelleen, ajattelin, etten tee enää samaa virhettä uudestaan. Päätin laukoa suoraan maalia kohti, Rodrigues kertasi osumaansa.

FLA-EDM: Rodrigues laukoo johtomaalin päätöserässä

Erän puolivälissä Oilersin tähdistä Leon Draisaitl otti kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta taklattuaan Panthersin kapteeni Aleksander Barkovia päähän. Barkov poistui pukukopin puolelle eikä palannut enää kaukaloon viimeisten reilun yhdeksän peliminuutin aikana. Panthersin päävalmentaja Paul Maurice ei täsmentänyt Barkovin tilannetta ottelun jälkeen.

Draisaitlin kaksiminuuttinen kostautui Edmontonille, kun Rodrigues ohjasi ottelun toisen osumansa Lundellin loistavasta esityöstä. Samalla syntyi myös finaalisarjan ensimmäinen ylivoimamaali.

Oilers veti Skinnerin maaliltaan jo vajaat kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä ja haki tasoitusta usean minuutin ajan. Vieraat pääsivät kokeilemaan maalintekoa myös kahden miehen ylivoimalla, kun Ekman-Larsson hölmöili kiekon katsomoon ja Skinner oli pois maaliltaan. Edmontonin hyökkäyskoneisto ei kuitenkaan saanut kavennusta aikaiseksi, ja Ekblad päätti vieraiden pyristelyn laukomalla kiekon tyhjään rysään ajassa 57.32.

– Jokainen pudotuspeli on aika kuuma ja tänään taas tunteet nousivat, mutta se kuuluu playoffeihin ja pelaamiseen. Kiva pelata, kun tunteet ovat pelissä, Lundell kommentoi maanantain mittelöä.

Stanley Cup -finaalisarja siirtyy nyt Edmontoniin, jossa pelataan kolmas loppuottelu torstaina.

Panthers - Oilers 4-3

Stanley Cup -finaalisarjan: Täältä löydät uusimmat uutiset ja videot Panthers - Oilers -sarjasta